Μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη εποχή με πυξίδα την έρευνα και την καινοτομία

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θέτει ως προτεραιότητα την ομαλή μετάβαση σε μία ψηφιακή και πράσινη εποχή. Μέσα από την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Στρατηγικής, ο στόχος της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρος: Να καταστεί η Γηραιά Ήπειρος κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακά κυρίαρχη.

Σε αυτή τη μετάβαση είναι που καλείται να πρωταγωνιστήσει και η Κύπρος, η οποία μέσα από τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές της Πολιτείας, ετοιμάζεται να εισέλθει με αξιώσεις στη νέα εποχή. Μετάβαση η οποία συνδέεται άρρηκτα με την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και την καλλιέργεια κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα. Μιας κουλτούρας που θα εμπνέει και θα προσφέρει όλα τα απαραίτητα εφόδια στους νέους και τις νέες του τόπου μας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) ένωσε και πάλι δυνάμεις με τους κυριότερους φορείς του εγχώριου οικοσυστήματος, διοργανώνοντας για 15η χρονιά στην Κύπρο το European Researchers’ Night, με σκοπό να παροτρύνει τη νέα γενιά να έρθει σε επαφή με θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας, και να τα δει ως επαγγελματική επιλογή.

Επιστρατεύοντας τις αναρίθμητες δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, η μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας, πραγματοποιήθηκε – όπως και πέρσι – διαδικτυακά και τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου, έχοντας ως θέμα την «Ψηφιακή και Πράσινη εποχή». Με σύνθημα το “ENGAGE the Digital and Green Age”, το ΙδΕΚ κάλεσε το κοινό να ενημερωθεί, να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει τη μετάβαση σε μία πιο ψηφιακή και πράσινη εποχή, αναδεικνύοντας παράλληλα, το εξαιρετικό έργο που επιτελείται από τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική διαδραστική εμπειρία με καινοτόμες δράσεις και εικονικές περιηγήσεις σε έναν εντυπωσιακό ψηφιακό εκθεσιακό χώρο που αριθμούσε 72 περίπτερα, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ερευνητές και ερευνήτριες της Κύπρου. Μέσα από τη στενή συνεργασία όλων και τις ευφάνταστες δραστηριότητες, ο στόχος επιτεύχθηκε, καθώς οι συνολικές επισκέψεις στην ψηφιακή πλατφόρμα σημείωσαν αριθμό-ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 29400!

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τους δύο μαθητικούς διαγωνισμούς που προκήρυξε στο πλαίσιο της εκδήλωσης το ΙδΕΚ. Βασική επιδίωξή μας, ήταν να ενθαρρύνουμε την περιέργεια και τη δημιουργικότητα των παιδιών, την κριτική τους σκέψη, αλλά και την ικανότητά τους να αμφισβητήσουν τα πάντα, βρίσκοντας λύσεις στις πιο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Ο λόγος για τον διαγωνισμό συγγραφής ιστορίας μικρού μήκους με τίτλο «Το μαγικό ταξίδι της Genie και του Brainy στην ψηφιακή και πράσινη εποχή!» στον οποίο συμμετείχαν 36 μαθητές και μαθήτριες και το S-FACTOR, όπου 40 μικροί ερευνητές και ερευνήτριες παρουσίασαν επί σκηνής, ένα επιστημονικό φαινόμενο με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο.

Αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο άμεσο μέλλον

Είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δόθηκε σημαντική ώθηση σε θέματα έρευνας και καινοτομίας. Αυτή η δυναμική που αναπτύσσεται στην Κύπρο αντανακλάται άλλωστε και στις επιδόσεις που έχουμε επιτύχει στο European Innovation Scoreboard 2021. Συγκεκριμένα, η Κύπρος φιγουράρει ανάμεσα στις πέντε μόλις χώρες που κατάφεραν να βελτιώσουν την επίδοσή τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 25%, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση ως χώρα με την μεγαλύτερη πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Yπάρχουν βεβαίως ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Οικοδομώντας πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα, δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας, βασισμένο στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΙδΕΚ ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο τα Προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ», με προϋπολογισμό ύψους €15 εκατομμυρίων, για ενίσχυση της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε έμπρακτα το οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας του τόπου με τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης Ε&Κ που αναμένονται να προκηρυχθούν σύντομα και εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στα Διαρθρωτικά Ταμεία 2021 – 2027. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις δράσεις ενημέρωσης του τοπικού οικοσυστήματος για Ευρωπαϊκά Προγράμματα και παρέχουμε υποστήριξη στην υποβολή προτάσεων σε προγράμματα του Ορίζοντα Ευρώπη. Επίσης, προγραμματίζουμε νέες δράσεις που εστιάζουν στην καλλιέργεια κουλτούρας Ε&Κ στην Κύπρο και ειδικότερα τους νέους και τις νέες του τόπου μας, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων σχετικών με την Ε&Κ. Συνδράμουμε έτσι, ουσιαστικά στην πράσινη, αειφόρο και ψηφιακή μετάβαση της χώρας, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

 

*Γενικός Διευθυντής ΙδΕΚ

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;