Powered by

Αυστραλία: Περνά νόμο για φόρο στα ΜΜΕ – Google και Facebook απειλούν με αντίποινα

Η Αυστραλία ετοιμάζεται να περάσει νόμο που θα απαιτεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες να καταβάλουν φόρο για τις ειδήσεις που προβάλλουν, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός επικοινωνιών της χώρας. 

Η κυβέρνηση αναμένει ότι Google και Facebook θα συμμορφωθούν με το νέο νόμο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Φλέτσερ, μιλώντας στο CNBC.

«Το νομοσχέδιο θα περάσει αρκετά σύντομα. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αυστραλίας περιμένει ότι οι επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές στην Αυστραλία θα συμμορφωθούν με τους νόμους μας», ανέφερε ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εισήχθη στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει ότι oι ψηφιακές πλατφόρμες θα πληρώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους εκδότες για να συνδέουν το περιεχόμενό τους σε ροές ειδήσεων ή αποτελέσματα αναζήτησης. Αν οι δυο πλευρές δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, διαμεσολαβητές που θα ορίζονται από το κράτος θα μπορούν να αποφασίζουν για το ύψος του τιμήματος.

Και η Google και η Facebook απειλούν ότι θα περιορίσουν τις υπηρεσίες τους στην Αυστραλία αν περάσει αυτός ο νόμος.

Συγκεκριμένα, η Google έχει αναφέρει ότι θα αποσύρει τη μηχανή αναζήτησής της από τη χώρα, όπου έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 94,5%.

Από την πλευρά της, η Facebook έχει απειλήσει ότι θα σταματήσει να επιτρέπει στους Αυστραλούς να κάνουν share σε τοπικά ή διεθνή νέα στο κοινωνικό δίκτυο αλλά και στο Instagram, αν ψηφιστεί ο επίμαχος νόμος.

Φυσικά, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικοινωνιών, η Αυστραλία δεν θέλει επ’ ουδενί λόγο να δει τους δυο τεχνολογικούς κολοσσούς να αποχωρούν από την αγορά της Αυστραλίας, περιμένει ωστόσ,να τους δει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Ο Φλέτσερ, μάλιστα, υπενθύμισε το περιστατικό με την Amazon πριν από μερικά χρόνια, όταν η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου απαγόρευσε προσωρινά στους Αυστραλούς να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα που πουλούσε μέσω του κεντρικού της ιστότοπου το 2018, αντιδρώντας στις αλλαγές που δρομολογούνταν στην εγχώρια νομοθεσία. Μετά, πάντως, υπαναχώρησε.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων