«Η εταιρική διαφθορά στην Κύπρο είναι συστημική και ομαδικό άθλημα»

Ομαδικό άθλημα και συστημική χαρακτηρίστηκε η εταιρική διαφθορά στην Κύπρο από τρεις εξέχοντες επιχειρηματίες, καθώς εισηγήθηκαν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής της, στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που συνδιοργάνωσε το Cyprus Integrity Forum και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Την συζήτηση χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, κύριος Μάριος Τσιακκής και ο πρόεδρος του Cyprus Integrity Forum κύριος Μάριος Σκανδάλης, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της διαφάνειας και του ήθους στις επιχειρήσεις, καθώς και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για αντιμετώπιση της διαφθοράς στον Κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στην νοοτροπία μας ως κοινωνικό σύνολο.

Η κυρία Μελίνα Πύργου, διευθύνουσα σύμβουλος Pyrgou Vakis Law Firm, ονόμασε το κυριότερο λόγο που η διαφθορά έχει διαβρώσει πολιτεία, κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο το λεγόμενο ‘Tone at the Top’. Εξήγησε πως όταν οι ηγέτες ενός κράτους δέχονται και συμμετέχουν στην διαφθορά του συστήματος, έτσι και οι πολίτες σε όλα τα στρώματα θα ακολουθούν.

Ο Δρ Γιώργος Παμπορίδης, ιδρυτής Pamboridis LLC, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ατιμωρησία από το σύστημα φέρνει διάβρωση του κράτους δικαίου, και η Κύπρος είναι πολύ κοντά στην πλήρης διάβρωση όλων των θεσμών. Η μόνη μας ελπίδα, εξέφρασε, είναι η επιβολή του Ευρωπαϊκού πλαισίου από τον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα επειδή η πολιτεία μπορεί να αλλάξει μόνο από ντροπή ή από βούρδουλα.

Ο κύριος Λύσανδρος Ιωάννου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος PHC Franchised Restaurants, ονόμασε την διαφθορά ομαδικό άθλημα, αφού όλοι αφήνουμε να διαιωνίζετε λόγω έλλειψης επαγγελματισμού και σοβαρότητας, και δυσπιστίας σε εξωτερικές παρεμβάσεις εμπειρογνωμοσύνης.

Υπήρξε ομόφωνη άποψη πως το Κυπριακό νομοθετικό σύστημα έχει διαβρωθεί, η μάλλον δεν υπήρξε ποτέ αρκετά ανθεκτικό για να επιφέρει ευθύνες και αποτελεσματική παραδειγματική τιμωρία. Επίσης σχολιάστηκε πως την διαφθορά στην πολιτεία την ενεργοποιεί και την συντηρεί η συναίνεση επαγγελματιών σε όλους τους τομείς, και πως αποτελεσματική λύση αποτελεί η ενσωμάτωση σωστού κώδικα δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση και οργάνωση. Αυτό θα εφαρμοστεί εάν κατανοήσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το κατεστημένο και να δώσουμε τέλος στο φαύλο κύκλο της διαφθοράς όχι μόνο ως ψηφοφόροι, αλλά ως επιχειρηματίες, ιδιώτες, η μέλη οποιουδήποτε υποσυνόλου μέσω σωστών πρακτικών και συμπεριφορές που να βασίζονται αποκλειστικά σε αρχές και ήθος.

Δειτε Επισης

Νίκη Ξενοφώντος: Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική δικαιοδοσία για trusts η Κύπρος-Η αυξανόμενη ζήτηση
Από τα σκαλοπάτια της καριέρας, στο τιμόνι 14 χωρών
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Επιτυχής ο διαγωνισμός φωτογραφίας «ΘΑλΕΙΑ2021–2027: Η Ευρώπη μέσα από το φακό σου»
Pop Up Talks: Ιστορίες δύναμης και δυνατοτήτων που κερδίζουν μια θέση στην καρδιά μας
Νέο κεφάλαιο επιστημονικής και ακαδημαϊκής σύμπραξης-Υπέγραψαν MoU Πανεπιστήμιο Νεάπολις και «Ερατοσθένης»
Η IC Markets και ο Άντριου Μπουντζίνσκι στο πλευρό Κύπριου μαθητή για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Ιστορίας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού ISTF έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο στην Μαρίνα Αγίας Νάπας