DBRS: Η ανάπτυξη εξαρτάται από τη διάθεση και αποτελεσματικότητα των εμβολίων
19:00 - 17 Μαρτίου 2021
Στην αναθεώρηση των μακροοικονομικών σεναρίων του για επιλεγμένες οικονομίες τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar, έτσι ώστε αυτά να αντικατοπτρίζουν, όπως σημειώνει, τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) και τις συνέπειες του στις οικονομίες.
Ο καναδικός οίκος τονίζει πως η αισιοδοξία στις προβλέψεις και στις παγκόσμιες αγορές μετοχών «φαίνεται να εξαρτάται από τη συνέχιση της διάθεσης και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων».
«Η συνεχής πρόοδος στη διάθεση εμβολίων θα υποστηρίξει την ανάπτυξη, επιτρέποντας τη σταδιακή εξομάλυνση των ταξιδιών, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας», υπογραμμίζει και σημειώνει πως «η αύξηση της απασχόλησης είναι πιθανό να συνεχιστεί στην Αμερική, ενώ η Ευρώπη και η Ασία φαίνεται να αποφεύγουν μια σημαντική αύξηση της ανεργίας λόγω της επέκτασης των κρατικών προγραμμάτων στήριξης».
Αναφέρει, επίσης ότι συνεχίζει να παρακολουθεί «τους κινδύνους ενός πιο δυσμενούς αποτελέσματος» και τονίζει πως οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να δώσουν κρίσιμες ενδείξεις για τη διάρκεια της ανάκαμψης, ειδικά σε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Ο καναδικός οίκος διαβλέπει επιπλέον ανοδικούς αλλά και καθοδικούς κινδύνους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι για τις χώρες οι οποίες σημειώνουν ταχεία πρόοδο όσον αφορά στους εμβολιασμούς, η αυξημένη κρατική στήριξη θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες, αργότερα εντός του τρέχοντος έτους.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, προσθέτει, θα μπορούσε να συνεπάγεται οικονομική ανάπτυξη η οποία θα υπερβαίνει τις εκτιμήσεις του οίκου για την ανάπτυξη τις οποίες περιλαμβάνει στο συντηρητικό του σενάριο.
Επιπλέον, ο DBRS αναμένει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα συνεχίσει να επηρεάζει και τα επόμενα χρόνια.
Αναφέρει επίσης ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενο χρέους έρχεται πάντα με κάποια χρονική καθυστέρηση και σημειώνει πως ο χρόνος καθυστέρησης ενδέχεται να πάει σε βάθος χρόνου, δεδομένου του μεγέθους της κρατικής στήριξης ως απάντηση κατά της COVID-19.
Τελικά, η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να πρέπει να επιλέξει μεταξύ κάποιου συνδυασμού δημοσιονομικής λιτότητας, υψηλότερου πληθωρισμού ή υψηλότερων επισφαλών δανείων, υπογραμμίζει.
Συντηρητικό σενάριο
Στο συντηρητικό του σενάριο, ο DBRS αναμένει ότι η ανάπτυξη το 2021 θα ανέλθει, μεταξύ άλλων, για τις ΗΠΑ στο 5% και το 2022 στο 3%, στη Γαλλία στο 5,5% και στο 3,5%, αντίστοιχα, στην Ελλάδα στο 4% και στο 5%, στη Γερμανία στο 4,5% και στο 3%, στην Ισπανία στο 6,5% και στο 5% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 5,5% και στο 4%.
Σε σχέση με την ανεργία, αναμένει για τις ΗΠΑ να ανέλθει το 2021 στο 5,5% και το 2022 στο 4,5%, στην Γαλλία στο 9,5% και στο 9%, αντίστοιχα, στην Ελλάδα στο 18% και στο 17%, στην Γερμανία στο 4,5% και στο 4%, στην Ισπανία στο 17% και στο 15% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 6,5% και στο 5%.
Δυσμενές σενάριο
Στο δυσμενές σενάριο, ο οίκος αναμένει ότι η ανάπτυξη το 2021 θα ανέλθει, μεταξύ άλλων, για τις ΗΠΑ στο 1% και το 2022 στο 4%, στην Γαλλία στο 2% και στο 4%, αντίστοιχα, στην Ελλάδα στο 1,5% και στο 4%, στην Γερμανία στο 1% και στο 4%, στην Ισπανία στο 2,5% και στο 5% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 2,5% και στο 5%.
Σε σχέση με την ανεργία, αναμένει για τις ΗΠΑ να ανέλθει το 2021 στο 8,5% και το 2022 στο 7%, στην Γαλλία στο 11% και στο 10,5%, αντίστοιχα, στην Ελλάδα στο 19% και στο 18%, στην Γερμανία στο 6% και στο 5,5%, στην Ισπανία στο 19% και στο 18% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 8% και στο 7%.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ