Εφαρμογή για διαδραστική ξενάγηση στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου από το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών του Πανεπιστημίου Frederick
11:35 - 03 Φεβρουαρίου 2021

«Εξερευνητές στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου Εν Δράσει» είναι ο τίτλος εφαρμογής (application) που ανέπτυξε το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών του Πανεπιστημίου Frederick με σκοπό ένα διαδραστικό κυνήγι θησαυρού στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου (ΚΠΕ Ακρωτηρίου). H εφαρμογή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το ΚΠΕ Ακρωτηρίου, το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Μονάδα Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
H εφαρμογή επιτρέπει σε οργανωμένες σχολικές ομάδες και άλλους επισκέπτες του ΚΠΕ Ακρωτηρίου να περιηγηθούν με ευχάριστο τρόπο στις αίθουσες εκθεμάτων και στον Βοτανικό Κήπο του Κέντρου. Οι χρήστες της έχουν «εισιτήριο» για μια ιδιαίτερη εξερεύνηση στην προστατευόμενη Χερσόνησο του Ακρωτηρίου όπου βρίσκεται η Αλυκή Ακρωτηρίου, ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτός από τη χλωρίδα και πανίδα της χερσονήσου, η εφαρμογή «Εξερευνητές στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου Εν Δράσει» παρέχει και πολιτιστικού ενδιαφέροντος πληροφορίες καθώς στη χερσόνησο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου, ο αρχαιότερος που έχει ανασκαφεί στην Κύπρο μέχρι σήμερα, αλλά και το Κάβο Γάτα με τη Μονή του Αγίου Νικολάου των Γάτων.
Οι επισκέπτες στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου, το οποίο ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το κοινό στις 8 Φεβρουαρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή μέσα από τις συσκευές που διαθέτει το Κέντρο ή «κατεβάζοντάς» την στα κινητά τους τηλέφωνα. Η εφαρμογή περιλαμβάνει διαδρομές διαφορετικής χρονικής διάρκειας που καλύπτουν τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, το παρατηρητήριο άγριας ζωής και τον Βοτανικό Κήπο και διατίθεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών του Πανεπιστημίου Frederick δημιουργήθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου και ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και εφαρμογών που σχετίζονται με το διαδίκτυο, τις έξυπνες (κινητές) συσκευές, τα κοινωνικά δίκτυα, τις τεχνολογίες διεπαφής του ανθρώπου με το περιβάλλον και συσκευές φυσικής αλληλεπίδρασης. Η διαδραστική εφαρμογή που αναπτύχθηκε για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “DPlus088 Addressing drivers of change in Lake Akrotiri, Cyprus”, με χρηματοδότηση από το Defra Darwin Initiative Plus που στηρίζει περιβαλλοντικά έργα σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών πέρα από την ανάπτυξη της εφαρμογής, προσφέρει και μακρόχρονη τεχνική υποστήριξη για τη διαχείριση της από το ΚΠΕ Ακρωτηρίου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών εξασφάλισε χρηματοδότηση πέραν του 1 εκατ. ευρώ από συμμετοχές σε έργα όπως αυτό και συμμετείχε σε ερευνητικά, επιχειρηματικά έργα και δημόσιες συμβάσεις με συνολική χρηματοδότηση άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη αναπτύξει περισσότερες από 30 εφαρμογές. Το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών συμμετέχει επίσης σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχοντας λάβει την πρώτη θέση σε Hackathon, Microsoft Imagine Cup, Microsoft Windows Developer Contest κ.α.