Powered by

Πού ποντάρει $15 δισ. o Ερντογάν για να σώσει την τουρκική οικονομία

Δεκαπέντε δισεκατομμύρια δολάρια σκοπεύει να επενδύσει σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων ενέργειας, πετροχημικών και εξόρυξης χρυσού, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των τρωτών σημείων της οικονομίας το κρατικό wealth fund της Τουρκίας.

Το ταμείο επικεντρώνεται σε τομείς όπου η Τουρκία παρουσιάζει συνεχώς έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ζαφέρ Σονμεζ. Το κρατικό ταμείο πλούτου, γνωστό ως TWF, ξεκινά τώρα με τα έργα που θα διαρκέσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, είπε.

«Το 2020 ήταν έτος συγχωνεύσεων και εξαγορών για εμάς», δήλωσε ο Sonmez σε συνέντευξή του την Τετάρτη. «Φέτος είναι η ώρα που το ταμείο πλούτου ξεκινά άμεσες επενδύσεις».

Οι προτεραιότητες του κρατικού fund υπογραμμίζουν το ρόλο του ως πυλώνα της οικονομίας της χώρας εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης λόγω πανδημίας και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας που βοήθησε στην επιτάχυνση διαφόρων δραστηριοτήτων. Πέρυσι, συμφώνησε να αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου φορέα κινητής τηλεφωνίας και των συγχωνευμένων κρατικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Το τουρκικό Ταμείο TWF που έχει συσταθεί στα πρότυπα του Temasek της Σιγκαπούρης και του Khazanah Nasional της Μαλαισίας, έχει αναδειχθεί στο κυρίαρχο επενδυτικό εργαλείο της κυβέρνησης και τώρα ελέγχει τη χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα τομέων από την ενέργεια έως το real estate.

Το σχέδιο του Σομεζ να εστιάσει τις επενδύσεις του Ταμείου σε εγχώριες επενδύσεις ακολουθεί την τάση που έχει καταγραφεί και σε άλλας χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, της οποίας ο βασικός επενδυτικός βραχίονας έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 40 δισ. δολάρια σε εγχώριες επενδύσεις.

Ο Σόνμεζ βρίσκεται στο τιμόνι του Ταμείου εδώ και δύο χρόνια και έχει καταφέρει να αλλάξει τη στρατηγική του Ερντογάν.

Στις σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν πουλήσει τα περισσότερα κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκία από την ίδρυσή της πριν από έναν αιώνα. Και ενώ οι διάφοροι υπουργοί οικονομίας της Τουρκίας επικαλούνταν τα οφέλη της δημιουργίας ενός εθνικού ταμείου, η δημιουργία του εφαρμογή κατέστη δυνατή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Ο Σονμέζ αναφέρεται απευθείας στον Ερντογάν και τώρα τον πιέζει για ένα πιο «επιχειρηματικό κράτος».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.