Δείκτης ΣΠΟΔ: Ανάκαμψη οικονομίας σε περιβάλλον αβεβαιότητας

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρο κατέγραψε ετήσια αύξηση 11.3% τον Σεπτέμβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 114.5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 10.8% τον Αύγουστο και 11.0% τον Ιούλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Θετικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ασκούν οι τουριστικές αφίξεις και ο όγκος λιανικών πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον, στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ το Σεπτέμβριο εξακολουθεί να συμβάλλει ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων ακινήτων.

Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, των οποίων ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, αναστράφηκε. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, η αναστροφή του ρυθμού μεγέθυνσης των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δυνατόν να οφείλεται, εν μέρει, στο νέο διάταγμα υποχρεωτικής χρήσης των πιστωτικών καρτών στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκούν και οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη, ο οποίοι ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2020 λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς πλην του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο. Στον αντίποδα, στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του Δείκτη το Σεπτέμβριο συμβάλλουν ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η σημαντική ετήσια άνοδος της τιμής του πετρελαίου Brent Crude.

Καταλήγοντας, η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2021 υποδηλώνει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία όμως, συνεχίζει να εξαρτάται από τη μελλοντική πορεία της πανδημίας COVID-19. Περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

 

 

 

Σημειώσεις:

  1. Ο Δείκτης ΣΠΟΔ δημιουργήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).
  2. Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Σεπτέμβριο του 2021 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

 

Δειτε Επισης

Μηχανές ΑΤΜ τοποθετήθηκαν σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Αχνα-Έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας