Ελλάδα: Η ανάσα των 2,5 δισ. και οι αντοχές για στήριξη τον Απρίλιο
08:21 - 31 Μαρτίου 2021
Βαθιά ανάσα στα ταμειακά διαθέσιμα, χωρίς όμως να δημιουργούν εκ των προτέρων περιθώρια νέας διεύρυνσης του πακέτου μέτρων στήριξης, συνιστούν τα 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος Sure τα οποία αναμένονται στην Αθήνα μέσα στον Μάιο.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δέχθηκε με ανακούφιση τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και -κόντρα στην χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων- ελπίζει πως αργά ή γρήγορα μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία για τον προϋπολογισμό. Από τη διαρκή αύξηση, μήνα-μήνα και εβδομάδα-εβδομάδα των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, θα αρχίσει εβδομάδα-εβδομάδα και μήνα-μήνα, ο προϋπολογισμός να παίρνει ανάσες.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να θεωρείται από πολλούς απίθανο στις 5 Απριλίου (μετά το σοκ των 4.340 κρουσμάτων) αλλά αργά ή γρήγορα δεν μπορεί παρά να ανοίξει η αγορά και η εξέλιξη αυτή -όταν γίνει πράξη- θα σημάνει πως ο προϋπολογισμός θα γλιτώσει βάρη 1,4 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση μοιρασμένα σε έσοδα και δαπάνες. Το άνοιγμα της εστίασης, αργότερα εκτιμάται πως θα δώσει πρόσθετη ανάσα 500 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Επί του παρόντος, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται υπό πίεση. Αυτό συμβαίνει παραδοσιακά κάθε χρόνο το πρώτο τετράμηνο, καθώς η ροή φορολογικών εισπράξεων αυξάνεται από το καλοκαίρι όταν αρχίζουν οι πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Φέτος, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς όχι μόνο δεν μπαίνουν εισπράξεις στο ταμείο του δημοσίου αλλά οι δαπάνες τρέχουν στο ρυθμό που υπαγορεύει η πανδημία. Τα μέτρα στήριξης από 7,5 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, έκαναν ένα πρώτο άλμα στα 11,6 δισ. ευρώ και πλέον υπολογίζονται σε 14 δισ. ευρώ και βλέπουμε…
Υπ’ αυτό το πρίσμα τα έξτρα 2,5 δισ. ευρώ από το SURE με σχεδόν μηδενικό κόστος και μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποπληρωμής δίνουν βαθιά ανάσα, αλλά σε έναν προϋπολογισμό βαθιά ελλειμματικό δεν συνιστούν λεφτά από τον ουρανό τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Εκτός και εάν οι συνθήκες απαιτήσουν έξτρα στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Στο (νέο) βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου, ο Απρίλιος θα είναι ο τελευταίος μήνας τόσο εκτεταμένων μέτρων στήριξης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων- διότι τα βασικά σενάρια έχουν ανατραπεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πολλές φορές- ο Απρίλιος θα είναι ο τελευταίος μήνας όπου οι κλειστές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τα ενοίκια και βάζουν τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ.
Τον Μάιο, το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας εκτιμάται πως θα είναι ανοιχτό αν και ορισμένοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια ή τα «τραπεζάκια μέσα» της εστίασης, θα χρειάζονται ακόμα στήριξη. Σε κάθε περίπτωση όμως πολύ μικρότερη από αυτή του Απριλίου, όταν η επέκταση των μέτρων κοστολογείται στο 1 δισ. ευρώ.
Τον Μάιο πάντως θα πάρουν σάρκα και οστά τα μέτρα ανάκαμψης της επόμενης μέρας τα οποία έχει δρομολογήσει το οικονομικό επιτελείο και αφορούν τόσο στην επιδότηση παγίων δαπανών, όσο και τη Γέφυρα ΙΙ για τα δάνεια επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Τις επόμενες ημέρες άλλωστε αναμένονται ανακοινώσεις και για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για εστίαση και τουρισμό ώστε κατά το άνοιγμα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να έχουν ρευστότητα αντιμετώπισης των πρώτων αναγκών.
Πηγή: euro2day.gr