powered by

51% των Κυπρίων έχουν χαμηλό χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Πολύ σημαντικός παράγοντας κρίνεται η χρηματοοικονομική παιδεία για την οικονομική ευεξία, ώστε να υπάρχει σιγουριά μεταξύ των ατόμων για να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους. Ενώπιον του 12ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα Έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2021 για την Οικονομική Ευεξία και Χρηματοοικονομική Παιδεία στην Κύπρο.

Ο Λουκάς Σάββα, Retirement & Investment της Aon επισήμανε πως η σημασία της οικονομικής ευεξίας είναι σημαντικότερη από ποτέ, με την στρατηγική επένδυση στην ευημερία του εργατικού δυναμικού να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως η οικονομική ευεξία σχετίζεται με τη σιγουριά που πρέπει να διαθέτει ο καθένας για τη διαχείριση των οικονομικών του. Επικαλούμενος τα αποτελέσματα της έρευνας επισήμανε πως το 51% των ερωτηθέντων παρουσιάζουν χαμηλή χρηματοοικονομική παιδεία, ενώ μόλις το 29%νιώθουν άνετα να λαμβάνουν μόνοι τους τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας ο Παναγιώτης Παναγιώτου, Director της Pulse Market Research τόνισε πως η χρηματοοικονομική παιδεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και στην Κύπρο. Συγκρινόμενη και με άλλες χώρες η Κύπρος διαθέτει ένα μεγάλο κενό σε ό,τι αφορά την χρηματοοικονομική παιδεία. Πρόσθεσε πως μόνο το 54% γνωρίζει να κάνει σωστή χρήση των συνταξιοδοτικών του, το 34% θεωρεί ότι θα λαμβάνει ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ μόλις το 25% εξοικονομούν τακτικά για την συνταξιοδότηση τους.

Από την πλευρά της η Κλεοπάτρα Κιττή, Certified Independent Director in Global Governance and Finance τόνισε πως υπάρχει έλλειψη κουλτούρας και συνήθειας για το πώς διαχειριζόμαστε τα εισοδήματα μας. Θα πρέπει πρώτα, είπε, να εξοικονομούμε για επείγουσες ανάγκες, να επενδύουμε για την συνταξιοδότησή μας και μετά να ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός των εξόδων. Αυτό απαιτεί μια αλλαγή κουλτούρας και γνώσης. Επίσης, ανέφερε πως δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε και τα μέλη των διαχειριστικών επιτροπών ταμείων προνοίας να ζητούν μάθηση από εμπειρογνώμονες. «Θα συνιστούσα πάρα πολύ σε όλους συμμετέχουν σε διαχειριστές ταμείων να περνάνε πολύ συχνά από τεχνική εκπαίδευση ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση».

Ο Άλκης Χατζηττοφής, Executive Director - Head of Portfolio Management της Resolute Investment Management και Chairman Financial Literacy Committee - CFA Society Cyprus υπογράμμισε πως ο οικονομικός αναλφαβητισμός δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο. Οφείλεται στην έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας που αποτυπώνεται στον υπερδανεισμό των Κυπρίων, καθώς και στην έλλειψη κουλτούρας για αποταμιεύσεις και επενδύσεις. Πρόσθεσε πως ο CFA Society Cyprus αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στα σχολεία.

Ο Μενέλαος Πουλλής, Manager - Wealth Management Institutional της Eurobank Cyprus υπογράμμισε πως μόνο το 29% δηλώνει ότι είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για επενδύσεις, άρα το 71% δεν γνωρίζει, επισημαίνοντας πως αυτό το συνταξιοδοτικό κενό θα ήταν πολύ μικρότερο αν υπήρχαν άτομα στις διαχειριστικές επιτροπές που γνώριζαν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ότι πρέπει να συμμετέχουν. Να αποταθούμε στους ειδικούς. Υπάρχουν οι γενικοί ειδικοί σύμβουλοι για τα ταμεία προνοίας και θα πρέπει να αποταθούν σε αυτούς, ενώ παράλληλα οι διαχειριστικές επιτροπές θα πρέπει να ακούσουν τους ειδικούς, να εφαρμόσουν τις τεχνικές για ασκήσεις ρίσκου και επενδύσεων.

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για ευρωπαϊκό ενιαίο σημείο πρόσβασης επιχειρήσεων της Ε.Ε.
Το Andrey & Julia Dashin’s Foundation στήριξε την πρώτη πλήρως προσβάσιμη κατασκήνωση νέων ως χρυσός χορηγός
IC Foundation από τον Andrew Budzinski...Ο λόγος ίδρυσης μη κερδοσκοπικού οργανισμού από τον ιδιοκτήτη της IC Markets
Θλίψη Χριστοδουλίδη για τον θάνατο του Νίκου Ιωάννου-«Δήλωνε πάντα παρών στα καλέσματα της πατρίδας»
Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου: Από τους πιο φωτεινούς φάρους της κυπριακής ιατρικής κοινότητας ο Νίκος Ιωάννου
Laure Jolibois: Πώς είναι το διαφημιστικό γραφείο του μέλλοντος
Σταυριάνα Ναθανήλ: Γιατί η μάχη για την ανάπτυξη δεν κερδίζεται με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς
Περικλής Έλληνας: Το ΑΙ αλλάζει ριζικά τον τρόπο που σχεδιάζουμε, αναλύουμε και υλοποιούμε
Ορέστης Μιχαήλ: Η νέα τάξη πραγμάτων στο… χάος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Το μιντιακό οικοσύστημα της Κύπρου σε νέα…συχνότητα-Οι ηγέτες του χώρου αποτυπώνουν ευκρινώς την εικόνα