Νέα ενεργειακή ετικέτα σήμανσης στις ηλεκτρικές συσκευές
14:12 - 02 Μαρτίου 2021
Η Κύπρος από την 1η Μαρτίου 2021, μαζί με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθετεί τη Νέα Ενεργειακή Ετικέτα Σήμανσης στις ηλεκτρικές συσκευές, αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι η αναμόρφωση της κλίμακας κρίνεται αναγκαία, καθώς οι περισσότερες συσκευές που διατίθενται σήμερα στην αγορά συνωστίζονται στις κατηγορίες Α+, Α++ και Α+++, με τις κατώτερες κατηγορίες να παρουσιάζονται άδειες, αφού οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί.
Για να βοηθηθούν οι καταναλωτές της ΕΕ να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και το ανθρακικό τους αποτύπωμα, αναφέρεται, τέθηκε σε ισχύ νέα έκδοση της αναγνωρισμένης ενεργειακής ετικέτας.
«Οι νέες ετικέτες θα ισχύουν αρχικά για τέσσερις κατηγορίες προϊόντων όπως είναι τα ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων και τηλεοράσεις. Την 1η Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσουν νέες ετικέτες για λαμπτήρες και λάμπες με σταθερές φωτεινές πηγές, ενώ άλλα προϊόντα θα ακολουθήσουν τα επόμενα έτη», προστίθεται.
Σημειώνεται ότι όλες οι κατηγορίες με «+» θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από την κλίμακα A έως G.
Όπως αναφέρεται, η κατηγορία Α (πράσινη) καταναλώνει τη λιγότερη ενέργεια και η κατηγορία G (κόκκινη) την περισσότερη.
«Η ανώτατη κατηγορία Α θα είναι, προς το παρόν, κενή για να υπάρχει χώρος για τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές που θα παραχθούν στο μέλλον. Αφήνοντας περιθώριο για αυστηρότερα πρότυπα, η Κομισιόν έχει σκοπό να ενθαρρύνει την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, πέραν από τη βοήθεια που παρέχει η ενεργειακή ετικέτα στους καταναλωτές για να συγκρίνουν την κατανάλωση και να επιλέξουν τα λιγότερο ενεργοβόρα προϊόντα και κατά συνέπεια, να εξοικονομούν χρήματα», προστίθεται.
Επιπλέον, σημειώνεται, η ετικέτα αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδύουν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.
Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή ενός κωδικού QR, ο οποίος με την σάρωσή του οδηγεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση, γνωστή ως EPREL. Οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο του προϊόντος, όπως δεδομένα σχετικά με τις διαστάσεις, τα ειδικά χαρακτηριστικά ή τα αποτελέσματα δοκιμών, ανάλογα με τη συσκευή. Αυτό θα διευκολύνει περαιτέρω τη σύγκριση παρόμοιων προϊόντων στο μέλλον.
Αναφέρεται επίσης, ότι πέραν από την ενεργειακή επισήμανση, την 1η Μαρτίου 2021 τίθεται σε ισχύ και οι αντίστοιχοι νέοι κανονισμοί για τον οικολογικό σχεδιασμό οι οποίοι αφορούν κυρίως τις επικαιροποιημένες ελάχιστες απαιτήσεις απόδοσης και ενισχύουν το δικαίωμα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα, ενώ επίσης στηρίζουν την κυκλική οικονομία.
Οι κατασκευαστές ή οι εισαγωγείς θα υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν σειρά βασικών εξαρτημάτων για τουλάχιστον 7-10 έτη μετά τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ του τελευταίου τεμαχίου ενός μοντέλου με μέγιστο χρόνο παράδοσης όλων αυτών των εξαρτημάτων τις 15 εργάσιμες ημέρες μετά την παραγγελία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ