Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Συναγερμός και στη Βουλή για το τσουνάμι αυξήσεων

Συναγερμό και στη Βουλή έχει σημάνει το τσουνάμι αυξήσεων των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών που ήδη… πνίγει τους καταναλωτές και που όπως με βεβαιότητα εκτιμάται θα σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλειά στο λαιμό τους κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αυξήσεις που ήδη παρατηρούνται, αλλά και πολύ περισσότερο αυτές που αναμένεται να ακολουθήσουν, προκαλούν έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά τις αναπόφευκτες επιπτώσεις τους στους καταναλωτές, με τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές να θέτουν τη ερχόμενη Τρίτη στο μικροσκόπιο τους τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην αγορά.

Διαβάστε εδώ: Καφές, γάλα και ψωμί από…χρυσάφι-Εκτοξεύονται οι τιμές

Ειδικότερα, στην ατζέντα της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, και στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καδή, θα τεθεί επί τάπητος-μεταξύ άλλων- το ζήτημα της έλλειψης ζωοτροφών και σιτηρών, υπό το πρίσμα και του τερματισμού της λειτουργίας της Επιτροπής Σιτηρών τον περασμένο Μάρτιο. Μια εξέλιξη, που φαίνεται να οδήγησε τελικά στην παντελή έλλειψη στρατηγικών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα μάλιστα τουλάχιστον τρία τουλάχιστον χοιροστάσια με δεκάδες χρόνια υπηρεσίας να έχουν βάλει λουκέτο.

Χαρακτηριστική του προβλήματος και των δεδομένων που αυτή τη στιγμή επικρατούν, η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Παναγροτικού Τάσου Γιαπάνη: «Η αύξηση και η έλλειψη αυτών των ζωοτροφών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γιαπάνης, «σημαίνει αύξηση κόστους, σημαίνει ελλιπείς πρώτες ύλες όπως είναι το γάλα, άρα θα υπάρχει αύξηση στις τιμές των τελικών προϊόντων, είτε λέγεται χαλούμι είτε λέγεται ψωμί είτε λέγεται αλεύρι. Θεωρούμε ότι αυτές οι αυξήσεις δυστυχώς είναι θέμα ημερών».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Γιαννάκης Γαβριήλ, σε χθεσινές του δηλώσεις, ζήτησε την επαναλειτουργία των σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σιτηρών και δυσβάστακτες αυξήσεις, οι οποίες άρχισαν ήδη να μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κληθείς σήμερα να αναφερθεί στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση των τιμών των σιτηρών πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι του θέματος θα επιληφθεί ο Υπουργός Γεωργίας. «Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπως καλά γνωρίζετε. Θα δούμε πώς από πλευράς Κυβέρνησης μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των υπερβολικών αυξήσεων», επισήμανε.  

Το θέμα των αυξήσεων στο λιανεμπόριο στην ευρύτερή του διάσταση εξάλλου, θα βρεθεί επίσης την Τρίτη στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία θα συνεδριάσει με τη σειρά της στην παρουσία των αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων και εμπλεκομένων φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση από την εν λόγω, αρμόδια, Επιτροπή της Βουλής είχε υπάρξει και σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων προς άμβλυνση των συνεπειών του δυσβάστακτου κόστους που κλήθηκαν να επωμιστούν οι καταναλωτές.  

Δειτε Επισης

Be Xmas! Game On: Στα CELIO αυτές τις γιορτές, παίζεις μεγάλο παιχνίδι
Defender Luxury Off-Road Experience από τον Όμιλο Πηλακούτα
VE Very Exclusive Accessories Ltd: Τρεις νέο-ανακαινισμένες μπουτίκ Swarovski στην Κύπρο
Αφαιρείται το βάρος συσκευασίας κατά την πώληση προϊοντων-Τι προνοεί το υπουργικό διάταγμα
Τόλμησε, καινοτόμησε και δίδαξε τις e-αγορές το Skroutz -Πώς καταφέρνει να διατηρεί την πρωτιά
Στην Κύπρο ο Φάνης Λαμπρόπουλος για την Mangas-Η νέα digital εκστρατεία της εταιρείας από την Orb
Άλλες ισορροπίες στο λιανικό εμπόριο με πιθανό deal Σκλαβενίτη-Παπαντωνίου
Mallouppas & Papacostas: Στις οικογένειες Μαλλούππα και Παπακώστα σχεδόν το 100% της εταιρείας
Η ΑΛΑΜΠΡΑ κρατά τις παραδόσεις και μοιράζει δώρα... Φέρνει τον «Γαλατά των Χριστουγέννων»
«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»