Είπαν το ύστατο χαίρε στον Λουκή Παπαφιλίππου
14:31 - 21 Δεκεμβρίου 2021
Πολιτεία και πλήθος συγγενών και φίλων αποχαιρέτησαν την Τρίτη τον δικηγόρο, ιδρυτή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, Λουκή Παπαφιλίππου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 84 ετών.
Η κηδεία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, στο Πλατύ Αγλατζιάς, ενώ η ταφή του έγινε στην εκκλησία Τιμίου Σταυρού, στην Ποταμιά, από όπου κατάγεται.
Στην κηδεία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές και διάφοροι αξιωματούχοι της πολιτείας.
Στεφάνι κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας.
Νωρίτερα, στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρός, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, ο ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, καθώς και πλήθος συγγενών και φίλων.
Επικήδειο εκφώνησαν ο στενός συνεργάτης του Λουκή Παπαφιλίππου, Χρηστάκης Χριστοφίδης και η εγγονή του εκλιπόντα, Κατερίνα Αθηαινίτη
Ο Λουκής Παπαφιλίππου γεννήθηκε στην Ποταμιά το 1937. Ήταν νυμφευμένος με την Ηρώ Χατζημάρκου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Λέανδρο, την Αντιγόνη και την Έλενα, και ευτύχησε να αποκτήσει έξι εγγόνια, τα οποία υπεραγαπούσε.
Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 ως μέλος της ΕΟΚΑ. Συνελήφθη για τη δράση του από τους Άγγλους και κλείστηκε για δύο χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κοκκινοτριμιθιάς.
Το 1963 ίδρυσε το Δικηγορικό Γραφείο Λουκής Παπαφιλίππου όπου και εξασκούσε την μάχιμη δικηγορία μέχρι το 2019.
Το 1993 ίδρυσε τον Τηλεοπτικό Σταθμό Αντέννα στην Κύπρο και εκ τότε ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σταθμού.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας από το 1982 μέχρι και το 1988 και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 1988 μέχρι και το 1994.
Διετέλεσε μέχρι πρόσφατα Γενικός Πρόξενος της Πολωνίας στην Κύπρο.
Επιχορήγησε την ίδρυση της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας της Πολωνίας και το 2006, σε αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς του, το πανεπιστήμιο δημιούργησε την έδρα The Loukis Papaphilippou Seat of Advancement of Modern Greek.
Ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου του στρατολόγου της ΕΟΚΑ το οποίο ίδρυμα εκτελεί κοινωφελές έργο για παιδιά απόρων οικογενειών.
Ο Λουκής Παπαφιλίππου είχε δεχθεί πληθώρα βραβείων και τιμήθηκε ποικιλοτρόπως για την προσφορά του.
Του αποδόθηκε το βραβείο του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Κυβέρνησης.
Επίσης έχει παρασημοφορηθεί με τον Ιπποτικό Σταυρό του Διοικητή του Τάγματος Aξιών και τον Αξιωματικό Σταυρό του Τάγματος Αξιών του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας.
Υπήρξε λάτρης των γραμμάτων και των τεχνών και είχε εκδώσει αρκετές νομικές μελέτες καθώς επίσης και εννέα βιβλία με ποιητικές του συλλογές.