Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου

Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας -την αρχαία πόλη Φεραί- και μετά από μια μυθιστορηματική ζωή στραγγαλίστηκε στο Βελιγράδι από τους Τούρκους στις 24 Ιουλίου του 1798 μαζί με επτά  συντρόφους του, εκ των οποίων ένας, ο Ιωάννης Καρατζάς, ήταν από τη Λευκωσία. Τα άψυχα σώματά τους πετάχτηκαν στον Δούναβη.

Η Χάρτα του Ρήγα, ένα από τα σπουδαιότερα και εθνικής σημασίας έργα του, εκδόθηκε από τον ίδιο στη Βιέννη (1796-1797), σε δώδεκα φύλλα, με διάσταση κάθε φύλλου 50Χ70 εκ. περίπου, και σε 1220 αντίτυπα. Από αυτά, μόνο 15 επιβίωσαν ως τις μέρες μας. Η Χάρτα σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη Ελληνική χαρτογραφική αναγέννηση, στην οποία η γεωγραφία εμπλουτίζεται με μια επικοινωνιακή και πολιτική διάσταση. Άλλωστε, η ιδεολογία του Ρήγα στον ιστορικό τομέα βασίζεται στην αρχή που προώθησε ο Γαλλικός Διαφωτισμός, ότι δηλαδή η γεωγραφία έχει άμεση σχέση με την ιστορία.

Πρόκειται για το αρτιότερο σχεδίασμα του Ρήγα, στο οποίο ξεδιπλώνεται η βαθιά παιδεία του και το όραμά του για τον σκλαβωμένο Ελληνισμό, και με το οποίο η Επανάσταση αποκτούσε ιδεολογικό περιεχόμενο. Ο Ρήγας, ο οποίος θεωρούσε αναγκαία την παιδεία και την εκπαίδευση του σκλαβωμένου ελληνισμού με την εκλαΐκευση των μέσων της εποχής, οραματίζεται και παρουσιάζει μέσω της Χάρτας του την έκταση μιας ελεύθερης Ελλάδας. Η δομή των εικόνων και των συμβόλων της Χάρτας είναι επαρκής για να διαμορφώσει τη νοοτροπία των Ελλήνων της εποχής του.

Η Χάρτα του Ρήγα λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως ένα γεωμετρικό συμπλήρωμα του άλλου μεγάλου έργου του, του Θούριου. Για αυτόν το λόγο και πολύ σωστά, η Χάρτα θεωρήθηκε από τους Αυστριακούς, που συνέλαβαν τον Ρήγα, ως το πρώτο τεκμήριο της επαναστατικής του δράσης.

Σήμερα, η Χάρτα του Ρήγα, περισσότερο από ένας χάρτης με πολιτικές και ιστορικές προεκτάσεις, είναι πλέον ένα σπάνιο εθνικό κειμήλιο.

Η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου», παρουσιάζεται σε ψηφιακή και φυσική μορφή στο κτίριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου στην παλιά Λευκωσία.  Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.  Η ψηφιακή έκθεση παρουσιάζεται επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος.

 

Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 24 Μαρτίου-31 Δεκεμβρίου 2021.

Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου 2021.

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org

Δειτε Επισης

SIMBA Animal Aid Cyprus: Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για δύο διασωθέντα σκυλιά
Shell Cyprus: Στέλνει τρεις τυχερούς στη Μόντζα για το Grand Prix της Formula 1-Στις 25 Ιουλίου η κλήρωση
Stoiximan και ΑΠΟΕΛ στήριξαν τη Στέγη Ευγηρίας «Αρχάγγελος Μιχαήλ»-Χρηματική δωρεά και πασχαλινά δώρα
Συμμετείχε και φέτος στην εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα» η Alpha Bank Κύπρου
Οι 60 νικητές που κέρδισαν τα κουπόνια για πασχαλινά ψώνια από το MyPetrolina app
Εθελοντές εργαζόμενοι της ΧΜ συμμετείχαν στην ετήσια αιμοδοσία της εταιρείας
Μετά τη Λευκωσία, μάγεψαν και τη Λεμεσό οι Pilobolus
Libertex: Γιόρτασε το πάθος, την μαγεία του ποδοσφαίρου και το ομαδικό πνεύμα προβάλλοντας το FC Bayern-Inter Milan
Η Eminentia Trading Ltd τίμησε τους καλύτερους Thermomix & Kobold Experts της Κύπρου (pics)
Στηρίζει το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» ο Άρης Λεμεσού