Powered by

Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών για το 2021 και ενώ η κρίση που προκάλεσε η πανδημία συνεχίζεται, παρουσίασαν τα στελέχη της Fitch σε δικτυακό webinar. Όπως τόνισαν η Ελλάδα έχει αρκετά "μαξιλάρια" που περιορίζουν τους κινδύνους από την αύξηση του χρέους ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα δουν αναβάθμιση των αξιολογήσεων τους εάν, μεταξύ άλλων, προχωρήσουν με τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και διαχειριστούν τη λήξη στα μορατόρια.

Μπορεί τα επίπεδα του ελληνικού χρέους να είναι υψηλά, ωστόσο η Fitch δεν ανησυχεί για τη βιωσιμότητά του καθώς υπάρχουν πολλοί, εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες που περιορίζουν τους όποιους κινδύνους. Αυτό επισήμανε ο Alex Muscatelli, επικεφαλής αναλυτής της Fitch Ratings για την Ελλάδα, στο σημερινό webinar αναλυτών του διεθνούς οίκου για τις προοπτικές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Κατά την Fitch, το επίπεδο του χρέους δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, όσο η δυναμική του χρέους.

Όπως σημείωσε, η αύξηση του ελληνικού χρέους που προκαλεί το σοκ της πανδημίας (στο 197% του ΑΕΠ το 2020), θα ήταν ανησυχητική εάν δεν υπήρχαν τα πολύ σημαντικά "μαξιλάρια" τα οποία κάνουν το κόστος εξυπηρέτησής του να είναι πολύ χαμηλό και άρα βιώσιμο. 

Αυτά τα "μαξιλάρια" σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ το οποίο έχει βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία εξυπηρετεί η Ελλάδα το χρέος της, καθώς και στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, υπάρχουν και παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ίδια τη διαχείριση που κάνει η Ελλάδα. Σε αυτούς ο οίκος τοποθετεί το γεγονός ότι το βάρος των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα είναι χαμηλό καθώς οι διάρκειες των δανείων και άρα οι πληρωμές είναι πολύ μακροπρόθεσμες, ενώ πολύ σημαντικό μαξιλάρι για την Ελλάδα αποτελεί το πολύ υψηλό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων που διατηρεί, παρά την πανδημία.

Σημειώνεται πως ο οίκος προβλέπει πως το χρέος θα υποχωρήσει στο 189,7% φέτος, το 2022 θα κινηθεί στο 185%, το 2023 στο 180,8%, το 2024 στο 176,4% και το 2025 στο 172,4%.

Ο κ. Muscatelli εξήγησε πως η Fitch διατηρεί σταθερό το outlook της Ελλάδας καθώς είναι θετική σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Τράπεζες
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο Pau Labro, επικεφαλής της Fitch για τον κλάδο τόνισε πως η πανδημία διέκοψε την θετική τάση που κυριαρχούσε στις ελληνικές τράπεζες, οδήγησε σε καθυστέρηση των σχεδίων τους για μείωση των NPEs και σε πιθανή εισροή νέων κόκκινων δανείων. Οι τρέχουσες αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν την ήδη αδύναμη θέση τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κινδύνων που φέρνει η πανδημία, ειδικά αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού και τα κεφάλαια. Ωστόσο η Fitch δίνει σταθερές προοπτικές για τον κλάδο αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες για μέτρια οικονομική ανάκαμψη καθώς και το γεγονός ότι τα σχέδια των τραπεζών για μείωση του κινδύνου των ισολογισμών θα στηρίξουν το τραπεζικό περιβάλλον, αν και η πανδημία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε κάποιους κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι κατασκευές.

Η χρήση του μέτρου της αναστολής δόσεων και η ευελιξία των εποπτικών αρχών περιόρισαν την επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού και έτσι ο δείκτης NPLs μειώθηκε στο 36%. Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική και τα μέτρα τόνωσης της κυβέρνησης στήριξαν την οικονομική θέση των δανειοληπτών.

Ωστόσο, η Fitch εκτιμά πως θα υπάρξουν νέες εισροές NPEs, μετά και τη λήξη των μορατόριουμ τα οποία σήμερα φτάνουν το 12% του συνόλου των δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο αναμένεται να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της λήξης αυτής κάνοντας χρήση των μέτρων στήριξης καθώς και προχωρώντας σε ιδιωτικές αναδιαρθρώσεις δανείων. Έτσι, παρά τις νέες εισροές, η Fitch εκτιμά πως φέτος ο δείκτης NPEs για το σύνολο του κλάδου μπορεί να μειωθεί στο 30% εάν και εφόσον οι τράπεζες υλοποιήσουν τις τιτλοποιήσεις τους φέτος (στα 25 δισ. ευρώ τις υπολογίζει), κάνοντας χρήση του Ηρακλή. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από την ανάκαμψη της οικονομίας, την όρεξη των επενδυτών για NPEs, και τον αντίκτυπο των συναλλαγών στα κεφάλαια των τραπεζών. 

Επίσης, πολύ σημαντικά κατά την Fitch είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου καθώς και η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank στην Ελλάδα.

Έτσι, όπως τόνισε καταλήγοντας ο κ. Lambro, οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν εάν η ελληνική οικονομία ανακάμψει, εάν προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις, εάν διαχειριστούν τη λήξη στα μορατόρια και εάν υπάρξουν περαιτέρω στηρίξεις από την κυβέρνηση με την δημιουργία περαιτέρω σχεδίων βελτίωσης των NPEs, όπως η δημιουργία bad bank.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης