Powered by

Η επένδυση της Tesla έφερε νέο ρεκόρ για το bitcoin

Το bitcoin είχε χθες ίσως την πιο σημαντική επιβεβαίωση ως ισάξιο μέλος στην «κοινωνία» του χρήματος. Η επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων σε bitcoin από την Tesla και η πρόθεση της εταιρείας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων να το δέχεται ως μέσο πληρωμών οδήγησαν χθες το ψηφιακό νόμισμα σε νέο ρεκόρ των 44.795 δολαρίων, με κέρδη 50% από τις αρχές του έτους. 

Μολονότι τα ψηφιακά νομίσματα έχουν διαδοθεί τα τελευταία χρόνια στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως σε περιόδους αβεβαιότητας ενδεχομένως να αντιδράσουν με απότομες μεταβολές. 

Όμως η ενσωμάτωση του bitcoin στη στρατηγική ισχυρών εταιρειών όπως η Tesla και η Paypal μπορεί να ανοίξει τον δρόμο την καθιέρωσή του ως ένα κοινώς αποδεκτό μέσο συναλλαγών και επενδύσεων. Ο Έλον Μασκ, o καινοτόμος επιχειρηματίας που ηγείται της Tesla, έχει κάνει θετικές αναφορές για τα ψηφιακά νομίσματα μέσω Twitter και ιδιαίτερα για το bitcoin και το dogecoin.

Σε μια περίοδο που η Tesla είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street, το bitcoin εκπροσωπεί σχεδόν το 8% από τα 19,4 δισ. δολάρια που διατηρεί η εταιρεία σε ρευστό και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Εκεί αναφέρεται μια αλλαγή στην επενδυτική στρατηγική της προκειμένου να μπορεί να επενδύει «ένα ποσοστό» της ρευστότητάς της σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία για τα αποθέματά της, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών νομισμάτων και του χρυσού.

Από την περασμένη εβδομάδα το bitcoin είχε ξεπεράσει τα 40.000 δολάρια ύστερα από θετικά σχόλια του κ. Μασκ στο Twitter, καταφέρνοντας έτσι να ανακάμψει από προηγούμενες απώλειες που το οδήγησαν μέχρι τα 30.000 δολάρια μέσα στον Ιανουάριο. Αλλά δεν είναι μόνον το bitcoin ή το dogecoin, το οποίο ο κ. Μασκ περιέγραψε ως «το νόμισμα του λαού» σε άλλο tweet, που βρίσκονται σε ένα ασταμάτητο ράλι.

Σύμφωνα με στοιχεία της CoinGenko, η συνολική αγορά των 6.000 ψηφιακών νομισμάτων έχει ξεπεράσει το 1,2 τρισ. δολάρια. Εκτός της ανόδου του dogecoin κατά 800% από τις αρχές του έτους ή της εκτόξευσης του bitcoin στα ύψη από τα 7.000 δολάρια έναν χρόνο πριν, υπάρχουν και άλλοι πρωταγωνιστές. Προ ημερών, το ethereum, το δεύτερο ισχυρότερο ψηφιακό νόμισμα μετά το bitcoin, ξεπέρασε τα 1.700 δολάρια για πρώτη φορά.

Μέσα στην εβδομάδα, δε, αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων σε ψηφιακά νομίσματα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο. Παρ’ όλα αυτά, οι εποπτικές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις μεγάλες μεταβολές των ψηφιακών νομισμάτων. Ακόμη και η ίδια η Tesla αναγνώρισε χθες πως «διατηρούμε την πεποίθηση πως οι τοποθετήσεις μας σε bitcoin είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες. Ωστόσο, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.