Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας
10:29 - 30 Νοεμβρίου 2021
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) ανακοίνωσε τους νικητές των ετήσιων βραβείων καινοτομίας του θεσμού, απονέμοντας τα βραβεία στις πόλεις Ντόρτμουντ και Βάνταα, σε τέσσερις κορυφαίες καινοτόμες γυναίκες και σε τρεις καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις. Τα βραβεία ανακοινώθηκαν κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΕΣΚ, που ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, δημοσιοποιήθηκε επίσης η Έκθεση Εκτίμησης Επιπτώσεων του ΕΣΚ για το 2021, μέσω της οποίας διαφαίνεται ο σημαντικός ρόλος του ΕΣΚ στη στήριξη της καινοτομίας από το 2014.
Η Mariya Gabriel, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία ανέδειξε την πόλη Ντόρτμουντ στη Γερμανία ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2021, με χρηματικό έπαθλο ύψους 1.000.000 ευρώ, στην έβδομη διεξαγωγή των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας. Το βραβείο στη νέα κατηγορία European Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας απονέμει τα βραβεία Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας, Γυναικεία Καινοτομία και Δημόσια Σύμβαση Καινοτομίας Rising Innovative City απονεμήθηκε στην πόλη Βάνταα στη Φινλανδία, με έπαθλο 500.000 ευρώ.
Η Επίτροπος Gabriel δήλωσε: «Οι πόλεις που ανακοινώθηκαν έχουν επιτελέσει εξαιρετικό έργο σχετικά με την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας προς όφελος των καινοτόμων και των πολιτών τους. Οι πόλεις αυτές είναι πραγματικά πιλοτικά πεδία στο θέμα της καινοτομίας. Αποτελούν το περιβάλλον στο οποίο διάφοροι εταίροι του οικοσυστήματος καινοτομίας συν-δημιουργούν αναδυόμενες πρωτοβουλίες για την επίτευξη πιο καινοτόμων και βιώσιμων αστικών αναπτύξεων.»
Τα βραβεία αναγνωρίζουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες των πόλεων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που αναπτύσσει και αγκαλιάζει την καινοτομία. Οι επιλαχούσες πόλεις για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας ήταν το Δουβλίνο (Ιρλανδία), η Μάλαγα (Ισπανία) και το Βίλνιους (Λιθουανία), ενώ το Κασκάις (Πορτογαλία) και το Τρόντχαϊμ (Νορβηγία) κατατάχθηκαν δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα στην κατηγορία European Rising Innovative City.
Η Επίτροπος Gabriel ανακοίνωσε επίσης τους νικητές του Βραβείου της ΕΕ για τις Γυναίκες Καινοτόμους: οι οποίες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ η καθεμία. Οι νικήτριες των βραβείων είναι:
Η Merel Boers (Ολλανδία), συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NICO-LAB, μιας εταιρείας που προσφέρει τεχνολογία αιχμής για να βοηθήσει τους γιατρούς να βελτιώσουν την περίθαλψη έκτακτης ανάγκης.
Η Mathilde Jakobsen (Δανία), συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fresh.Land, μιας ψηφιακής πλατφόρμας που συντομεύει και ψηφιοποιεί την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε τρόφιμα καλής ποιότητας.
Η Daphne Haim Langford (Ισραήλ), ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Tarsier Pharma, μιας εταιρείας που αναπτύσσει ανατρεπτικές ιατρικές λύσεις για τη αντιμετώπιση και τη θεραπεία αυτό-άνοσων και φλεγμονωδών οφθαλμικών παθήσεων.
Το βραβείο Ανερχόμενου Καινοτόμου 2021, το οποίο απονέμεται σε εξαιρετικά καινοτόμα άτομα κάτω των 30 ετών, παρέλαβαν οι:
- Ailbhe και Isabel Keane (Ιρλανδία), ιδρυτές της Izzy Wheels, η οποία δημιουργεί μοντέρνα καλύμματα τροχών για αναπηρικά αμαξίδια. Οι νικητές θα λάβουν χρηματικό έπαθλο αξίας 50.000 ευρώ.
Κατά την απονομή των βραβείων, η Επίτροπος Gabriel δήλωσε «Οι φετινοί νικητές είναι οι ελπίδες που θα βοηθήσουν να αλλάξει το πρόσωπο της καινοτομίας και να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες στο μέλλον».
Δύο γυναίκες έλαβαν επίσης βραβείο «ειδικής αναφοράς» για τα επιτεύγματά τους:
- Η Asude Altıntaş (Τουρκία), συν-ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της Twin Science, μιας εταιρείας που βελτιώνει τις δεξιότητες STEAM των παιδιών με φυσικά και ψηφιακά προϊόντα.
- Η Livia Ng (Ηνωμένο Βασίλειο), ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της Neucruit, μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί deep tech (βαθιά τεχνολογία) για να δημιουργήσει ψηφιακές στρατηγικές πρόσληψης ασθενών που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών και των κλινικών καινοτόμων.
Ανακοινώθηκαν επίσης οι νικητές και οι επιλαχόντες της πρώτης έκδοσης των Βραβείων Συμβάσεων Καινοτομίας της ΕΕ. Οι νικητές της κάθε κατηγορίας έλαβαν 75.000 € ενώ οι επιλαχόντες 25.000 € .
Κατηγορία στρατηγικής συμβάσεων καινοτομίας:
- Η Υπηρεσία Υγείας της Γαλικίας (SERGAS) (Ισπανία) - Νικητής
- Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (Narodowe Centrum Badań i Rozwoju) (Πολωνία) – Επιλαχών.
Κατηγορία Αντιμετώπισης κοινωνικών προκλήσεων:
- Η Εταιρεία Ύδρευσης Λιμπουργκ (Ολλανδία) - Νικητής.
- Διεθνής Πρωτοβουλία Οριζόντιας Σάρωσης (Βέλγιο) – Επιλαχούσα.
Κατηγορία πρωταγωνιστικού ρόλου συμβάσεων:
- Francesco Talone & Stefano Moni & Giuseppe Restivo (Ιταλία) - Νικητές
- Mateusz Stanczyk & Monika Adamczak (Πολωνία) – Επιλαχόντες.
Και οι τρεις ομάδες βραβείων υποστηρίζονται από το ΕΣΚ, το οποίο δημοσίευσε την τελευταία του Έκθεση Εκτίμησης Επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Η έκθεση δείχνει ότι από το 2014, το EΣΚ έχει χρηματοδοτήσει περίπου 5.500 νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και περισσότερα από 400 έργα έρευνας και καινοτομίας σε ανερχόμενες τεχνολογίες. Έχει εγκρίνει επενδυτικές αποφάσεις για πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε 137 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα της ΕΕ και τρίτων χωρών. Για την πλήρη έκδοση του The Deep Tech Europe - European Innovation Council Impact Report 2021, σαρώστε τον κωδικό QR:
Η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε καινοτόμους, ερευνητές, επιχειρηματίες, επενδυτές και παράγοντες από όλο το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας για να συζητήσουν και να διαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής καινοτομίας και να διευκολύνουν την καθοδήγηση, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών για ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης. Το ΕΣΚ, ως οργανισμός, έχει αναπτύξει ισχυρό ιστορικό στην προσέλκυση χρηματοδότησης και επενδυτικών ευκαιριών για πολλά υποσχόμενους τομείς deep tech, όπως η υγεία, η ψηφιακή και η καθαρή τεχνολογία.