BPW CYPRUS (ΚΟΓΕΕ): Χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο – φτάνει το 10,4%

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στην Κύπρο ανέρχεται σήμερα στο 10.4%. Με άλλα λόγια, μια γυναίκα στην Κύπρο πρέπει να εργάζεται 39 ημέρες τον χρόνο περισσότερο από έναν άνδρα για ίσης αξίας εργασία, για να κερδίσει τον ίδιο μισθό με τον άνδρα. 

Παρά τον ισχύοντα νόμο 177(Ι)/ 2002 σχετικά με την Ίση Αμοιβή για άνδρες και γυναίκες για Ίσης Αξίας Εργασία, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες. Παρόλο που το Κυπριακό σύστημα σχετικά με τους όρους απασχόλησης απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης λόγω φύλου, κατά τη σύγκριση των συντάξεων, το χάσμα είναι ακόμα μεγαλύτερο, φτάνοντας το 37,2%.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) σηματοδοτεί την Ημέρα Ίσης Αμοιβής με μια εκστρατεία σε όλο το νησί για να ευαισθητοποιήσει και να επιστήσει την προσοχή στο δικαίωμα των γυναικών για ίση αμοιβή στην εργασία ίσης αξίας, αλλά και να ασκήσει πιέσεις για την ευρύτερη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, καθώς και την επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες.

Η φετινή εκστρατεία βασίζεται σε μια δυναμική τηλεοπτική διαφήμιση για να ενισχύσει αλλά και να ενημερώσει για αυτή την ανισότητα. 

Για άλλη μια χρονιά η BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) τονίζει την ανάγκη τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία θέτει το βάρος της δράσης - να υποβάλει καταγγελία - στο θύμα και υποβάλλει προτάσεις που θα υποχρέωναν τους εργοδότες να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν τις ίδιες αμοιβές και στα δύο φύλα για ίσης αξίας εργασία, αναφέροντας τον Ιρλανδικό νόμο ως πρότυπο και αφετηρία.

Η πρόταση περιλαμβάνει περαιτέρω τροποποιήσεις που θα απαιτούσαν από οργανισμούς με περισσότερους από 20 υπαλλήλους να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές και να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει - χωρίς κανένα απαγορευτικό πρόσθετο κόστος - στο πλαίσιο των απαιτούμενων ετήσιων ελέγχων της εταιρείας. Η μη εφαρμογή τέτοιων απαιτήσεων θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα κυρώσεις ή / και νομικές ενέργειες κατά της παραβατικής εταιρείας.

Η BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) επιμένει σε μια συμπληρωματική νομοθεσία που να απαγορεύει στους εργοδότες να χρησιμοποιούν το ιστορικό μισθών ενός δυνητικού εργαζομένου για να καθορίσουν τη μελλοντική αμοιβή του, καθώς αυτό θα διαιωνίσει μόνο την οποιαδήποτε προηγούμενη αδικία. Περαιτέρω αλλαγές μπορούν να εισαχθούν και μέσω του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης για την εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον, ο οποίος φορέας συστάθηκε στο πλαίσιο «Δράσεις για μείωση του χάσματος μεταξύ Ανδρών και Γυναικών».

 

 

Δειτε Επισης

Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
Άλλη μια πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου έγινε Σκλαβενίτης...Με αμείωτη ένταση το πλάνο πλήρους ενσωμάτωσης
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εξαγόρασε Hadjipieris Dairy και έρχεται στην Κύπρο η ΟΜΗΡΟΣ-Συνολικές επενδύσεις 30 εκατ. την επόμενη πενταετία
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»