«Η Ιστορική Κληρονομιά της Ελληνικής Επανάστασης στα Χρόνια της ΕΟΚΑ»

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη του Δρoς Ανδρέα Κάρυου, Ιστορικού, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τίτλο «Η Ιστορική Κληρονομιά της Ελληνικής Επανάστασης στα Χρόνια της ΕΟΚΑ», το οποίο παρουσιάζεται από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Θεματική Διάλεξης:

Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ορόσημο στην ιστορική πορεία του Νεότερου Ελληνισμού. Οι αγώνες των επαναστατημένων Ελλήνων για τερματισμό της ξένης κυριαρχίας και δημιουργίας αυτόνομης πολιτείας οδήγησαν το 1830 στην επίσημη ανακήρυξη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η Ελληνική Επανάσταση επηρέασε άμεσα και την ίδια την Κύπρο, με τον αντίκτυπο των γεγονότων να εκτείνεται τόσο μακριά στον ιστορικό χρόνο, ώστε η επίδρασή τους να είναι ιδιαίτερα εμφανής ακόμη και στην περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ (κατά την τετραετία 1955-1959), όταν το κυπριακό ενωτικό κίνημα κορυφώθηκε, καταβάλλοντας την δική του επαναστατική προσπάθεια για κατάκτηση της ελευθερίας και επίτευξη της Ένωσης.

Σκοπός της διάλεξης είναι η ανάδειξη της πρόσληψης, της επιβίωσης και γενικά της επιρροής που άσκησε η Ελληνική Επανάσταση στον επαναστατημένο κυπριακό ελληνισμό στο β’ μισό της δεκαετίας του 1950.  Όπως θα επισημανθεί σχετικά, η ΕΟΚΑ εντόπισε στον Αγώνα του 1821, αναφορές για να εμβολιάσει το επιχειρησιακό της πρότυπο και τις πρακτικές μύησης μελών. Επίσης, για να αναδείξει την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων Κυπρίων, να κερδίσει τη συμπάθειά τους, να τονώσει το εθνικό τους φρόνημα και μέσω της παρουσίασης προτύπων αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας, να εμφυσήσει ή να ενισχύσει το αίσθημα ανυπακοής προς τις αποφάσεις του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος.

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και -γενικότερα-  στον αγωνιζόμενο κυπριακό ελληνισμό. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίστηκε ποικιλόμορφα τόσο στην λαϊκή καλλιτεχνική παραγωγή όσο και την επιστολογραφία ηρώων, που έπεσαν μαχόμενοι στις τάξεις της οργάνωσης.

Η διάλεξη βασίζεται σε τεκμήρια από τη συλλογή του Μουσείου Αγώνος, σε δημοσιευμένο υλικό από την πνευματική παραγωγή μελών ή υποστηρικτών της ΕΟΚΑ, σε έντυπο υλικό με το οποίο η επαναστατική οργάνωση προωθούσε τον δημόσιο λόγο της (προκηρύξεις και περιοδικές εκδόσεις), σε δημοσιευμένες επιστολές ηρώων του κυπριακού επαναστατικού κινήματος, στον ελληνικό τύπο της εποχής και σε αρχειακό υλικό από το Κρατικό Αρχείο Κύπρου.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:

Ο Ανδρέας Κάρυος σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ου αιώνα στο Queen Mary, University of London. Είναι Διδάκτωρ Ιστορίας του School of Advanced Study, University of London.

Επιστημονικές μελέτες του για την Κυπριακή Ιστορία του 20ου αιώνα έχουν δημοσιευθεί στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές πτυχές της Ελληνικής και της ιδιαίτερης Κυπριακής Ιστορίας του 19ου και του 20ου αιώνα, με έμφαση στην περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Έχει διδάξει διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά αντικείμενα σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία, Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, Σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία, Σύγχρονη Τουρκική Ιστορία, Ιστορία της Στρατηγικής και Στρατιωτικής Σκέψης και Ιστορία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Αγώνος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρίας Ιστορικών Σπουδών. Ως μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας έχει εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε παγκόσμια συνέδρια Στρατιωτικής Ιστορίας. Τέλος, έχει εκλεγεί ομόφωνα μέλος της Βιβλιογραφικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.

 

 

 

Δειτε Επισης

Πλοία-γίγαντες με πράσινη ενέργεια...Η νέα πορεία της ναυτιλίας
Χρηματιστήρια: Πώς οι συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλαξαν τον χάρτη την τελευταία εικοσιπενταετία
Στο Λονδίνο για...προεκλογική η Χατζημανώλη-Προωθεί την υποψηφιότητα της Κύπρου για μέλος του Συμβουλίου του ΔΝΟ
Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»