Powered by

Συνεχίζει να καταρρέει η τουρκική λίρα

Βουτιά 1,3% κατέγραψε η τουρκική λίρα, σημειώνοντας ένα ακόμη χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Οι προοπτικές για τη νομισματική πολιτική που έχει χαράξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζουν δυσοίωνες.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 27% φέτος, η χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιρροή του Τούρκου προέδρου στη νομισματική πολιτική και για αυτό που πολλοί αποκαλούν πρόωρο και επικίνδυνο κύκλο χαλάρωσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 15% από 16% αυτή την εβδομάδα, αν και ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 20%.

Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι η πίεση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Τότε ήταν που το ξεπούλημα της λίρας κέρδισε έδαφος και, με τη σειρά του, ανέβασε τις τιμές μέσω των βαριών εισαγωγών της Τουρκίας. διαβάστε περισσότερα

Ο Ερντογάν ζητά συχνά χαμηλότερα επιτόκια για την τόνωση της οικονομίας και έχει αναμορφώσει γρήγορα την ηγεσία της τράπεζας, απολύοντας μεταξύ άλλων τον διοικητή της στις αρχές του έτους και άλλα τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC) τον περασμένο μήνα.

Η λίρα έχει επίσης πληγεί την τελευταία εβδομάδα από την ισχυροποίηση του δολαρίου μετά τα υψηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Ελβάν  να δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στη μάχη της με τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να έχει φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.

«Ο παγκόσμιος κύκλος και οι εγχώριες προοπτικές δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μάχη με τον πληθωρισμό», δήλωσε σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό για κάθε θεσμικό όργανο να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, στο πλαίσιο των καθηκόντων του», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Γερμανία: Ανακάμπτει η βιομηχανία-Αγώνας δρόμου για τους δασμούς Τραμπ
Σουηδία: Η επιτάχυνση του πληθωρισμού επηρεάζει τη μείωση επιτοκίων τον Αύγουστο
Απώλειες για τον χρυσό με το βλέμμα σε δασμούς και δολάριο-Στα 3.306 δολάρια η ουγγιά
Εμπορικά αντίποινα Κίνας κατά Ε.Ε.-Στο στόχαστρο οι προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού
Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την προθεσμία της 9ης Ιουλίου-Τα σενάρια για τις κρίσιμες 72 ώρες
Αυξάνουν περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου οι χώρες-μέλη της συμμαχίας του ΟΠΕΚ
Στέλνει μια ντουζίνα επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ο Τραμπ-Ενημερώνει για τους δασμούς στα προϊόντα τους
Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό