Αγώνας επιβίωσης για τα εργοστάσια ενδυμάτων λόγω lockdown
13:20 - 08 Φεβρουαρίου 2021
Αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα βρίσκονται τα εργοστάσια ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές, την ώρα που οι αλυσίδες λιανικής πώλησης ενδυμάτων σε Ευρώπη και Αμερική προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα υπερβάλλοντα αποθέματά τους και μειώνουν τις παραγγελίες της άνοιξης, ενώ καθυστερούν οι πληρωμές προς τους προμηθευτές.
Όπως αναφέρει το Reuters, η παγκόσμια βιομηχανία ενδύματος, που ήδη παραπαίει μετά από ένα τιμωριτικό 2020, βλέπει τις ελπίδες της να «σκάνε» λόγω του νέου κύματος των lockdowns και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Ορισμένες μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης ενδυμάτων έχουν ακόμα απόθεμα από περυσινά ρούχα, που κανονικά θα τα πωλούσαν στις εκπτώσεις. Για παράδειγμα, η βρετανική αλυσίδα Primark δήλωσε στο Reuters πως έχει αποθέματα ενδυμάτων από την περίοδο άνοιξη/καλοκαίρι 2020 ύψους περίπου 150 εκατ. στερλινών (205 εκατ. δολαρίων) και αποθέματα ύψους 200 εκατ. στερλινών από την περίοδο φθινόπωρο/χειμώνας.
Ενδεικτικό τους μεγέθους του αποθέματος είναι πως η αξία των απούλητων ενδυμάτων παγκοσμίως, σε καταστήματα και αποθήκες, κυμαίνεται μεταξύ 140 και 160 δις. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey.
Το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στα μεγάλα κέντρα κατασκευής ενδυμάτων, όπως το Μπαγκλαντές, οι οικονομίες των οποίων βασίζονται στις εξαγωγές υφασμάτων, όπου τα εργοστάσια αγωνίζονται να μην κλείσουν.
Πενήντα εργοστάσια που ρωτήθηκαν σχετικά από το Σύνδεσμο Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπαγκλαντές είπαν πως έλαβαν 30% λιγότερες παραγγελίες από το συνηθισμένο αυτή την περίοδο, καθώς τα lockdowns που επιβλήθηκαν προ Χριστουγέννων στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και αυτά που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο, έπληξαν σοβαρά τις δραστηριότητές τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης εργοστασίου στη Ντάκα, οι παραγγελίες συνήθως φτάνουν τρεις μήνες νωρίτερα, αλλά δεν υπάρχουν παραγγελίες για τον Μάρτιο.
Σημειώνεται πως η περυσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τη βιομηχανία ενδυμάτων, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με το Euromonitor, ενώ το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Οι εκτιμήσεις για φέτος κυμαίνονται από το απαισιόδοξο -15% της McKinsey ως το αισιόδοξο +11% του Euromonitor.
Πάντως, εν μέσω της καραντίνας και της τηλεργασίας, εκρηκτική αύξηση σημειώνει η ζήτηση για… πιτζάμες, που βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να φτιάχνουν πιτζάμες…
ΠΗΓΗ: euro2day.gr