Powered by

Κομισιόν: Συμφωνία με AstraZeneca για 9 εκ. επιπλέον εμβόλια

Η AstraZeneca δεσμεύθηκε να παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο στην ΕΕ και συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συμμετείχε νωρίτερα την Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών, με τις οποίες η ΕΕ υπέγραψε Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς εμβολίων, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής. Πρόκειται για τις εταιρείες BionNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi.

Παρευρέθηκαν επίσης οι Επίτροποι Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, ο ειδικός σύμβουλος της Προέδρου Peter Piot και Moncef Slaoui, καθώς και η Εκτελεστική Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Emer Cook.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι υπάρχει εξέλιξη σε σχέση με την AstraZeneca, "η οποία δεσμεύθηκε να  παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο". Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να ξεκινήσει το έργο σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοάμυνας.

Η Κομισιόν θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία. Το HERA θα βοηθήσει στην πρόβλεψη απειλών και στον εντοπισμό αντιδράσεων.

Η βιομηχανία θα είναι ένας σημαντικός εταίρος. Η συνεργασία με τη βιομηχανία θα επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας για πανδημία μεσοπρόθεσμα όσο και στη συμβολή στην αντιμετώπιση πιο άμεσων προκλήσεων που σχετίζονται με τον COVID-19.

Κατά την προετοιμασία του HERA, ξεκινά ήδη μια πιλοτική απάντηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοασφάλειας. Ο στόχος είναι η χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης εμβολίων και η αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και η στόχευση των παραλλαγών του COVID19.

Η πανδημία κατέδειξε ότι η παραγωγική ικανότητα είναι ένας περιοριστικός παράγοντας και είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, λέει η Κομισιόν.

Επιπλέον, η εμφάνιση ανησυχητικών μεταλλάξεων εγείρει την επικείμενη απειλή της μειωμένης αποτελεσματικότητας των πρόσφατα εγκεκριμένων εμβολίων. Αναγνωρίστηκε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει προετοιμασία για την εμφάνιση τέτοιων μεταλλάξεων.

Η συζήτηση με τις εταιρείες περιστράφηκε ακόμα στην ταχεία ανάπτυξη, κατασκευή και έγκριση των εμβολίων για παραλλαγές COVID19 στην ΕΕ. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, με πολλές πρακτικές προτάσεις, αναφέρει η Κομισιόν.

Περαιτέρω συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βιομηχανία και άλλους σχετικούς τομείς τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

 

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.