Οι τεχνολογίες 4.0 καθορίζουν το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας
08:31 - 28 Δεκεμβρίου 2021

Η πανδημία κατέστησε σαφείς τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί η εφοδιαστική αλυσίδα και ανέδειξε την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης ψηφιακών λύσεων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αφετηρία της ψηφιοποίησης του δικτύου εφοδιασμού είναι πρωτίστως οι βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις και δευτερευόντως οι εταιρίες 3PL.
Ζητούμενο είναι η παραδοσιακή γραμμική διαχείριση των δικτύων εφοδιασμού να μετασχηματιστεί σε ένα δυναμικό και ευέλικτο μοντέλο, όπου όλα τα μέρη επικοινωνούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Και αυτό γιατί, ο συγχρονισμένος προγραμματισμός της παραγωγής, οι αυτοματοποιημένες προβλέψεις προμήθειας πρώτων υλών, η δυναμική εξυπηρέτηση και αλληλεπίδραση με τον πελάτη αποτελούν πηγή σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος καθώς βελτιώνουν την παραγωγικότητα, μειώνουν τα κόστη λειτουργίας και επιτρέπουν καλύτερη ανταπόκριση σε πιεστικές χρονικές απαιτήσεις παραγωγής και παράδοσης προϊόντων. Παράλληλα, ο αναβαθμισμένος ρόλος των δικτύων εφοδιασμού ενισχύει το μετασχηματισμό των μεταποιητικών μονάδων σε «έξυπνα εργοστάσια», δηλαδή σε κόμβους ολόκληρης της παραγωγικής δραστηριότητας.
Οι μεταβολές που συντελούνται στον τομέα επηρεάζουν και το προφίλ των γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό. Η αναβάθμιση της διαχείρισης των αποθεμάτων ως επιχειρησιακή λειτουργία, η βελτίωση της τεχνολογίας, η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων σε θέματα logistics και η ανάγκη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργούν νέες ειδικότητες και αλλάζουν τη σύνθεση των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων για μερικές από τις υφιστάμενες.
Για τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του τομέα και την παρακολούθηση των μεταβολών αυτών, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή μίας στρατηγικής ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Οι ψηφιακά εξοικειωμένοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να ξεπερνούν αριθμητικά εκείνους που ξεκίνησαν την σταδιοδρομία τους πριν από το Διαδίκτυο και αυτή η συνεχιζόμενη εισροή νέων στο εργατικό δυναμικό θα επιφέρει μια αλλαγή αξιών στον εργασιακό χώρο. Παράλληλα, οι Millennials και η Generation Z πιέζουν τη βιομηχανία logistics να ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ποικιλομορφία και την ένταξη, την ευημερία των εργαζομένων και τα περιβάλλοντα που προωθούν την τεχνολογία. Σε συνδυασμό με βελτιώσεις στους τομείς της ψηφιοποίησης, του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, έχει ήδη υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας, στους χώρους εργασίας και σε ολόκληρους τομείς σε όλο τον κόσμο.
Re-inventing την εφοδιαστική αλυσίδα
Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο, οι επιχειρήσεις του κλάδου κινούνται από μια γραμμική αλυσίδα εφοδιασμού και δικά τους (on premises) συστήματα πληροφορικής σε ευρύτερα οικοσυστήματα εφοδιαστικών αλυσίδων. Αλυσίδες με πολλαπλούς πόλους και διασυνδέσεις, υποστηριζόμενες από cloud-based πλατφόρμες και εφαρμογές. Κάθε εταιρεία του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί - και πρέπει - να προσαρμοστεί στη χρήση νέων τεχνολογιών, «έξυπνων» λύσεων και διαδικασιών ψηφιακής διαχείρισης, ώστε να υποστηρίξει την ανάπτυξή της και να αυξήσει την κερδοφορία της. Για τον μετασχηματισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων στη νέα ψηφιακή εποχή θα μιλήσει ενώπιον του 15ου Συνεδρίου & Έκθεσης Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Logistics, ο Αθανάσιος Μαύρος, Εταίρος στην ΕΥ Ελλάδος & Επικεφαλής του Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών της ΕΥ Ελλάδος και της EY Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA).
Για το μέλλον της εργασίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις τάσεις που προβλέπεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της εργασίας, του εργασιακού πλαισίου και του εργατικού δυναμικού στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Θρασυβούλου – Συνέταιρος, Επικεφαλής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥ Κύπρου.
Το 15ο Συνέδριο & Έκθεση Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Logistics που πραγματοποιείται στις 14 Ιανουαρίου 2022 στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia, θα έχει σαν στόχο να αναδείξει τις προοπτικές και τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα στην μετά την COVID-19 περίοδο, δεδομένου ότι η εφοδιαστική αλυσίδα υπέστη την μεγαλύτερη διαταραχή στην λειτουργία της από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Συνέδριο και η Έκθεση απευθύνονται σε επιχειρηματίες, διευθυντές και στελέχη από επιχειρήσεις εμπορίου και λιανεμπορίου, όπως υπεραγορές, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, πολυκαταστήματα, αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, εμπορικές-προμηθευτικές εταιρείες, εταιρείες γενικού ή εξειδικευμένου εμπορίου. Ενδιαφέρει ιδιαίτερα, διευθυντές ή στελέχη εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείρισης αποθηκών, επιχειρήσεις στόλου οχημάτων, logistics, ανθρώπινου δυναμικού, operations, οικονομικής διεύθυνσης, εμπορικούς και τεχνικούς διευθυντές, υπεύθυνους πωλήσεων, marketing, παραγωγής κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.
Για να δηλώσετε συμμετοχή, κάντε κλικ εδώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Οργανωτής: ΙΜΗ
Χορηγοί & Εκθέτες: Christoudias Logistics, Frotcom Cyprus, G.A.P. Vassilopoulos Group, Hellenic Bank, ΙMR/ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™ και Infocredit Group, SAP
Με την Στήριξη: ECR Cyprus, Κυπριακός Φορέας Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Επιχειρησιακών Λειτουργιών (ΚΥΦΕΑΣ), Σύνδεσμος Τελωνιακών Πρακτόρων και Διαμεταφορέων Κύπρου (CCFAA).
Συνεργάτης Επιστημονικού Περιεχομένου: EY
Χορηγοί Επικοινωνίας: Περιοδικό ΙΝ Βusiness, πόρταλ REPORTER
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΙΜΗ: Τηλέφωνο: 22505555
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com
Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com