Κρίσιμος ο ρόλος των CFOs στην αναδιαμόρφωση του μέλλοντος των επιχειρήσεων
07:50 - 05 Οκτωβρίου 2021

Οι CFOs θα πρέπει να θέσουν τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες στο επίκεντρο της δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας, να εμπνεύσουν μία ανοικτή και ευέλικτη οικονομική διεύθυνση και να αναδείξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Αυτό επισήμανε ο Γιώργος Πουλόπουλος, Partner | Strategy & CFO Services της EY Ελλάς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της EY, DNA of the CFO, ενώπιον του 17ου CFO Management Forum.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, αλλά, ταυτόχρονα, και μια ευκαιρία για τους CFOs να επιδείξουν τον κρίσιμο στρατηγικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην αναδιαμόρφωση του μέλλοντος της επιχείρησης. Ωστόσο, είπε, αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δρουν και σκέπτονται – δηλαδή, στο DNA του ρόλου. Ο κ. Πουλόπουλος αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις ιδέες που οι CFOs πρέπει να εξετάσουν.
Συναισθηματική νοημοσύνη και συνεργασία
Ο ρόλος του CFO έχει εξελιχθεί δραματικά σε σχέση με μία δεκαετία πριν, όταν και διεξήχθη για πρώτη φορά η έρευνα DNA of the CFO, με την αλλαγή να συνεχίζεται με αυξημένο ρυθμό. Αυτό, μπορεί να καθιστά τον ρόλο του CFO πιο ενδιαφέροντα, προσφέροντας μεγάλη ικανοποίηση, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και μια εξαιρετικά απαιτητική άσκηση ισορροπίας, καθώς οι Οικονομικοί Διευθυντές καλούνται να διαχειριστούν τις παραδοσιακές αρμοδιότητες του ρόλου (π.χ. εταιρικές αναφορές), παράλληλα με ορισμένες νέες υποχρεώσεις (π.χ. επίβλεψη πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακής ανάπτυξης κατά μήκος του οργανισμού).
Οι CFOs θα πρέπει να αναζητήσουν μία ισορροπία μεταξύ παραδοσιακών και νέων αρμοδιοτήτων, να προστατεύσουν την αξία – ενώ, παράλληλα, τροφοδοτούν τη μελλοντική ανάπτυξη – και να εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους στόχους κέρδους με τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.
Μακροπρόθεσμη αξία: από τη φιλοδοξία, στην πράξη
Υπάρχει μια αυξανόμενη παραδοχή διεθνώς, ότι-ενώ μπορεί να ωφελεί ορισμένους μετόχους-η αυστηρή έμφαση σε βραχυπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και το μακροπρόθεσμο κέρδος της επιχείρησης. Όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για ποικίλα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των υπαλλήλων, των πελατών και των τοπικών κοινοτήτων.
Η έρευνα δείχνει ότι οι CFOs αποδέχονται τον κρίσιμο ρόλο τους σε αυτήν τη στρατηγική μετατόπιση στόχων-το 82% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «οι CFOs θεωρούνται όλο και περισσότερο από τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, ως καθοδηγητές της μακροπρόθεσμης αξίας». Οι CFOs θεωρούνται, επίσης, ένθερμοι υποστηρικτές μίας στρατηγικής δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας, βασισμένης στον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών (stakeholder capitalism).
Επαναπροσδιορίζοντας την οικονομική διεύθυνση
Με την ψηφιακή εποχή να βρίσκεται ήδη εδώ, η απόδοση των αγορών αλλάζει θεμελιωδώς. Νέες εικονικές αγορές αναδύονται μέσα από πλατφόρμες που συνδέουν απρόσκοπτα αγοραστές και πωλητές. Μελλοντικά, ωστόσο, αυτή η «ρευστή» κατάσταση, ενδέχεται να εξελιχθεί στη δημιουργία «υπέρ-ρευστών» αγορών, καθώς οι νέες τεχνολογίες θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο ευρεία εξάλειψη των ανεπαρκειών και των τριβών.
Σε ένα τέτοιο μέλλον, πιθανότατα τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα. Μηχανήματα θα συναλλάσσονται αυτόνομα με άλλα μηχανήματα, καθώς και με ανθρώπους. Είναι, επίσης, πιθανό ότι σχεδόν τα πάντα θα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση ως υπηρεσία, ενώ η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αναμένεται να εξασθενίσει. Το peer-2-peer εμπόριο, θα υποστηρίζεται πιθανότατα από πλατφόρμες βασισμένες στο blockchain. Ενώ ήδη είχε σημειωθεί πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, η πανδημία επιτάχυνε ορισμένες πτυχές αυτού του τεχνολογικού μετασχηματισμού. Καθώς οι επιχειρήσεις και η κοινωνία αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν αλλαγές, όπως η απομακρυσμένη εργασία, η εικονική μάθηση και οι διαδικτυακές αγορές, τάσεις που αναμέναμε να δούμε μακροπρόθεσμα, όπως οι τεχνολογίες επαύξησης των δυνατοτήτων του ανθρώπου, έχουν μετατραπεί σε κοντινή πραγματικότητα.
Σε αυτόν τον υπέρ-διασυνδεδεμένο κόσμο, ο τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί δημιουργούν αξία, πιθανότατα θα μετατοπιστεί από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στο δίκτυο. Οι CFOs θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες, εν όψει αυτής της νέας πραγματικότητας. Η οικονομική διεύθυνση θα πρέπει να γίνει πιο ανοιχτή, με τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες να αποτελούν μέρος ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος συνεργασιών, τόσο εντός του οργανισμού, όσο και εξωτερικά.