ECA: Δεν αρκούν οι προτάσεις αλλαγών στην είσπραξη εσόδων της Ε.Ε.
11:56 - 06 Οκτωβρίου 2021
Βήμα προς την ορθή κατεύθυνση θεωρεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA) την πρόταση για αλλαγές στον τρόπο είσπραξης των εσόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα διασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών, ωστόσο, σημειώνει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Αυτό αναφέρει το ECA σε γνώμη που δημοσίευσε, και στην οποία υπενθυμίζει πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 1988.
Όπως επεξηγεί σε σχετική ανακοίνωση Τύπου το ECA, οι βασικές πηγές εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι οι παραδοσιακοί ίδιοι πόροι (ΠΙΠ), ο ίδιος πόρος που βασίζεται στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα των κρατών μελών (ΑΕΕ) και ο ίδιος πόρος που βασίζεται στον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).
Η αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης το 2021 επέφερε αλλαγές στους ΠΙΠ και στον ίδιο πόρο που βασίζεται στο ΦΠΑ, ενώ θεσπίστηκε νέος ίδιος πόρος, ο οποίος βασίζεται στα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών, μέσω τροποποιήσεων, που πρότεινε η Κομισιόν στον κανονισμό για την απόδοση των ιδίων πόρων.
«Ορισμένες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σχετικά με τις ροές των εσόδων της ΕΕ κρίνονται ιδιαίτερα σκόπιμες», δήλωσε ο Marek Opioła, μέλος του ECA και αρμόδιος για τη γνώμη, που εξέδωσε το Συνέδριο, που έχει τη βάση του στο Λουξεμβούργο.
«Αυτές που αφορούν τη διαδικασία απόδοσης στην ΕΕ των ιδίων πόρων της θα ενισχύσουν την προβλεψιμότητα στα κράτη μέλη και θα συμβάλουν στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εντούτοις, άλλες προτάσεις δεν είναι εξίσου υποσχόμενες. Παραδείγματος χάριν, οι προτεινόμενες διαδικασίες για την επίλυση διαφορών αποκλίνουν εν μέρει από τους κανόνες, που προβλέπονται σε άλλους κανονισμούς, γεγονός που επιτείνει την πολυπλοκότητα του συστήματος των ιδίων πόρων και επηρεάζει την ασφάλεια δικαίου», πρόσθεσε.
Το ECA επισημαίνει επίσης πως οι προτεινόμενοι κανόνες για τη διαχείριση των μη ανακτήσιμων ποσών δεν συμβάλλουν στην απλούστευση του συστήματος και ούτε καταδεικνύεται ότι θα αυξήσουν την αποδοτικότητα της είσπραξης των εσόδων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτές των αλλαγών, που αφορούν τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επαρκούν για την αξιολόγηση του μεγέθους των οφελών, που θα αποκομισθούν από τους νέους κανόνες.
Στη γνώμη που διατυπώνει, το ECA εισηγείται τρόπους βελτίωσης των αλλαγών των κανόνων, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση μιας ενιαίας διαδικασίας επανεξέτασης εντός του συστήματος της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών με τα κράτη μέλη όσον αφορά τους ιδίους πόρους. Προτείνει επίσης την επανεξέταση του ζητήματος της θέσπισης γενικής προθεσμίας για τη διαγραφή των μη ανακτήσιμων οφειλών από τους λογαριασμούς ΠΙΠ.
Τέλος, το ECA εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού για την απόδοση των ιδίων πόρων δεν αποτέλεσε ευκαιρία για τη γενική συγχώνευση όλων των ισχυουσών διατάξεων που διέπουν τα καθεστώτα είσπραξης των εσόδων της ΕΕ, η οποία θα απλούστευε το σύστημα και θα το καθιστούσε περισσότερο διαφανές.