Αύξηση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ε.Ε. το 2020

Συνολικά 160,1 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος παρήγαγαν οι φάρμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, με την παραγωγή να σημειώνει αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία για την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από την παραγωγή αυτή αξιοποιήθηκαν στην γαλακτοκομία 149,9 εκατομμύρια τόνοι, μαζί με αποβουτυρωμένο γάλα, για την παραγωγή μιας σειράς προϊόντων.

Μεταξύ άλλων, το 2020 οι επιχειρήσεις γαλακτοκομίας παρήγαγαν 1,6 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη, 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου, 7,7 εκατομμύρια τόνους προϊόντων πηγμένου γάλακτος (όπως το γιαούρτι), 10,3 εκατομμύρια τόνους τυρί, 24,0 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης και τέλος 55,5 εκατομμύρια τόνους ορού γάλακτος, ο οποίος προκύπτει ως υποπροϊόν της κατασκευής τυριού.

Οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της ΕΕ παρήγαγαν περισσότερα προϊόντα το 2020 από ότι το 2019. Επίσης παρήγαγαν περισσότερα προϊόντα σε σχέση με το 2018, με εξαίρεση τα φρέσκα προϊόντα.

Ειδικότερα, η παραγωγή βουτύρου το 2020 ήταν κατά 1,7% μεγαλύτερη από το 2019, η παραγωγή γάλακτος κατανάλωσης ήταν κατά 2,6% μεγαλύτερη, και η παραγωγή τυριού ήταν κατά 3,0% μεγαλύτερη από το 2019.

Το γάλα που χρησιμοποιείται από τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στην ΕΕ είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία αγελαδινό. Ωστόσο το 2020, το αιγοπρόβειο γάλα χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στην Ελλάδα (56,3% του γάλακτος που αξιοποιήθηκε από τα γαλακτοκομία), την Κύπρο (20,8%) και την Ισπανία (12,9%).

Σε επίπεδο κρατών μελών, το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής φρέσκων και μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων καταγράφηκε στην Γερμανία, όπου και έγινε η παραγωγή του 19,3% του συνόλου του γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, καθώς και του 21,0% του συνόλου του βουτύρου, του 22,9% των τυριών και του 23,7% των προϊόντων πηγμένου γάλακτος.

Όπως σημειώνει η Eurostat, ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων καταγράφεται στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Μια τέτοια εξαίρεση είναι η Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση στην παραγωγή βουτύρου (12,4%) μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μια άλλη εξαίρεση είναι η Ολλανδία, η οποία είναι στην τέταρτη θέση στην παραγωγή τυριού (9,7%), μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Όσον αφορά την παραγωγή γάλακτος κατανάλωσης, την δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία κατέχει η Ισπανία και ακολουθούν Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία.

Όσον αφορά την παραγωγή βουτύρου, τη δεύτερη θέση μετά την Γερμανία κατέχει η Γαλλία και ακολουθούν Ιρλανδία, Πολωνία και Ολλανδία.

Όσον αφορά την παραγωγή προϊόντων πηγμένου γάλακτος, τη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία κατέχει και πάλι η Γαλλία, και ακολουθούν Ισπανία, Πολωνία και Ολλανδία.

Όσον αφορά την παραγωγή τυριών, τη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία κατέχει η Γαλλία και ακολουθούν Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία.

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Στήλη καθαρού φυσικού αέριου 350 μέτρων στον στόχο «Πήγασος-1»…Ενημερώθηκε από ExxonMobil ο Χριστοδουλίδης
Το νέο προϊόν που λάνσαρε στην κυπριακή αγορά η Laiko Cosmos Trading Ltd-Ενισχύει την γκάμα των επωνυμιών που διανέμει
Slamdunk: Κάθοδος στην Κύπρο για το brand με εξειδίκευση στα είδη μπάσκετ-Άνοιξε στο My Mall(pics)
Εμπιστεύεται τον τομέα της υγείας της Κύπρου και ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την παρουσία της η HHG
Όμιλος Πηλακούτα: Παρέδωσε το νέο Nissan Qashqai στην νικήτρια της εκπομπής «Casa de Mikel»
Frou Frou: Καταβλήθηκε στους δικαιούχους το μέρισμα €1,6 εκατ.-Πόσα αναλογεί ανά μετοχή
Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ουζμπεκιστάν, οι στόχοι του, η εταιρεία Arosal και ποια είναι η Arofat Salayeva
Νικόλας Παπακωνσταντίνου: Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Ολιστική πρόταση από ΔΗΣΥ
Κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Πήγασος από την Exxon Mobil-Ανάβει το πράσινο φως για τα 125 εκατ. για GSI η ΡΑΕΚ