Κουράστηκαν με το άνοιξε-κλείσε των κινηματογράφων οι αιθουσάρχες

Ο κινηματογράφος είναι τέχνη και πολιτισμός, ψυχαγωγία και χαρά για παιδιά, νέους και όλη την οικογένεια και θα πρέπει να στηριχθεί από τους αρμοδίους και να επιβιώσει στον τόπο μας, αναφέρει σε ανοικτή επιστολή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αιθουσαρχών Κινηματογράφων.

Όπως αναφέρουν, «έχουμε κουραστεί με το άνοιξε-κλείσε, με την αλλαγή των μέτρων κάθε τόσο και την σύγχυση που αυτά προκαλούν κάθε φορά στους πελάτες μας με τις αντιφάσεις που επικρατούν στο όλο σύστημα».

Είμαστε ο κλάδος, αναφέρεται, που τιμωρείται κάθε φορά με τον αυστηρότερο τρόπο, σημειώνοντας ότι στους κινηματογράφους όπου τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και πρόληψης,  δεν έχουν καταγραφεί ποτέ επαφές και κρούσματα. 

Επισημαίνουν ότι οι κινηματογράφοι δεν πρέπει να δακτυλοδείχνονται σαν χώροι εκκόλαψης και διασποράς κρουσμάτων.

«Εάν όμως οι αρχές αποφασίζουν με γνώμονα την προστασία της κοινωνίας μας πως και οι κινηματογράφοι πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο άσκησης πίεσης και προώθησης του εμβολιαστικού προγράμματος μέσω των περιοριστικών μέτρων που θεωρούν αποτρεπτικά και απολύτως αναγκαία, τότε ευχαρίστως τα υιοθετούμε με την προϋπόθεση όμως πως πρέπει να έχουμε την κατάλληλη οικονομική στήριξη βάση του συσχετισμού των αποδόσεων μας της εποχής προ κορωνοϊού με αυτές του παρόντος», προσθέτουν.

Σαν παράδειγμα αναφέρουν την Ιταλία, όπου οι κινηματογράφοι στηρίζονται βάση του 60% της απόδοσης τους το 2019.

«Ναι στη συμβολή και βοήθεια από μέρους μας με κάθε τρόπο, αλλά και ένα παράλληλο μεγάλο ναι στη στήριξη και επιβίωση μας από το κράτος και όχι στη θυματοποίηση μας κάτω από το εύηχο πρόσταγμα του κοινού οφέλους.  Ακόμα και οι απαλλοτριώσεις και οι επιτάξεις πληρώνονται», προστίθεται.

Έχουν δαπανηθεί, αναφέρεται, από την Ε.Ε. μεγάλα και ειδικά κονδύλια για τις συγκεκριμένες στηρίξεις και αυτά πρέπει επιτέλους να διατεθούν στους δικαιούχους και μάλιστα το συντομότερο προτού είναι αργά και ζήσουμε τις τραγικές στιγμές της ολικής θυματοποίησης των μελών μας.

Μέχρι στιγμής, σημειώνουν οι αιθουσάρχες κινηματογράφων, οι απώλειες των εισοδημάτων μας είναι τεράστιες, η ροή δημιουργίας νέων χρεών ασταμάτητες, τα εισοδήματα μας ελάχιστα και η κρατική στήριξη δυσανάλογα μηδαμινή.

«Ήδη η απραξία και απάθεια του κράτους στην αντιμετώπιση της πειρατείας στο τόπο μας είναι ένα τεράστιο πλήγμα για μας, ενώ τώρα αθροιστικά και με την κατάσταση λόγω της πανδημίας η λειτουργία των κινηματογράφων έχει μετατραπεί σε περιπετειώδη, δύσκολη έως και μη βιώσιμη και εάν αυτή συνεχίσει ως έχει, τότε σε λίγο μπορεί το πολυαγαπημένο μας σινεμά να ρίξει τίτλους τέλους σε μαύρη οθόνη», καταλήγει η ανοικτή επιστολή.

Δειτε Επισης

Απορροφητικά αερολύματα: Το Ινστιτούτο Κύπρου «ξεκλειδώνει» τον άγνωστο ρόλο τους στην υπερθέρμανση της περιοχής
Αναμένει αυξημένα κέρδη το πρώτο εξάμηνο η Τσιμεντοποιία Βασιλικού
Bolt: Η νέα λειτουργία που λανσάρει πρώτη στην Κύπρο-Το Family Profile και η δυνατότητα που προσφέρει
Ocean Cleanup και AWS ενώνουν δυνάμεις για καθαρούς ωκεανούς με τεχνητή νοημοσύνη
Μεγάλη έρευνα CYGraduates: Οι προκλήσεις που βάζουν φρένο στην επαγγελματική πορεία των αποφοίτων
Νέα ευρωπαϊκή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου-«ESCI Champion» 2025-2027 για την ψηφιοποίηση του Erasmus+
Όραμα χωρίς σύνορα: Ο Roni Aloni και η νέα εποχή της φιλοξενίας στην Κύπρο
Το Πανεπιστήμιο Frederick πρώτο στην Κύπρο στη διεθνή κατάταξη THE Impact Rankings 2025
Μ. Κυριακίδης: Προσέλκυση «σωστού» τύπου επενδύσεων με το νέο πλαίσιο ελέγχου ΑΞΕ-Δεν θα αποθαρρύνει επενδυτές
Ενισχύεται ο ρόλος της Κύπρου στην προώθηση της καινοτομίας, επιστήμης και νέων τεχνολογιών-Υπέγραψαν MoU KEBE και CSEO