«Αναπτύσσει δυναμική στην έρευνα και την καινοτομία η Κύπρος»
19:33 - 20 Δεκεμβρίου 2021
«Η Κύπρος και μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει θέση πρωταγωνιστή στην περιοχή και να καταστεί περιφερειακό κέντρο έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας», διαμήνυσε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος.
Σε ομιλία του κατά την τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας 2021 της ΟΕΒ και των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2021 του ΙΔΕΚ, ο κ. Μαστρογιαννόπουλος υπογράμμισε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, διαθέτει διεθνούς εμβέλειας ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και μία δυναμική καινοτόμο επιχειρηματική κοινότητα, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μετατροπή προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.
«H αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κυπριακών επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και καινοτομία», επισήμανε, «είναι ενθαρρυντική και μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση για όσα θα ακολουθήσουν».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρουσία ξένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, σημειώνοντας πως η παρουσία αυτή ήδη προσφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας, προσθέτοντας αξία στην οικονομία μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και διευρύνοντας τη φορολογική βάση. «Συνεπώς», υπογράμμισε, «η προσέλκυσή τους κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την νέα Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων, που τίθεται σε ισχύ το 2022».
Ο Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, που σε συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας συμβάλει, όπως υπέδειξε, στην προαγωγή του πολυεπίπεδου ρόλου της έρευνας και της καινοτομίας, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο που επιτελείται.
Σημειώνοντας περαιτέρω πως η έρευνα είναι η κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και η καινοτομία είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία, ανέφερε πως αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στους πρεσβευτές της έρευνας και καινοτομίας, σε αυτούς που πίστεψαν στην αλλαγή και στην εξέλιξη και παρόλες τις δυσκολίες δεν παραιτήθηκαν.
«Πρωταγωνιστές της αποψινής βραδιάς είναι οι φετινοί βραβευθέντες. Σας συγχαίρω για το όραμα, την αφοσίωση και τα επιτεύγματά σας, τα οποία χαράζουν νέους δρόμους και προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον για τον τόπο μας», τόνισε.
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία Δρ. Νικόλα Π. Μαστρογιαννόπουλου:
Σας καλωσορίζω στη τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ και των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας του ΙδΕΚ.
Δύο σημαντικών θεσμών που αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τη δημιουργικότητα, την ερευνητική αριστεία και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδεχόμαστε απόψε, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος διαχρονικά στηρίζει με έμπρακτο τρόπο, τόσο την ερευνητική όσο και την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου. Η υλοποίηση της στρατηγικής και των στόχων που έχει θέσει η Κυβέρνηση για έρευνα, καινοτομία και τεχνολογική ανάπτυξη, αναδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ισχυρή πολιτική βούληση για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής, και ανταγωνιστικής οικονομίας που θα ενδυναμώνει τη χώρα μας.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε θερμά για την εδώ παρουσία σας. Να είστε βέβαιος πως τόσο εγώ ως Επικεφαλής Επιστήμονας όσο και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας που έχω την τιμή να εκπροσωπώ από την θέση του Προέδρου, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια επιμονή και θέληση για υλοποίηση του οράματος και των στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης.
Επιτρέψτε μου επίσης, να εκφράσω τις θερμές που ευχαριστίες στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων που σε συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, συμβάλει στην προαγωγή του πολυεπίπεδου ρόλου της έρευνας και της καινοτομίας, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο που επιτελείται.
Πρωταγωνιστές της αποψινής Βραδιάς είναι οι φετινοί βραβευθέντες. Σας συγχαίρω για το όραμα, την αφοσίωση και τα επιτεύγματά σας, τα οποία χαράζουν νέους δρόμους και προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον για τον τόπο μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει συνεχώς. Αν μας έχουν διδάξει κάτι οι ιδιότυπες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενάμιση και πλέον χρόνο συνεχιζόμενης πανδημίας, αναζητώντας λύσεις προς αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων, είναι τη σημασία της ευελιξίας, της δημιουργικότητας, της έρευνας και καινοτομίας.
Γνωρίζουμε ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Παρατηρείται ραγδαία αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και των αγαθών, έντονες πληθωριστικές τάσεις, κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι δεδομένες. Όμως πάντα ήταν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές πως για την οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος, η μετάβαση σε μία ψηφιακή και πράσινη εποχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.
Με το βλέμμα στραμμένο στην «Κύπρο του Αύριο» και τη νέα γενιά, η κυβέρνηση έθεσε υψηλούς στόχους μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αφουγκραζόμενη τις προκλήσεις και απαιτήσεις της εποχής, συμβαδίζει πλήρως με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές.
Μέσα από την υλοποίηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ο στόχος της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος: Να διαμορφώσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα μετουσιώνει την έρευνα, την καινοτομία, την επιστημονική αριστεία και την τεχνολογία, σε πυλώνες ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που θα διευρύνει την παραγωγική βάση, θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική της χώρας στο διεθνές σκηνικό.
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κύπρος διαθέτει διεθνούς εμβέλειας ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και μία δυναμική καινοτόμο επιχειρηματική κοινότητα, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μετατροπή προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. H αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κυπριακών επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και καινοτομία είναι ενθαρρυντική και μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση για όσα θα ακολουθήσουν.
Η δυναμική αυτή αναβαθμίζει και τον ρόλο του διαγωνισμού των Βραβείων Καινοτομίας, που δεν είναι άλλος από την ενσωμάτωση της καινοτομίας στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για 15η χρονιά, η ΟΕΒ θα απονέμει συνολικά πέντε Βραβεία που αφορούν τον Πρωτογενή και Μεταποιητικό τομέα, τον τομέα των Υπηρεσιών, τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ενώ από το 2020 ο θεσμός έχει εμπλουτιστεί και με το Βραβείο Κοινωνικής Καινοτομίας.
Ο συντονισμός του διαγωνισμού Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας δεν θα ήταν κατορθωτός χωρίς τη στήριξη των ανθρώπων της ΟΕΒ και ιδιαίτερα τους κύριους Κώστα Χριστοφίδη Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Αντώνη Φραγκούδη, Γραμματέα της Επιτροπής και Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας, τους οποίος και ευχαριστώ θερμά.
Να σημειώσω πως ο Διαγωνισμός διεξήχθη με απόλυτη αντικειμενικότητα, και διαφάνεια, αρχές οι οποίες διακρίνουν διαχρονικά τον θεσμό, αλλά και τα εγνωσμένου κύρους Μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τους οποίους θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω για τη στενή και άριστη συνεργασία.
Κυρίες και Κύριοι,
Στη σημερινή εκδήλωση απονέμονται επίσης, τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας από το ΙδΕΚ.
Από το 2007 τα Βραβεία αποτελούν την κορυφαία τιμητική διάκριση για την ερευνητική κοινότητα του τόπου μας. και εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος για καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας. Επιδίωξη του ΙδΕΚ είναι η επιβράβευση των επιστημόνων της χώρας μας, και η ενίσχυση του δημιουργικού έργου που παράγουν, το οποίο ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.
Τα Βραβεία Έρευνας θα απονεμηθούν φέτος σε τέσσερις ερευνητές με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο. Ο διακεκριμένος ερευνητής που βραβεύεται σήμερα είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας στον τομέα των «Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής», ο οποίος μέσα από τα επιτεύγματα και την ερευνητική του αριστεία, προβάλλει και τιμά την Κύπρο στο εξωτερικό.
Βραβεύονται επίσης τρεις νεότεροι ερευνητές για το ερευνητικό έργο που παράγουν στις θεματικές ενότητες των «Επιστημών Ζωής», των «Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής» και των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών».
Για τα βραβεία, οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης από διεθνούς φήμης επιστήμονες και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του εξωτερικού.
Θα ήθελα και από αυτό το βήμα, να ευχαριστήσω τον κάθε αξιολογητή προσωπικά για την καθοριστική συμβολή του και την αμέριστη στήριξη που παρείχε σε αυτή την απαιτητική αλλά συνάμα ενδιαφέρουσα διαδρομή, καθώς και το προσωπικό του ΙδΕΚ για την άριστη οργάνωση.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι σημερινές βραβεύσεις και τα τελευταία αποτελέσματα διεθνών δεικτών, αντικατοπτρίζουν τη δυναμική που αναπτύσσεται στη χώρα μας.
Η χώρα μας προχωρά σταθερά μπροστά. Ωστόσο, δεν εφησυχαζόμαστε. Υπάρχουν ακόμη σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, η τροφοδότηση καινοτομιών αιχμής σε όλα τα επίπεδα, η μετατροπή των προκλήσεων σε υλοποιήσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες, η διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, καθώς και η διεθνοποίηση του εγχώριου οικοσυστήματος.
Κλειδί για την επίτευξη των όσων προανέφερα, αποτελούν οι κατάλληλες συνέργειες μεταξύ του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου της χώρας, αλλά και η δημιουργία ενός εξωστρεφούς και σύγχρονου οικοσυστήματος, που θα μετατρέπει τις καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα και υπηρεσίες με παγκόσμια προοπτική, αποφέροντας πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.
Ομαδικότητα, Συνεργασία, Εξωστρέφεια!
Έχουμε από την πρώτη στιγμή δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με Υπουργεία, υφυπουργεία, οργανωμένα σύνολα επιχειρήσεων και οργανισμούς, με σκοπό τις στοχευμένες επενδύσεις, κτίζοντας σε ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας, στην έμπρακτη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στη δημιουργία νέας βιομηχανίας διττής χρήσης, στην πράσινη και γαλάζια μετάβαση και ανάπτυξη, στη δημιουργία μαθητικών και φοιτητικών Διαγωνισμών, παρέχοντας στις νέες και στους νέους του τόπου μας, τις δεξιότητες και τα εχέγγυα για να δημιουργήσουν ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης. Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας έχει ανάγκη τους νέους και τη δημιουργικότητα τους.
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να το δημιουργήσεις. Θεωρώ, λοιπόν, πως τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε, πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει και με εφόδιο μας τη νέα γενιά, να δημιουργήσουμε, μαζί, την Κύπρο του αύριο.
Μέσα από τις κρίσεις και τις προκλήσεις γεννιέται η εξέλιξη. Όπως έχουμε διαπιστώσει με την πιο πρόσφατη παγκόσμια κρίση, μέσα από την πανδημία, το πιο ουσιαστικό στοιχείο για την αντοχή μιας κοινωνίας είναι η ευελιξία μέσα από την οποία αναδύεται η ανθεκτικότητα. Πρέπει να καλλιεργήσουμε στους νέους μας την κουλτούρα της προσαρμοστικότητας και να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι δεν επαναπαυόμαστε. Να νοιώθουν και να γνωρίζουν ότι δεν επαναπαυόμαστε γιατί το οικοσύστημα έχει δημιουργηθεί για να δώσει ζωή στις ιδέες και στο όραμα τους. Μια χώρα η οποία επενδύει στους νέους, επενδύει στο μέλλον. Όταν οι νέοι μας νοιώσουν την εμπιστοσύνη και τη στήριξη μας, τότε θα δούμε μεταμορφωτικά αποτελέσματα.
Η Κύπρος και μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει θέση πρωταγωνιστή στην περιοχή και να καταστεί περιφερειακό κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και τεχνολογίας. Διαθέτει εξάλλου, τις κατάλληλες προδιαγραφές για να το πετύχει. Η γεωγραφική της θέσης παρέχει ευρεία πρόσβαση σε μεγάλες διεθνείς αγορές, ενώ διαθέτει ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι παρέχει ποιοτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, χαμηλό λειτουργικό κόστος καθώς και εξειδικευμένα κίνητρα, όπως για παράδειγμα το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η παρουσία ξένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ήδη προσφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας, προσθέτοντας αξία στην οικονομία μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και διευρύνοντας τη φορολογική βάση. Συνεπώς, η προσέλκυσή τους κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την νέα Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων, που τίθεται σε ισχύ το 2022.
Στο πλαίσιο της, προσφέρονται επιπλέον φορολογικά κίνητρα, δημιουργείτε το Business Facilitation Unit, και υπάρχει πρόνοια για χορήγηση Digital Nomad Visa ανάμεσα σε άλλα. Πρόκειται για πολιτικές οι οποίες ενισχύουν την εικόνα της Κύπρου ως ιδανικής επιλογής για εγκατάσταση και δραστηριοποίηση εταιρειών, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως πρόσθετο κίνητρο για επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στο νησί μας και ενδιαφέρονται για επέκταση των εργασιών τους.
Εν κατακλείδι, συμπληρώνουν το οικοσύστημα κάνοντας το πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό με πολλαπλά οφέλη προς τις κυπριακές νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Εξοχότατε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Η έρευνα είναι η κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και η καινοτομία είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στους πρεσβευτές της έρευνας και καινοτομίας, σε αυτούς που πίστεψαν στην αλλαγή και στην εξέλιξη και παρόλες τις δυσκολίες δεν παραιτήθηκαν.
Θα ήθελα ξανά να συγχαρώ τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης και ιδιαίτερα όλους τους βραβευθέντες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν.
Αποτελείτε πρότυπα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό το σπουδαίο έργο σας. Να συνεχίσετε να πιστεύετε στο όραμα σας, να συνεχίσετε να καινοτομείτε. Αναγνωρίζουμε το έργο σας, πιστεύουμε στο όραμά σας και σας στηρίζουμε.
Κλείνοντας, το πιο σημαντικό που θα ήθελα να σας πω ως Επικεφαλής Επιστήμονας αλλά και ως πολίτης αυτού του τόπου, κάθε φορά που ακούτε για το σχέδιο ανάκαμψης και για την «Κύπρο του αύριο», να ξέρετε ότι έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο και ότι η «Κύπρος του αύριο» σας χρειάζεται και σας ανήκει και εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας.