Βοηθώντας τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις να θριαμβεύσουν
08:28 - 08 Μαρτίου 2021

Οι Οικογενειακές Επιχειρήσεις βρίσκονταν πάντα στην προμετωπίδα των ενεργειών της ΙΜΗ, τόσο από πλευράς των Μέσων Ενημέρωσης και της σχετικής θεματολογίας, όσο και από πλευράς των επιχειρηματικών της συνεδρίων.
Όταν ο Μάριος Λουκαΐδης, επί χρόνια στην πρώτη γραμμή της κυπριακής επιχειρηματικότητας και πλέον σύμβουλος επιχειρήσεων, μας πρότεινε τη δημιουργία μίας εξειδικευμένης σειράς άρθρων, τα οποία θα καταπιάνονταν με όλες τις πτυχές και τις προκλήσεις των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, δεν μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε. Τόσο ο Μάριος, όσο και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν εις βάθος τον τρόπο λειτουργίας των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις παγίδες που πρέπει να αποφεύγουν και τον τρόπο που πρέπει να αναπτύσσονται, ώστε να μην διαρκέσουν απλώς για 2-3 γενιές αλλά για πάντα. Η αρθρογραφία που αναπτύχθηκε, καταπιάστηκε με κάθε πτυχή μίας Οικογενειακής Επιχείρησης: Από τη διακυβέρνηση και τη διαδοχή μέχρι τα συναισθήματα και τη διαχείριση συγκρούσεων, αλλά και το φαινόμενο της έλλειψης στελεχών στο κυπριακό επιχειρείν.
Προς μεγάλη μας ικανοποίηση είδαμε ότι η συγκεκριμένη σειρά άρθρων προσέλκυε ολοένα και μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό με τα πλείστα από αυτά να περιλαμβάνονται στα δημοφιλέστερα του InBNews. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε και τα 18 άρθρα σε ένα ειδικό newsletter, μία ηλεκτρονική έκδοση. Στόχος μας ως ΙΜΗ είναι να συνεχίσουμε την εξειδικευμένη θεματολογία σε ζητήματα των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, καθώς είναι ξεκάθαρο πως η δική τους επιβίωση και ανάπτυξη θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για ολόκληρη την οικονομία.
Ο Μάριος Λουκαΐδης για τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις στην Κύπρο
«Μέσα από τα πολλά χρόνια παρουσίας μου στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως μέσω της τριβής μου με τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις διαπίστωσα τα ακόλουθα:
Α. Οι επιχειρήσεις αυτές και τα άτομα της οικογένειας έχουν συνήθως κάποια υπέροχα χαρακτηριστικά, τα οποία μεταφέρουν στην επιχείρηση: Όραμα, σκληρή δουλειά, αξίες, οικογένεια, άνθρωπος.
Β. Δυστυχώς, όμως, κουβαλούν και κάποιες αδυναμίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετές για να καταστρέψουν ό, τι υπέροχο φτιάχνεται. Οι κυριότερες από αυτές είναι το υπερ-ανεπτυγμένο «Εγώ», ο συγκεντρωτισμός και κυρίως η ανύπαρκτη Εταιρική Διακυβέρνηση. Συνεχίζεται η σχολή του ενός, του ιδρυτή, που τα πάντα ήταν δικά του και έπρεπε να περάσουν από το χέρι του.
Γ. Ως αποτέλεσμα, έχουμε το παράδοξο από τη μία οι Οικογενειακές Επιχειρήσεις να έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από αντίστοιχες μη οικογενειακές και, από την άλλη, η διάρκεια ζωής τους να είναι πολύ πιο σύντομη. Ενδεικτικά, λιγότερο του 10% των Οικογενειακών Επιχειρήσεων επιβιώνουν στην τρίτη γενιά.
Δ. Στην Κύπρο οι Οικογενειακές Επιχειρήσεις αποτελούν τουλάχιστον το 80% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων αλλά θα δυσκολευτείς να βρεις επιχειρήσεις των οποίων η διαχείριση βρίσκεται στην τρίτη γενιά. Βασικός παράγοντας γι’ αυτή την πορεία είναι και η ιστορία της Κύπρου: Σύντομη και ταραχώδης. Αν κοιτάξουμε σε αντίστοιχες οικονομίες όμως, όπως στη Μάλτα, θα βρούμε αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις να είναι στην τρίτη και τέταρτη γενιά. Μου προκάλεσε έκπληξη όταν επισκέφτηκα το εκπληκτικό εστιατόριο του Θωμά στο Σκλήθρο, στο Αμύνταιο της Ελλάδας, όπου ο νεαρός ιδιοκτήτης μάς εξέφρασε τη χαρά του, επειδή είχε την ευθύνη του εστιατορίου που δημιούργησε ο παππούς του, συνέχισε ο πατέρας του και τώρα ανάλαβε αυτός. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Κύπρο…
Ε. Τέλος, πρόσεξα μία διαφορετική προσέγγιση από τη νέα γενιά των μελών των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, των Millennials και Generation Z. Μία διάθεση να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά. Να απελευθερωθούν από την υποχρέωση να εργαστούν στην και να εργοδοτηθούν από την Οικογενειακή Επιχείρηση. Να εμπιστευτούν εξωτερικούς επαγγελματίες τόσο για τη θέση του CEO όσο και για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ξεκινώντας έτσι σταδιακά να εφαρμόζουν αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης. Αυτό ήταν και το έναυσμα της δικής μας προσπάθειας: Να ενισχύσουμε αυτό το κύμα που ξεκίνησε. Είμαι σίγουρος ότι με πολλή προσπάθεια και επαγγελματισμό θα προκύψουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Όμως, το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από την οικογένεια, τα μέλη της οποίας πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν για να διαφυλάξουν την επιχείρηση αλλά κυρίως την οικογένεια. Και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, πριν δηλαδή να είναι αργά.
Καταλήγοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι ξεκινήσαμε ένα ταξίδι, ένα ταξίδι για ένα πιο πετυχημένο κυπριακό επιχειρείν. Θα δείτε σήμερα το επόμενο βήμα, τη διοργάνωση Roundtables, όπου θέλουμε να μοιραστούμε με τα μέλη Οικογενειακών Επιχειρήσεων προκλήσεις και ευκαιρίες.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Elie Wakil, Γιώργο Μούντη, Μάριο Παναγίδη, Δημήτρη Λουκαΐδη, Κυριάκο Ιακωβίδη, Κωνσταντίνο Κασάπη και Αριάνα Παπαδοπούλου, οι οποίοι συνέδραμαν με αρθρογραφία στην προσπάθεια αυτή. Προσωπικά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παύλο Παύλου, ένα φίλο από τα παλιά που βοήθησε στο να βγαίνει η αρθρογραφία με όσο το δυνατό λιγότερα λάθη, συντακτικά αλλά και ορθογραφικά. Τέλος, ευχαριστίες στην IMH και κυρίως στους Γιώργο Μιχαήλ και Αντώνη Αντωνίου που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή. Συνεχίζουμε… Μαζί… Μια Οικογένεια…»