Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ιστορική διεθνής συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Σε μια παγκόσμια συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% και θα καταστεί δυσκολότερο για αυτές να αποφεύγουν τη φορολογία, κατέληξαν 136 χώρες, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι τέσσερις χώρες-η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα-δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν δήλωσε: «Η συμφωνία θα κάνει τις διεθνές φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες και θα λειτουργήσουν καλύτερα... Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε: «Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία».

Η Ελβετία ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) της επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

«Η Ελβετία ζητεί τα συμφέροντα των μικρών, εύρωστων οικονομιών να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή και η ασφάλεια δικαίου να εδραιωθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να εισαχθούν οι νέοι κανόνες έως το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, το Παρίσι εκτιμά ότι η παγκόσμια φορολογική συμφωνία προαναγγέλλει «δημοσιονομική επανάσταση». Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πραγματική δημοσιονομική επανάσταση», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στην τηλεόραση.

Για το Λονδίνο, η συμφωνία για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις ανοίγει τον δρόμο για ένα δικαιότερο σύστημα. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας μετά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από 136 χώρες, τονίζοντας ότι υπάρχει τώρα «σαφής πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα».

«Είμαι περήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αναβάθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για τη σύγχρονη εποχή - μια βασική προτεραιότητα για την προεδρία μας στην G7», αναφέρει ο Σούνακ σε δήλωσή του.

«Τώρα έχουμε ανοιχτό δρόμο για δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται».

Και η Ουγγαρία...

Στο μεταξύ, και η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει τη συμφωνία για την εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, παγκοσμίως, για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθιστώντας την χώρα την τελευταία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει τη συμφωνία, εξέλιξη που οδηγεί την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Η συμφωνία, η οποία όπως έχει προαναφερθεί, ορίζει έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15%, αποσκοπεί στο να δώσει τέρμα στις προσπάθειες των εταιρειών παγκοσμίως να μειώσουν τις φορολογίες τους με την εγγραφή τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

"Έγινε ένας συμβιβασμός στον οποίο είμαστε σε θέση να συμμετάσχουμε ολόψυχα", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας Μιχάλι Βάργκα. "Η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να εισπράξει τον παγκόσμιο φόρο χρησιμοποιώντας μια στοχευμένη λύση", πρόσθεσε.

«Η ουγγρική άποψη ήταν συνεπής καθ' όλη τη διάρκεια: ξεκαθαρίσαμε ότι θα υιοθετήσουμε μόνο έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή που δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου στην Ουγγαρία, που δεν θέτει σε κίνδυνο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ουγγρικής οικονομίας και προστατεύει τους χώρους εργασίας των Ούγγρων», είπε ο κ. Βάργκα.

Μετά την Ουγγαρία, 137 από τα 140 έθνη που συμμετέχουν στη συζήτηση για τον φορολογικό συντελεστή έχουν πλέον υπογράψει τη συμφωνία. Η ιρλανδική και η εσθονική Κυβέρνηση συμφώνησαν την Πέμπτη να υπογράψουν επίσης τη συμφωνία.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS