Powered by

Συμφωνία Glaxo - CureVac για ανάπτυξη νέου εμβολίου κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού

Ο κολοσσός παραγωγής εμβολίων GlaxoSmithKline ανακοίνωσε την Τετάρτη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac για την παραγωγή του εμβολίου messenger RNA της τελευταίας κατά του κορονοϊού - αλλά και για την από κοινού ανάπτυξη νέου, χωριστού εμβολίου κατά των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2.

Το νέας γενιάς εμβόλιο θα είναι πολυστελεχικό και θα προστατεύει έναντι διάφορων μορφών του κορονοϊού. Οι δύο εταιρείες ευελπιστούν να μπορούν να παραγάγουν το νέο αυτό εμβόλιο μέσα στο 2022, αναμένοντας έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο.

"Θεωρούμε ότι τα εμβόλια νέας γενιάς θα είναι κομβικής σημασίας για τη μάχη ενάντια στην Covid-19", ανέφερε η Emma Walmsley, CEO της GSK, σε δήλωσή της. "Η νέα συνεργασία χτίζει πάνω στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία μας με την CureVac και σημαίνει ότι μαζί, με την επιστημονική μας γνώση επάνω στο mRNA και στην ανάπτυξη εμβολίων, θα επιταχύνουμε την εμφάνιση νέων υποψήφιων εμβολιαστικών σκευασμάτων".

Μέσα στο 2021, η GSK θα παραγάγει 100 εκατ. δόσεις του τρέχοντος υπό ανάπτυξη εμβολίου της CureVac.

Η συμφωνία, που ξεπερνά τα 180 εκατ. δολ., είναι η τελευταία μιας σειράς συνεργασιών μεταξύ μεγάλων ομίλων ή και ανταγωνιστών, στην προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 vaccines.

Προ ημερών η Novartis ανακοίνωσε συμφωνία για παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στην Ελβετία δόσεων του εμβολίου mRNA των Pfizer/BioNTech, ενώ και η γαλλική Sanofi, της οποίας το εμβόλιο έχει "πάει" πίσω και αναμένεται στα τέλη του 2021, θα προχωρήσει σε παραγωγή του εμβολίου της Pfizer σε παραγωγικές της μονάδες.

Sanofi και GSK έχουν καταλήξει σε συμφωνία με βάση την οποία η πρώτη αναπτύσσει εμβόλιο και η δεύτερη θα τις παράσχει ανοσοενισχυτικά που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότητά του, με μικρότερη μάλιστα ποσότητα εμβολίου κατ' άτομο.

Η CureVac, η οποία τον Ιανουάριο ήρθε σε συμφωνία με τον γερμανικό κολοσσό Bayer για την παραγωγή του εμβολίου της, βρίσκεται στη φάση 2b/3 των κλινικών δοκιμών του τελευταίου, του οποίου η τεχνολογία mRNA είναι ανάλογη εκείνης των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Στην τελική φάση των δοκιμών της, σχεδιάζει να δοκιμάσει σε 35.000 ανθρώπους, σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, το σκεύασμά της σε δύο δόσεις. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός του α' τριμήνου του 2021.

Το εμβόλιο της CureVac μπορεί να διατηρηθεί για τρεις μήνες σε συνθήκες απλής ψύξης, σε αντίθεση με εκείνα των Moderna και Pfizer, που χρειάζονται βαθιά κατάψύξη. 

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Δειτε Επισης

Ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ-«Πυρετός» εισαγωγών πριν τους δασμούς Τραμπ
Choose Europe for Science: Πρόκληση φον ντερ Λάιεν-Μακρόν στους ξένους επιστήμονες...Κίνητρα 500 εκατ. ευρώ
SocGen: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μεγαλύτερο σοκ για την οικονομία από τους δασμούς
Τουρκία: Επιβράδυνση πληθωριστικών πιέσεων-Υποχωρεί η λίρα
Μηδένισε ο πληθωρισμός στην Ελβετία τον Απρίλιο
Χρυσός: Ξεπέρασε τα $3.260 ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια
Τραμπ: Εμπορικές συμφωνίες ίσως και μέσα στην εβδομάδα-Συνεχίζονται οι συνομιλίες με Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία
Δεν απομακρύνει πριν από την λήξη της θητείας του τον Πάουελ ο Τραμπ-«Δεν με συμπαθεί, είναι εντελώς σφικτός»
Το επικρατέστερο σενάριο για Fed... Αμετάβλητα για ακόμη ένα μήνα τα επιτόκια
Kαθαρές αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες ύψους 17 τόνων μόνο τον Μάρτιο