Powered by

Φίλιπ Ντόιτσερ/ TeamViewer: Η γερμανική πολυεθνική της τεχνολογίας που επενδύει στην Ελλάδα

Σε μία εποχή που χαρακτηρίστηκε από την τεράστια «εκροή» μυαλών, η επένδυση της TeamViewer, γνωστής γερμανικής πολυεθνικής στον χώρο της τεχνολογίας, με κεφαλαιοποίηση άνω των 9 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα, και μάλιστα σε μία επαρχιακή πόλη όπως αυτή των Ιωαννίνων, ήρθε να υπογραμμίσει 1,5 χρόνο πριν ότι μπορεί να υπάρξει και αντίστροφη πορεία. Αρκεί να υπάρχει οργάνωση, σχέδιο, αλλά και ένα περιβάλλον υποβοηθητικό.

Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που ακολούθησε, το κέντρο καινοτομίας που στήθηκε, το οποίο πέρυσι έφτασε να απασχολεί 40 επιστήμονες, κατάφερε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εταιρείας, βοηθώντας στην εξέλιξη και την υποστήριξη των βασικών προϊόντων της: το εξ αποστάσεως σύστημα ελέγχου ή πρόσβασης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, ψηφιακών συστημάτων κ.ο.κ. για το οποίο είναι γνωστή παγκοσμίως, αλλά και για το TeamViewer Meeting, μία εφαρμογή τηλεδιασκέψεων.

«Η αλήθεια είναι ότι υπολογίζαμε να κινηθούμε πιο γρήγορα, μεγαλώνοντας την ομάδα των Ιωαννίνων, διασυνδέοντας τα μέλη μας και με τις υπόλοιπες ομάδες της TeamViewer, αλλά δυστυχώς η πανδημία κάπως πάγωσε τα πράγματα», λέει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και γενικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής Φίλιπ Ντόιτσερ.

Ο ίδιος ανήκει στους ξένους που έχει καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει, αφού τους τελευταίους 18 μήνες έχει μετεγκατασταθεί μόνιμα με την οικογένειά του στα Ιωάννινα. «Θα το συνιστούσα και σε άλλους συναδέλφους μου να έρθουν στην Ελλάδα ή ειδικότερα στα Ιωάννινα», λέει δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη ζωή και την ομορφιά της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό εξάλλου πιστεύει πως με τις κατάλληλες επενδύσεις στις υποδομές και ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον η Ελλάδα μπορεί να καταστεί τεχνολογικός περιφερειακός κόμβος, όπως έχει στοχεύσει η κυβέρνηση.

Επέκταση

Εξάλλου, όπως λέει, ταλέντο υπάρχει. «Οταν ήρθαμε στα Ιωάννινα ξέραμε ότι δεν θα βρούμε εκατοντάδες senior developers, αλλά δώσαμε μια σημαντική ευκαιρία σε junior στελέχη», προσθέτει, τονίζοντας ότι «φέτος εστιάζουμε περισσότερο σε ανώτατα στελέχη, τα οποία θα ανοίξουν βέβαια με τη σειρά τους τον δρόμο και για την πρόσληψη περισσότερων junior στελεχών, αφού θα υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι πλέον για να τους εκπαιδεύσουν σωστά». Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ετοιμάσει, θα προστεθούν φέτος άλλες 15 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες επέκτασης του χώρου που χρησιμοποιεί η γερμανική πολυεθνική προκειμένου να είναι σε θέση να φιλοξενεί έως 100 εργαζομένους.

«Αυτό είναι και το ταβάνι του συγκεκριμένου χώρου στον οποίο βρισκόμαστε τώρα», σημειώνει. «Για τα επόμενα χρόνια εξαρτόμαστε από τις πρωτοβουλίες που έχει πει ότι θα αναλάβει η Περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης μάς έχει διαβεβαιώσει ότι εντός διετίας θα είναι έτοιμο το νέο τεχνολογικό πάρκο της πόλης, οπότε θα μπορούμε να μεταφερθούμε εκεί και να αναπτυχθούμε περαιτέρω», τονίζει.

Εξάλλου ένα από τα αρνητικά των επαρχιακών πόλεων είναι η έλλειψη υποδομών. «Ηταν δύσκολο να βρούμε το κατάλληλο κτίριο, όπου σε έναν ενιαίο χώρο γραφείων θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε 100 άτομα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοια κτίρια στα Ιωάννινα. Εδώ που είμαστε σήμερα, προς το παρόν είμαστε ευχαριστημένοι, όμως σε λίγα χρόνια θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Εάν είναι να αναπτυχθούμε, θα χρειαστούμε χώρο και το νέο τεχνολογικό πάρκο είναι μια καλή λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα σχέδιο β’», διευκρινίζει.

Η συνεργασία πάντως με τις τοπικές αρχές, όπως λέει, είναι άψογη, ενώ δηλώνει ικανοποιημένος από το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που βρήκε η εταιρεία, κυρίως αποφοίτους του πανεπιστημίων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Ο κ. Ντόιτσερ συνεχίζει λέγοντας ότι το hub της TeamViewer εξελίσσεται σε πόλο προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων που είχαν φύγει στο εξωτερικό. «Η μέχρι τώρα στελέχωση έχει αποδείξει ότι πολλοί είναι οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν ρίζες στην περιοχή κι επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργάζονται στα Ιωάννινα», εξήγησε.

Υπογράμμισε μάλιστα τη σημαντική δουλειά που έγινε τον περασμένο χρόνο, αναφέροντας τη συμβολή των δύο υποομάδων που έχει συγκροτήσει η ελληνική ομάδα στην ανάπτυξη της εφαρμογής online συσκέψεων, Teamviewer Meeting, αλλά και στην αναβάθμιση του βασικού προϊόντος της εταιρείας, την εφαρμογή του εξ αποστάσεως ελέγχου. Σε αυτά εξάλλου, όπως λέει, θα επικεντρωθεί και φέτος το κύριο έργο που θα ανατεθεί στην ομάδα των Ιωαννίνων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντόιτσερ εμφανίζεται σίγουρος από την εμπειρία του ότι τόσο η εταιρεία όσο και η ίδια η πόλη έχουν πολλές προοπτικές: «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός». Σπεύδει, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες εταιρείες στην περιοχή προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική στην προσέλκυση «μυαλών»: «Δεν θέλεις να είσαι ο μόνος παίκτης εδώ», λέει. «Πρέπει να δώσεις το μήνυμα ότι κάποιος θα αφήσει ένα μεγάλο αστικό κέντρο για να έρθει σε μία περιοχή με προοπτικές εξέλιξης καριέρας όχι μόνο σε μία εταιρεία, αλλά σε αρκετές».

«Οπότε πάμε στο μεγαλύτερο μειονέκτημα σήμερα των Ιωαννίνων που είναι η έλλειψη ανώτερων προγραμματιστών – senior developers. Δεν βρίσκουμε εύκολα. Και αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας για φέτος», εξηγεί.

Η ζωή στα Γιάννενα

Πώς είναι όμως να ζει κανείς στα Γιάννενα έχοντας αφήσει πίσω τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας; «Η ζωή στα Γιάννενα είναι πιο αργή σε σχέση με μια τυπική πόλη της Γερμανίας, ενώ η πόλη δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με την Αθήνα – ίσως μόνο ως προς την ποικιλία των επιλογών αναψυχής που και τώρα λόγω πανδημίας ούτως ή άλλως δεν υφίστανται. Ωστόσο, η ποιότητα ζωής είναι πολύ καλή», σημειώνει ο κ. Ντόιτσερ. Του αρέσει ακόμα που ο γιος του στον παιδικό σταθμό μαθαίνει ελληνικά. «Κατά τα άλλα, κάνουμε με τη γυναίκα μου σήμερα ό,τι κάνουν όλοι οι μετανάστες, πολλές βιντεοκλήσεις με τους δικούς μας στη Γερμανία. Ελπίζω να καταφέρουμε να επιστρέψουμε για λίγο αυτό τον μήνα», προσθέτει.

Και αν οι απευθείας πτήσεις από Ιωάννινα προς κάποιο γερμανικό προορισμό ούτως ή άλλως είναι σπάνιες, ευτυχώς, όπως λέει, υπάρχει η Θεσσαλονίκη που πλέον με την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού είναι πολύ κοντά.

Γι’ αυτό, εξάλλου, και ο ίδιος μεταξύ των συμβουλών που δίνει στη χώρα μας για να προσελκύσει και άλλες μεγάλες επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα είναι η αναβάθμιση των υποδομών. «Φανταστείτε ότι εάν δεν υπήρχε η Εγνατία οδός για να πάμε από τα Ιωάννινα στη Θεσσαλονίκη τόσο εύκολα, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να γίνει στα Ιωάννινα μία επένδυση όπως αυτή της TeamViewer. Το ίδιο και με την αναβάθμιση των αεροδρομίων, όπως έγινε πρόσφατα στα Ιωάννινα. Οταν υπάρχουν τέτοιες προοπτικές, τότε έρχονται ευκολότερα εταιρείες όπως η δική μας. Φυσικά πρέπει μαζί με αυτά να διασφαλίσεις τη διασύνδεση στο Ιντερνετ με τις απαραίτητες υποδομές αλλά και την πρόβλεψη για χώρους γραφείων», λέει ο κ. Ντόιτσερ.

«Η Ελλάδα διαθέτει το ταλέντο αλλά και τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν, με στόχο να έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε μία εταιρεία στο μέρος όπου πραγματικά θέλουν να μείνουν. Δεν θέλουν όλοι να μείνουν στην Αθήνα. Αλλος θελει να μείνει στην Κοζάνη ή στην Αρτα ή στην Πάτρα. Το ίδιο ισχύει και με τα Ιωάννινα. Δυστυχώς, όμως, τέτοιες ευκαιρίες δεν δίνονται πολλές. Γι’ αυτό και νομίζω ότι οι επενδύσεις σε υποδομές θα βοηθήσουν».

Και όσον αφορά την TeamViewer, τι είναι αυτό που θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να επεκτείνεται στην Ελλάδα; «Να παραμείνει σταθερή η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και φυσικά να γίνει το τεχνολογικό πάρκο στα Ιωάννινα», απαντά.

Το προφίλ

Η TeamViewer είναι περισσότερο γνωστή ως πάροχος ασφαλών λύσεων απομακρυσμένης σύνδεσης υπολογιστών. To 2019 εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη εκείνη τη χρονιά. Σήμερα η κεφαλαιοποίησή της προσεγγίζει τα 8,7 δισ. ευρώ.

Η βασική εφαρμογή της έχει εγκατασταθεί σε περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές, με τα περίπου 45 εκατομμύρια από αυτές να βρίσκονται διασυνδεδεμένες ανά πάσα στιγμή. Πρόσφατα η εταιρεία ενσωμάτωσε την εφαρμογή TeamViewer Meeting στη βασική της εφαρμογή, λόγω και της μεγάλης ζήτησης που δημιουργήθηκε για online συναντήσεις και συσκέψεις εξαιτίας της πανδημίας. Ο κ. Ντόιτσερ επισημαίνει ότι στόχος της TeamViewer μέσα στην τρέχουσα χρονιά είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του TeamViewer Meet—ings, που γνώρισε άνθηση μέσα στην πανδημία, η δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και η σταδιακή αύξηση των μεριδίων αγοράς. Μάλιστα αποκάλυψε ότι τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν προσεχώς θα έχουν να κάνουν με υπηρεσίες μετάφρασης και υποτιτλισμού, οι οποίες θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης