Powered by

Ζητούν περισσότερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες από την Ε.Ε.

Περισσότερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ζήτησαν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μείωση του δημόσιου χρέους.

Σε κοινό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Financial Times, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι ζήτησαν ευνοϊκή μεταχείριση μέσω των δημοσιονομικών κανόνων ιδιαίτερα σε δαπάνες για επενδύσεις και επικαλέστηκαν την ευελιξία στους κανόνες λόγω της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη λόγω της πανδημίας και οι δημοσιονομικοί κανόνες θα επανέλθουν το 2023 και αναμένεται συζήτηση για την αναθεώρησή τους.

«Όπως δεν επετράπη στους κανόνες να σταθούν εμπόδιο στην απάντησή της στην πανδημία, έτσι δεν μπορούν να μας αποτρέπουν από την διενέργεια όλων των αναγκαίων επενδύσεων», αναφέρουν Μακρόν και Ντράγκι.

Οι δύο πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους» και προσθέτουν: «Αλλά δεν μπορούμε να αναμένουμε να το πράξουμε αυτό μέσω υψηλότερων φόρων ή μη βιώσιμες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες ούτε μπορούμε να πνίξουμε την ανάπτυξη μέσω μη βιώσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής».

«Πρέπει να έχουμε περισσότερο χώρο κινήσεων και αρκετές βασικές δαπάνες για το μέλλον και να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας», σημειώνουν.

Αναφέρονται επίσης σε επενδύσεις στην έρευνα, τις υποδομές, την ψηφιακή μετάβαση και την άμυνα και επισημαίνουν την ανάγκη για πιο κατάλληλους κανόνες, καλύτερο συντονισμό και «όχι μόνο σε περιόδους κρίσης».

«Η έκδοση χρέους για χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων, οι οποίες χωρίς αμφιβολία είναι επωφελείς για την ευημερία των μελλοντικών γενιών και την μακροχρόνια ανάπτυξη θα πρέπει να ευνοούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεδομένου ότι οι δημόσιες δαπάνες αυτού του είδους στην ουσία συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα», σημειώνουν Μακρόν και Ντράγκι.

Επισημαίνοντας πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ έχρηζαν μεταρρύθμισης και προ της πανδημίας, Μακρόν και Ντράγκι τονίζουν πως ήταν πολύ δυσνόητοι και εξαιρετικά περίπλοκοι, περιόριζαν τις ενέργειες των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των κρίσεων και δυσκόλευαν την νομισματική πολιτική.

«Θα χρειαστούμε ένα πλαίσιο που να είναι αξιόπιστο, διαφανές και ικανό να συνεισφέρει στην συλλογική μας φιλοδοξία για μια πιο ισχυρή, πιο βιώσιμη και πιο δίκαιη Ευρώπη», καταλήγουν.

Δειτε Επισης

Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed