Φ. Μαννάρης: 60% των Κυπρίων δεν έχει προβεί σε συνταξιοδοτική αποταμίευση
09:54 - 04 Νοεμβρίου 2021

Διαχρονικός στόχος του Συνταξιοδοτικού Φόρουμ που διοργανώνει εδώ και 12 χρόνια η ΑΟΝ είναι όπως καταστεί θεσμός τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλειας, στόχος ο οποίος έχει επιτευχθεί με την θεσμοθέτηση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, επισήμανε ο Φίλιππος Μαννάρης, Partner - Retirement & Investment της Aon.
Μιλώντας ενώπιον του 12ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ ο κ. Μαννάρης υπογράμμισε πως στο 2021 έχει καταγραφεί ανανέωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τα επαγγελματικά ταμεία συνταξιοδότησης, με την ψήφιση του νέου κανονιστικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία και κυρίως για τον τρόπο που λειτουργούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Κύπρο, εισάγοντας σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης, με περισσότερη εποπτεία και διαφάνεια.
Πρόσθεσε πως καταγράφονται νέες τάσεις στην αγορά των επαγγελματικών ταμείων συνταξιοδότησης και κυρίως σε ό,τι αφορά στις συγχωνεύσεις των ταμείων. Δηλαδή, οδηγούμαστε σε λιγότερα αλλά σε μεγαλύτερα ταμεία επαγγελματικά ταμεία συνταξιοδότησης τα οποία θα δώσουν καλύτερες υπηρεσίες προς στα μέλη, καθώς και μεγαλύτερα οφέλη κατά τη συνταξιοδότηση τους.
Ωστόσο, ο κ. Μαννάρης τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου είναι το θέμα της επάρκειας, δηλαδή κατά πόσον κατά τη συνταξιοδότηση οι εργαζόμενοι θα έχουν αρκετό συνταξιοδοτικό εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση.
Μάλιστα, επικαλούμενος σχετική έρευνα, ο κ. Μαννάρης σημείωσε πως δυστυχώς το 60% στην Κύπρο δεν έχει προβεί σε καμία συνταξιοδοτική αποταμίευση, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι Κύπριοι δεν είναι έτοιμοι για την συνταξιοδότησή τους. Πρόσθεσε πως το όλο φαινόμενο απασχολεί και χώρες της Ευρώπης με την ΕΕ να έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο με πολιτικές να βελτιωθεί η επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Ο κ. Μαννάρης σημείωσε πως η νέα κατάσταση πράγματων σε ότι αφορά τις εποπτικές απαιτήσεις δημιουργεί νέες τάσεις, με σχετική έρευνα ως προς τις σημαντικές τάσεις για την Κύπρο, να καταδεικνύει ότι η κυρίαρχη τάση που θα επικρατήσει στο μέλλον είναι η ένταξη σε μεγαλύτερα ταμεία προνοίας. Συγκεκριμένα, το 40% των ταμείων θα ενταχθούν σε πολυεπιχειρησιακά ταμεία, προσφέροντας οικονομίες κλίμακας στα μέλη τους.
Σε ό,τι αφορά την ΑΟΝ, ο κ. Μαννάρης ανέφερε πως έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, ενώ το 2015 επέλεξε την Κύπρο για την έδρα του πολυεπιχειρηισακού συνταξιοδοτικού ταμείου MAP FUND που καλύπτει Κύπρο, Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μέχρι σήμερα έχει ως μέλη του 4.000 εργαζόμενους από 230 εργοδότες σε Κύπρο και Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Έφορο Ασφαλιστικών Ταμείων καθώς και με τον Έφορο στην Κύπρο, τα ταμεία θα πρέπει να υιοθετήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια, ενώ καθώς είναι γνωστό πως υπάρχουν έξοδα που δεν αποκαλύπτονται πάντα προς τα μέλη και τους διαχειριστές, λαμβάνονται μέτρα από τον Έφορο στην Κύπρο ώστε τα μέλη να ενημερώνονται για τα έξοδα που επωμίζονται και είναι σημαντικό να καταγράφονται όλα τα έξοδα.
Τέλος ο κ. Μαννάρης αναφέρθηκε στους κύριους άξονες γύρω από τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, είπε, θα πρέπει να υπάρχει αύξηση της κάλυψης για όλους τους εργαζόμενους από συμπληρωματικούς πυλώνες κάλυψης, να βελτιωθεί το αποτέλεσμα της συνταξιοδότησης, να διασφαλίζεται ότι το ασφαλιστέο ποσό θα διατίθεται για συνταξιοδοτικούς σκοπούς, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια και η εποπτεία ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη προς το σύστημα.