powered by

Στο 8,69% το επιτόκιο αναφοράς για σκοπούς τοκογλυφίας

Στο 8,69% υπολόγισε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το επιτόκιο αναφοράς για σκοπούς του άρθρου 314Α (τοκογλυφία) του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχει το άρθρο 314Α του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, Κεφ. 154 όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, υπολόγισε σύμφωνα με τις πρόνοιες του εν λόγω άρθρου το επιτόκιο αναφοράς στο 8,69%», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΚΤΚ.

Βάσει του άρθρου 314Α του Περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, πρόσωπο το οποίο κατά την παροχή οποιουδήποτε δανείου, κατά την παροχή ή την παράταση της προθεσμίας πληρωμής, κατά την ανανέωση ή την προεξόφληση δανείου, λαμβάνει, εισπράττει, χρεώνει, συνομολογεί ή παίρνει για τον εαυτό του ή για τρίτον οικονομικό όφελος ή περιουσιακά ωφελήματα που υπερβαίνουν το επιτόκιο αναφοράς, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες  ευρώ (€30.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου  «επιτόκιο αναφοράς» σημαίνει το μέσο όρο των ετήσιων επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών, επιβαρύνσεων ή οποιωνδήποτε εξόδων χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για καταναλωτικά δάνεια, αυξανόμενο κατά το ήμισυ, με ελάχιστη αύξηση πέντε ποσοστιαίες μονάδες και μέγιστη αύξηση μέχρι δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Το επιτόκιο αναφοράς υπολογίζεται ανά τριμηνία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία το δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με τεχνοκράτες Λιθουανίας και Ολλανδίας
Ελληνική και Eurobank Κύπρου γίνονται ένα και επαναδιαμορφώνουν τον τραπεζικό χάρτη-Τι αλλάζει για τους πελάτες
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε άλλες 182.149 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ξεκάθαρος ο Μάκης Κεραυνός...Αντανακλάται και στις κυπριακές τράπεζες η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Αρ. Βουράκης: Εξετάζει επάνοδό της στην Κύπρο ως ανταποκρίτρια η Deutsche Bank-Ισχυρά συγκροτήματα από τις συγχωνεύσεις
Φεύγει από τον Σύνδεσμο Τραπεζών μετά από 30 χρόνια ο Μιχάλης Καμμάς-«Θα μας λείψει. Μιχάλη, σε ευχαριστούμε»(vid)
Χρ. Πατσαλίδης: Εντυπωσιακή πορεία σταθεροποίησης και ενίσχυσης για τον τραπεζικό τομέα, ανθεκτική η οικονομία
Μιχάλης Καμμάς: Το τραπεζικό τοπίο του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό των προηγούμενων δεκαετιών
Μ. Κεραυνός: Ελκυστικός και ασφαλής προορισμός για διεθνείς επενδυτές η Κύπρος-Κρίσιμος ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος
Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τα επιτόκια με βάση τον πληθωρισμό