Θα τελειώσει ποτέ αυτό;

Μια ερώτηση που τίθεται από πολλούς στις μέρες μας, καθώς μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε πρόσφατα στη Μποτσουάνα και στη Νότια Αφρική, σπέρνοντας τον πανικό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις, το κοινό και το χρηματιστήριο καταβάλλονται από τον φόβο ενός νέου lockdown και περαιτέρω περιορισμών προκειμένου να περιοριστεί ο ιός, καθώς οι διαφορετικές μεταλλάξεις θα καταστήσουν αναποτελεσματικές τις προσπάθειες εμβολιασμού.

Πολλά ανώτερα υγειονομικά στελέχη αναφέρουν ότι από τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό Όμικρον, το 84,2% των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν στη χώρα είναι ασυμπτωματικοί. Παρά το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, κατατάσσουν τη μετάλλαξη Όμικρον ως το κυρίαρχο στέλεχος. Νέα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης εντοπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη.

 

Πηγή: WHO

 

Το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εντόπιστηκε μόλυνση με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Μέσα σε λίγες μέρες, βρέθηκαν κρούσματα της Όμικρον στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία και από την Τρίτη, 30/11/2021, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και την προσκόμιση αρνητικού τεστ PCR, από όποιον εισέρχεται στη χώρα από το εξωτερικό.

Στο κάτω μέρος του επόμενου γραφήματος, παρουσιάζεται ο αθροιστικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμό και στο πάνω μέρος εμφανίζονται τα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό. Στην Ευρώπη, το Λουξεμβούργο επηρεάστηκε περισσότερο από τον κορωνοϊό ως χώρα και τα νέα κρούσματα της Κροατίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

 

 Πηγές: WHO και World Bank


Με 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους, η ελπίδα για ένα ασφαλέστερο περιβάλλον παραμένει στο μυαλό του κοινού. Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), λιγότερο από το 10% του πληθυσμού των αφρικανικών χωρών έχει εμβολιαστεί. Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες θα επιβάλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την αφρικανική ήπειρο, ενώ αναμένεται η εμφάνιση περαιτέρω μεταλλάξεων σε περίπτωση που ο ιός δεν περιοριστεί.
 

 

Πηγή: WHO

 

*Γιώργος Μπεϊτης, Οικονομικός Αναλυτής, Infocredit Group

Η Infocredit Group αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο λύσεων σε θέματα διαχείρισης κινδύνων με εμπειρία πέραν των 45 χρόνων. Προσφέρει Υπηρεσίες Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου, Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Εταιρικής Διακυβέρνησης, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Ανάκτησης Οφειλών, Τηλεφωνικού Κέντρου και Επαγγελματικής Κατάρτισης διεθνώς, μέσα από ένα αναγνωρισμένο δίκτυο στρατηγικών εταίρων της. www.infocreditgroup.com  

Οι  πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου αποτελούν: WHO, World Bank, CNBC, The Guardian, Europa.eu

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;