Powered by

Πέντε αυστηρές προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ για τις τράπεζες

Πέντε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης περιλαμβάνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB) της ΕΚΤ που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας και μετρά την αποτελεσματικότητα των πακέτων στήριξης. 

Σύμφωνα με την έκθεση, όσο η κρίση διαρκεί και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ισχνότερη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ζημίες στην πραγματική οικονομία που θα περάσουν στον τραπεζικό τομέα. Κατά τη σημερινή φάση της πανδημίας, οι αρμόδιες αρχές και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν σε:

1. Στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στους πλέον πληττόμενους κλάδους.

2. Στενή παρακολούθηση της βιωσιμότητας του ιδιωτικού χρέους, δεδομένου ότι κάποια από τα μέτρα τελικά αυξάνουν την υπερχρέωση

3. Διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά στη μείωση των καθυστερήσεων και της διαδικασίας πτώχευσης και εκκαθάρισης.

4. Ενίσχυση της διαφάνειας στους ισολογισμούς των τραπεζών με αναθεώρηση του τρόπου που ανακοινώνουν τα στοιχεία τους

5. Συντονισμένες πολιτικές μεταξύ τομέων ευθύνης και κρατών.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι απότομη απόσυρση των μέτρων στήριξης θα οδηγήσει σε λουκέτα που θα επηρεάσουν πραγματική οικονομία, τράπεζες και δημοσιονομικά μεγέθη. Από την άλλη, η παρατεταμένη χρήση θα προκαλέσει πιέσεις στους προϋπολογισμούς, με πιο ευάλωτες τις χώρες με μικρό δημοσιονομικό χώρο και υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα. Για αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να προετοιμάσουν σενάρια για το πιο αποτελεσματικό μείγμα στήριξης και την επιλογή του σωστού χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, οι κίνδυνοι από την πανδημία εντοπίζονται στους εξής τομείς:

Πρώτον, πιθανή αύξηση του πιστωτικού κινδύνου

Δεύτερον, ζημίες από χρεόγραφα

Τρίτον, αύξηση του κόστους κεφαλαίων

Τέταρτον, λειτουργικοί κίνδυνοι, περιλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων.

Για τους λόγους αυτούς προτείνει αυξημένη εποπτεία, θεσμική θωράκιση, σωστή χρήση κεφαλαίων και δημιουργία εσωτερικών κεφαλαίων (buffer) και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα.

Στην πραγματική οικονομία, οι κίνδυνοι εντοπίζονται:

* Στα νοικοκυριά με τη μορφή μείωσης της απασχόλησης και των μισθών. Εδώ, η ΕΚΤ προτείνει συνέχιση των μέτρων που θα προστατέψουν τη ρευστότητα και την περιουσία των νοικοκυριών, δράσεις για στήριξη της απασχόλησης, άμεσες επιδοτήσεις για στήριξη του εισοδήματος και αναστολές δανείων (moratoria). Από την άλλη πλευρά, η εξίσωση είναι δύσκολη, διότι οι αναστολές δανείων μειώνουν τις χρηματοοικονομικές ροές για τις τράπεζες και αυξάνουν τον κίνδυνο νέας γενιάς κόκκινων δανείων μετά τη λήξη των μορατορίων.

Στις επιχειρήσεις, λόγω αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, αύξησης του κόστους κεφαλαίου, ανόδου των εξόδων για συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid, μείωση εσόδων λόγω πτώσης της ζήτησης, ζημίες από ασφαλιστήρια συμβόλαια και μείωση νέων δραστηριοτήτων. Δάνεια από το Δημόσιο ή επιδοτήσεις αυξάνουν τους κινδύνους στις αποτιμήσεις, ενώ η συμμετοχή του κράτους στα κεφάλαια επιχειρήσεων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων