Powered by

Κατά περίπου €300 εκ. μειώθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το 2020

Κατά περίπου €300 εκατομμύρια μειώθηκε το 2020 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισαγωγών κατά περίπου €700 εκ.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε στα €4.762,8 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με €5.063,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αυτό είναι το χαμηλότερο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου από το 2017.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (από Κράτη Μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες) για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2020 ήταν €7.503,8 εκ. σε σύγκριση με €8.200,1 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2019, σημειώνοντας μείωση 8,5%.

Εξάλλου, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών (σε Κράτη Μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες) για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2020 ήταν €2.741,0 εκ. σε σύγκριση με €3.137,0 εκ. για την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 12,6%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η κύρια πηγή προμήθειας αγαθών προς την Κύπρο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, με μερίδιο €4.373,4 εκ. επί των συνολικών εισαγωγών, ενώ οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν €854,2 εκ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ήταν €2.276,2 εκ.

Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε €915,4 εκ., ενώ οι εξαγωγές προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν €288,1 εκ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ήταν €1.537,5 εκ.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το τρίπτυχο ζητημάτων που ανέδειξε στο Ecofin ο Κεραυνός-Εγκρίθηκε το τροποποιημένο ΣΑΑ της Κύπρου
Εβδομαδιαίες ζημιές 0,71% για το ΧΑΚ
«Τεχνικές αδυναμίες και μονομερής ενέργεια στη μελέτη βιωσιμότητας για Κέντρο Φιλοξενίας»-Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στον Φ. Φαίδωνος
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή δήλωσης εισοδήματος ατόμου-Δόθηκε παράταση
Ζητά συνάντηση με Χριστοδουλίδη για επίλυση προβλημάτων στον ΕΟΑ Πάφου το ΕΒΕΠ
Γενικό Λογιστήριο: Υπογραφή σύμβασης για σύστημα συντάξεων δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων
Γιάννης Παναγιώτου στο EPSCO της Ε.Ε.: Θετική η πορεία της κυπριακής αγοράς εργασίας
Οριακή μείωση ανάπτυξης και χαμηλότερος πληθωρισμός-Οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Προς έγκριση από το Ecofin το τροποποιημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου