Powered by

Πηλείδου: Προκηρύσσεται σχέδιο χορηγιών για χειροτέχνες

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ετοιμάζεται να προκηρύξει σχέδιο χορηγιών «για την παροχή κινήτρων σε χειροτέχνες για να αυξήσουν την παραγωγή τους», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου σε χαιρετισμό της στην τελετή παράδοσης των χειροποίητων λευκαρίτικων ζωνών, στις νέες της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Η κ. Πηλείδου είπε ότι «το λευκαρίτικο κέντημα, η κορωνίδα μας, είναι εδώ και χρόνια στην παγκόσμια λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco» και πρόσθεσε ότι «στο επόμενο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση και άλλων πρωτοβουλιών και συνεργασιών της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, στο πλαίσιο και της εφαρμογής του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού 2021-2026, για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για την ενσωμάτωσή της στις σύγχρονες δημιουργίες».

Η Υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ άλλων «προχωρούμε στην παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τρεις, σε πρώτη φάση παραδοσιακές τέχνες, την κεραμική, την υφαντική και την κεντητική» και πρόσθεσε ότι «τα προγράμματα θα προσφέρονται από το ΥΕΕΒ μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου».

«Για την συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιστρατεύσαμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου», ανέφερε.

Όραμά μας, σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, «είναι η προστασία, η αναβίωση, η ανάδειξη και η ανάπτυξη του τομέα, η εξωστρέφειά του και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Η Υπουργός Εμπορίου είπε ακόμη ότι η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εργάζεται με ζήλο για τη διατήρηση της Κυπριακής Τέχνης και των πρακτικών χειροτεχνίας, την ανάδειξή της, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα ως χώρου οικονομικής δραστηριότητας.

Ανέφερε ότι «η Μύρνα Δημητρίου Παττίχη που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την αναβίωση του θησαυρού μας» και πρόσθεσε ότι «η εισήγησή της προς την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας να φιλοτεχνηθούν χειροποίητες λευκαρίτικες ζώνες για να στολίσουν τις ενδυμασίες των νεαρών μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, είναι μια πρωτοβουλία για ενδυνάμωση των προσπαθειών που κάνουμε όλοι».

Τέλος, η Υπουργός ευχαρίστησε όλες κεντήτριες για τα εξαιρετικά κεντήματα τους και τους υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο «θα κάνει ότι είναι δυνατόν να στηρίξει το επάγγελμα τους, ούτως ώστε να ενταχθούν και νέα άτομα στην παραγωγική διαδικασία».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Riva Beachouse: Ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του ’60 και ’70 στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Μιχάλης Μίτας: Το brand Πάφος ως τουριστικός προορισμός και πώς θα ενδυναμώσει την θέση της στον παγκόσμιο χάρτη
Λύρα Αμβροσίδου: Ο ανθεκτικός αλλά όχι άτρωτος τομέας των ακινήτων, οι προκλήσεις και το ανανεωμένο Pendeli Resort
Με αμελητέες απώλειες άρχισε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή ΦΠΑ-Καμπανάκι από το Τμήμα Φορολογίας
Χρ. Πατσαλίδης: Σημαντική ανθεκτικότητα για την οικονομία, αξιοσημείωτη η πρόοδος του τραπεζικού τομέα
Βάζουν όρο για να πάνε σε συνάντηση οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Πυρετώδεις διεργασίες και για ΑΤΑ
Costa Nopia: Έρχεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αναπτύξεις στην Ελλάδα από τον Όμιλο Λεπτός
Στα €619,1 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο 2025-Ποια η αύξηση σε έσοδα και δαπάνες
Νέα σελίδα υποστήριξης «Tax For All» και εξυπηρέτηση για θέματα φορολογίας μέσω ψηφιακού βοηθού