«Η τηλεόραση του σήμερα, η τηλεόραση του 21ου αιώνα (Today’s TV)»
14:55 - 19 Νοεμβρίου 2021
Αναγνωρίζοντας την επίδραση της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τη λήψη αποφάσεων, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όρισε με απόφασή της που έλαβε τον Δεκέμβριο του 1996, την 21η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης.
Με την απόφαση αυτή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εστιάζει κυρίως στη φιλοσοφία που αντιπροσωπεύει η τηλεόραση ως σύμβολο επικοινωνίας και παγκοσμιοποίησης στο σύγχρονο κόσμο. Η τηλεόραση έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι απλά μία οικιακή συσκευή. Έχει μετεξελιχτεί τεχνολογικά και έχει πλέον καθιερωθεί ως βασικό και σημαντικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, απόλυτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητά μας.
Κεντρικό θέμα για την 25η χρονιά της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεόρασης είναι «Η Τηλεόραση του σήμερα, η Τηλεόραση του 21ου αιώνα (Today’s TV)» και στο επίκεντρο, τίθεται η εξελικτική πορεία της τηλεόρασης, ώστε να είναι σήμερα διαθέσιμη στους πολίτες οποιαδήποτε ώρα, από οποιοδήποτε μέρος και μέσω διαφόρων συσκευών. Οι πολίτες είναι πλέον σε θέση να δημιουργούν, να δημοσιεύουν και να παρακολουθούν τηλεοπτικό περιεχόμενο από διαφορετικές πλατφόρμες. Η αλληλεπίδραση και η συνύπαρξη παραδοσιακών και νέων αναδυόμενων μορφών μετάδοσης τηλεοπτικού προγράμματος, προσδίδει μια νέα, σύγχρονη διάσταση στην έννοια της άμεσης πληροφόρησης των πολιτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να ανταλλάξουν οπτικοακουστικό υλικό χωρίς περιορισμούς, όπου και αν βρίσκονται.
Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο χώρο της τηλεόρασης αναπροσαρμόζοντας αναλόγως τους βασικούς πυλώνες που αφορούν στη λειτουργία και τις αρμοδιότητές της, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που αναφύονται και αφορούν τις νέες τεχνολογίες, την οικονομία, την αυξημένη ανάγκη διασφάλισης της διαφάνειας, της πολυφωνίας, της προστασίας των ανηλίκων, των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών.
Με την ευκαιρία της ημέρας, η Αρχή απευθύνει θερμές ευχές στη διοίκηση, στη διεύθυνση και στο προσωπικό των αδειούχων τηλεοπτικών οργανισμών και του ΡΙΚ, με την πεποίθηση πως βασικός γνώμονας όλων των συντελεστών του τηλεοπτικού πεδίου είναι και θα συνεχίσει να είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης, ποιοτικής ψυχαγωγίας και γενικά η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.