Προειδοποίηση Μόμπιους για ντόμινο από τη κρίση στην Τουρκία
19:20 - 24 Νοεμβρίου 2021
Την ανησυχία του ότι η πτώση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες χώρες, εξέφρασε ο βετεράνος μεγαλοεπενδυτής, Μαρκ Μόμπιους, μιλώντας στο CNBC.
Σε ιστορικό χαμηλό κατακρημνίστηκε την Τρίτη η τουρκική λίρα, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες αμφισβητούμενες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας του, εν μέσω διψήφιου αυξανόμενου πληθωρισμού.
«Με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, χώρες που το δημόσιο χρέος τους είναι σε δολάρια, αναπόφευκτα, θα πληγούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μόμπιους, χωρίς ωστόσο, να κατονομάσει τις ευάλωτες οικονομικά χώρες.
Ο Μόμπιους δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες ως ευάλωτες σε μια νομισματική κρίση, ωστόσο, ανέφερε ως παράμετρο το γεγονός ότι από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997, πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν δανειστεί περισσότερο στα τοπικά τους νομίσματα.
Ο Μόμπιους ανέφερε ακόμα πως με την εξασθένιση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου θα ωφεληθούν οι εταιρείες που κάνουν εξαγωγές από την Τουρκία γιατί «τα κόστη τους θα είναι μικρότερα».
Κίνδυνος νομισματικής κρίσης
Έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την επενδυτική τράπεζα Nomura, διαπίστωσε ότι οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι οι Αίγυπτος, Ρουμανία, Τουρκία και Σρι Λάνκα.
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι να ανακοπεί η ύφεση. Οι αγορές παρόλα αυτά, αναζητούν ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα για τα επιτόκια, με την αρχική αύξηση να υπολογίζεται πλέον για τον Ιούνιο του 2022.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μόμπιους, τα υψηλότερα επιτόκια ωστόσο, δεν σημαίνουν απαραίτητα και «μεγαλύτερη ύφεση» στις αγορές. Οι εταιρείες με ισχυρά κέρδη θα συνέχιζαν την θετική τους πορεία ακόμη και σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενα επιτόκια, είπε ο επενδυτής, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως οι δύο αγορές στις οποίες θα πόνταρε τη δεδομένη στιγμή, είναι η Ινδία και η Ταϊβάν.
Καταλήγοντας, υποστήριξε πως όσον αφορά στο μέλλον της Τουρκίας, ένα ασθενέστερο νόμισμα θα μπορούσε να ωφελήσει επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές από την εν λόγω χώρα. «Οι εταιρείες που έχουμε στην Τουρκία έχουν κέρδη σε δολάρια και σε ευρώ. Με μια πιο αδύναμη τουρκική λίρα, τα πάνε καλύτερα, επειδή το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο» ανέφερε.