Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Σε… κίνηση τα ακίνητα-Τι δείχνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου

Αυξητική πορεία καταγράφεται στο Κτηματολόγιο σε ό,τι αφορά τα πωλητήρια έγγραφα ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, καθώς και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν κατατεθεί, με την αξία τους να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά με τα στοιχεία της δύσκολης χρονιάς του 2020, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της, φαίνεται πως η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ισχυρή πορεία ανάκαμψης.

Πωλητήρια έγγραφα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογιού, για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως συνολικά του 29% στην κατάθεση πωλητήριων εγγράφων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Πιο αναλυτικά, μέχρι και τον Σεπτέμβριο φέτος είχαν κατατεθεί στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία παγκύπρια 7003 πωλητήρια έγγραφα, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο είχαν ανέλθει στα 5444. Για τον μήνα Σεπτέμβριο, υπήρξε παγκύπρια αύξηση 16%, με 914 πωλητήρια έγγραφα συγκριτικά με 786 πέρσι.

Όσον αφορά τις επαρχίες, την μεγαλύτερη αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συνολικά την είχαν η Λευκωσία και η Λεμεσός. Από 37% και 36%, αντιστοίχως. Ακολουθούν οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου με αύξηση 26% και 23% αντίστοιχα, και τέλος η Πάφος με 10% αύξηση. Σε πραγματικούς αριθμούς, η Λεμεσός ήταν η επαρχία με τις περισσότερες πωλήσεις τους πρώτους εννιά μήνες του 2021. 

Για τον μήνα Σεπτέμβριο, η Λάρνακα βρέθηκε στην πρώτη θέση με αύξηση 37%, ενώ η Λεμεσός ήταν στο 26% πιο πάνω, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2020. Η Αμμόχωστος και η Λευκωσία είδαν αύξηση, αλλά σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η Πάφος κινήθηκε ελαφρώς αρνητικά.

Στατιστικά πωλήσεων

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 το Κτηματολόγιο είχε 11491 ολικό αριθμό υποθέσεων και 13065 αριθμό τεμαχίων. Το Συνολικό Δηλωθέν Ποσό ξεπέρασε τα 1.9 δισ. ευρώ και το Συνολικό Αποδεχθέν Ποσό τα 2.1 δισ. ευρώ.

Την πρώτη θέση συνολικά σε υποθέσεις κατέχει η Λευκωσία με 3986, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός με 3146. Η Αμμόχωστος είχε τις λιγότερες υποθέσεις (713). Τα περισσότερα τεμάχια ήταν επίσης στη Λευκωσία (4596) και τα λιγότερα στην Αμμόχωστο (784).

Πιο κάτω ακολουθεί πίνακας με αναλυτικά στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2021:

Οι περισσότερες υποθέσεις τον Σεπτέμβριο είχαν καταχωρηθεί για τη Λευκωσία (563) με τον ολικό αριθμό τεμαχίων να ανέρχεται στα 645. Το ολικό Συνολικό Δηλωθέν Ποσό για την πρωτεύουσα ανήλθε στα 89.6 εκατ. ευρώ και το Συνολικό Αποδεχθέν στα 97.9 εκατ. ευρώ.

Πιο κάτω ακολουθεί πίνακας με αναλυτικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο (2021):

 

Δειτε Επισης

Νόμος για απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων-Τι προνοεί και τι αλλάζει
GoIndustrial… Εγκαταστάσεις αποθηκών και βιομηχανικά τεμάχια από τη Gordian
Altamira Real Estate: Δύο μεγάλες εκστρατείες με πέραν των 800 ακινήτων σε νέες μειωμένες τιμές
AstroBank: Οικιστικά και αγροτικά τεμάχια προς πώληση
Quality Group: Νέα γραφεία στο κέντρο της Λάρνακας
Eλκυστικές κατοικίες από την Altia στη Λευκωσία
Δημόσια Διαβούλευση για ενοποιημένη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Αθανασίου
Στο φουλ η αδειοδότηση για πολυκατοικίες-Λιγότερα, αλλά ακριβότερα τα νέα οικιστικά κτήρια
Δεύτερη προκήρυξη σχεδίου χορηγιών για φοιτητικές εστίες στην εντός των τειχών Λευκωσία
Ενώπιον του Υπουργικού το θέμα του Ακάμα