powered by

Η PwC Κύπρου στον αγώνα προώθησης της ποικιλομορφίας και της ισότητας

Το πρώτο της συνέδριο με θέμα την προώθηση της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της ένταξης στον χώρο της εργασίας διοργανώνει η PwC Κύπρου την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, με στόχο να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας. 

Με αφορμή το συνέδριο, η Κλειώ Παπαδοπούλου, Συνέταιρος και Υπεύθυνη για θέματα Ένταξης και Διαφορετικότητας της PwC, μιλά στο InBusinessNews για τους στόχους και τις ενέργειες του οργανισμού.

Σε ποια επίπεδα πιστεύετε ότι βρίσκεται σήμερα η Κύπρος όσον αφορά τα θέματα ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον χώρο εργασίας;

Έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ισότητας τα τελευταία χρόνια στο χώρο εργασίας. Η πρόοδος όμως γίνεται με αργούς ρυθμούς καθώς μπορεί  να υπάρχει πολυμορφία στον χώρο εργασίας, αλλά όχι ένταξη.

Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να εργάζονται και καθώς η Κύπρος αποτελεί ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με πάρα πολλές εθνικότητες να εργοδοτούνται από κυπριακές επιχειρήσεις, οι μειονότητες πληθαίνουν. Η πολυμορφία αυτή όμως δεν είναι η ίδια σε όλους τους χώρους εργασίας και σίγουρα φθίνει σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις και διοικητικά συμβούλια για πολλούς λόγους: τα κοινωνικά πρότυπα, τα στερεότυπα, η μη πραγματική αποδοχή της διαφορετικότητας, το μη ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον και πολλοί άλλοι.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ασυνείδητες προκαταλήψεις σε όλους μας που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας όσον αφορά στο σε ποια άτομα θα δώσουμε ευκαιρίες, πως τα αξιολογούμε και ποια θα προαχθούν. Το να χειρίζεσαι διαφορετικά άτομα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να υποδηλώνει την ισότητα, δεν είναι όμως κατ’ ανάγκη και δίκαιο.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με αναπηρία δεν μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες αν έχει ίση μεταχείριση με όλους τους υπόλοιπους. Μια γυναίκα που έχει τη μερίδα του λέοντος στηνφροντίδα της οικογένειας της δεν μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες με έναν άντρα συνάδελφο που η σύζυγος του δεν εργάζεται, εάν δεν της δίνεται η υποστήριξη που μπορεί να χρειάζεται. Εσωστρεφή άτομα δεν μπορούν να συγκριθούν με εξωστρεφείς συναδέλφους τους αν κρίνονται απλά από την συμμετοχή τους σε μια συζήτηση χωρίς ειδική μεταχείριση (π.χ. να τους απευθύνουμε τον λόγο να μιλήσουν). Ομοφυλόφιλα άτομα που δεν φέρνουν τον αυθεντικό εαυτό τους στο χώρο εργασίας αλλά κάποιο αποδεκτό πρότυπο, δεν μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες με άλλους συναδέλφους τους, χωρίς ειδικές ρυθμίσεις ένταξης.

Χρειάζεται λοιπόν όχι ίση στήριξη, αλλά δίκαιη στήριξη, για να μπορέσουν όλα τα άτομα να έχουν ίσες ευκαιρίες.

Για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε οποιονδήποτε οργανισμό, ακόμα και στους πιο προοδευτικούς, χρειάζονται τολμηρά προγράμματα πολυμορφίας και ένταξης από τους εργοδότες. Προσωπική μου άποψη είναι ότι για να επιταχυνθεί η πρόοδος θα πρέπει να μπουν και στόχοι.

Ο στόχος του συνεδρίου

Ποιος είναι ο στόχος του συνεδρίου της PwC και πού αναμένεται να επικεντρωθεί;

Πέραν των πρακτικών που έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε ως PwC, σε κοινωνικό επίπεδο, προσπαθούμε να εφεύρουμε συνεχώς τρόπους να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους οικονομικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς τομείς της Κύπρου, για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Το συνέδριο “Accelerating the Pace of Change: Diversity, Equity & Inclusion” εντάσσεται σ’ αυτήν ακριβώς την προσπάθεια. Στόχος του είναι η στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων, ώστε να χτίσουν μια πολυμορφική και δεκτική εταιρική κουλτούρα στην οποία όλα τα άτομα θα νιώθουν ελεύθερα, να είναι αυθεντικά και να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Θα καλύψουμε πολλούς πυλώνες της διαφορετικότητας, θα συζητήσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν, τι μπορούν οι οργανισμοί να κάνουν για να δημιουργήσουν μια τέτοια κουλτούρα και τα οφέλη αυτής για μια επιχείρηση.

Τα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν

Ποια μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να προωθηθούν, ώστε να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς;

Η προσπάθεια πρέπει να γίνει ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα. Στο οικογενειακό περιβάλλον, στην εκπαίδευση, στο νομοθετικό πλαίσιο, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις επιχειρήσεις. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Δυστυχώς τα στερεότυπα αρχίζουν από την ημέρα που γεννιέται ένα παιδί. Από το χρώμα και το είδος των ρούχων του, τα παιχνίδια που του αγοράζουμε, τα σπορ και τις δραστηριότητες που το εντάσσουμε κτλ. Τα στερεότυπα συνεχίζονται στα σχολεία και καταλήγουν στις επιχειρήσεις όταν το παιδί, πλέον ως ενήλικας, ενταχθεί στην εργασία.

Είναι ένα συστημικό πρόβλημα το οποίο χρήζει συστημικής λύσης. Όμως όταν όλοι συμβάλουμε σε αυτό, σαν άτομα μιας κοινωνίας, σαν στελέχη ενός οργανισμού, σαν εργοδότες, σαν νομοθέτες αλλά πάνω από όλα σαν άνθρωποι, η πρόοδος θα επιταχυνθεί.

Οι ενέργειες της PwC

Ποιες ενέργειες έχει αναλάβει η PwC προς αυτή την κατεύθυνση;

Στην PwC, η οικοδόμηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που είναι ποικιλόμορφο και συμπεριληπτικό, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί βασική μας επιχειρηματική προτεραιότητα.

“Τρέχουμε” ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ένταξης και ποικιλομορφίας εδώ και οκτώ χρόνια και αισθάνομαι πραγματικά περήφανη για τη σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει.

Από πλευράς φύλου, έχουμε καταφέρει να υπάρχει ισορροπημένο εργατικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Αξίζει να σημειώσουμε πως έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης στο επίπεδο του Επιχειρησιακού Διευθυντή σε ολόκληρο το δίκτυο της PwC. Για το επίπεδο του Συνεταίρου έχουμε βάλει στόχο να υπάρχει εκπροσώπηση 50:50  και από τα δύο φύλλα στους νέους συνεταίρους για την επόμενη πενταετία.

Είμαστε ενεργό μέλος του Shine, του προγράμματος στήριξης και ένταξης ατόμων με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις (ΛΟΑΤ+) και λάβαμε μέρος στην οργάνωση του Ευρωπαϊκού Pride Week πέρυσι και φέτος.

Εργοδοτούμε όλο και περισσότερα άτομα με διαφορετικά υπόβαθρα και δεξιότητες, όπως για παράδειγμα επαγγελματίες από τον τομέα της τεχνολογίας.

Τέλος βοηθούμε πελάτες μας να χαράξουν το δικό τους πρόγραμμα ένταξης και ποικιλομορφίας και να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον με ψυχολογική ασφάλεια για αυθεντικές συμπεριφορές από ποικιλόμορφους ταλαντούχους ανθρώπους που να έχουν την αίσθηση του ανήκειν.

Το τμήμα του Inclusion & Diversity Consulting της PwC Κύπρου ήδη εκπονεί τέτοια προγράμματα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη με σκοπό τον πιο ενεργό ρόλο των επιχειρήσεων στο ταξίδι της αλλαγής προς μια καλύτερη κοινωνία και όχι μόνο. Υπάρχουν τεράστια οφέλη στους ίδιους τους οργανισμούς που μεταφράζονται όχι μόνο σε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και σε έλξη ταλαντούχου προσωπικού, αλλά και σε αυξημένα κέρδη.

Δειτε Επισης

Ετήσια διάλεξη του Ομίλου Παπαέλληνας με το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η ώρα της επιβράβευσης-Απόψε η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Σταθερή ανάκαμψη για τα high end ακίνητα-Συναλλαγές €0,5 δισ. το 2024
Σώτος Τρικωμίτης: Πήραμε διαβεβαιώσεις, περιμένουμε πράξεις για την ηλεκτροκίνηση-Παραγωγικός ο διάλογος
Αλέξης Βαφεάδης: Ακούσαμε τις θέσεις του ΣΕΜΗΟ, σύντομα νέα σχέδια για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
Έντονη διαφωνία και ανησυχία επιχειρηματιών και ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής για την νομοθετική ρύθμιση των tips
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο Μάρκετινγκ»-Ανοικτή διαδικτυακή διάλεξη
Εγκαινιάστηκε το θεραπευτικό κέντρο «Κίνητρο» για ενήλικες στην Πάφο-Ο στόχος ΕΑΣ και ΑΑΕΚ
Δρ. Μαρίνος Βουκής: Η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και γιατί η βιωσιμότητα είναι υπόθεση όλων μας(vid)
Cyprus Integrity Forum: Συνάντηση με Μιχάλη Δαμιανό... Στο επίκεντρο η διαφάνεια και η διαχείριση των πόρων του ΓΕΣΥ