Τέσσερις καινοτομίες από τον Δήμο Λάρνακας για ενίσχυση του τουρισμού

Η καινοτομία χρησιμοποιείται για προβολή της Λάρνακας, με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της πόλης (ΕΤΑΠ) να δημιουργεί τρισδιάστατα προγράμματα που μπορεί ο κάθε ένας να χρησιμοποιήσει ώστε να ενημερωθεί για την ιστορία αρχαίων μνημείων, μουσείων και υποβρύχιων διαδρομών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΤΑΠ η εταιρεία «έχει εισαγάγει το τελευταίο διάστημα καινοτομίες στον τρόπο προβολής της Λάρνακας ώστε να εκσυγχρονιστεί και να εκμοντερνιστεί ο τρόπος παροχής πληροφόρησης στον τουρίστα».

Όπως εξήγησε «μία από αυτές τις καινοτομίες που εφαρμόστηκε πέρσι, ονομάζεται «Larnaka Storytelling Statues» που ουσιαστικά ενημερώνει για την ιστορία σημαινουσών προσωπικοτήτων του παρελθόντος σε σημεία όπου υπάρχουν αγάλματα στη Λάρνακα. Σαρώνοντας τον κωδικό QR με το κινητό τηλέφωνο, ο χρήστης δέχεται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο διηγείται την ιστορία του και πώς αυτή συνδέεται με τη Λάρνακα».

Πρόσθεσε ότι «μετά τα πέντε αγάλματα που ήδη παρουσιάστηκαν και εφαρμόσθηκαν με επιτυχία, η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την προτομή του Λέοντα Σοφού στον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου, το Μνημείο Αρμενίων, το Σταυρόσχημο Ειδώλιο στο Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Αγαλματίδιο του Ιπποκράτη στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, την προτομή του Τεύκρου Ανθία, το άγαλμα της Ειρήνης στον Δημοτικό Κήπο, το γλυπτό της Σοφή Σιαμπόν και το άγαλμα της Καλλιπάτειρας στα Περβόλια».

Μία άλλη καινοτομία, συνέχισε ο κ. Βύρας είναι το «Larnaka Virtual Museums» που είναι μια πλατφόρμα που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Κύπρο και αφορά τη διαδραστική περιήγηση μουσείων της Λάρνακας σε μορφή 360° με πληροφορίες για επιλεχθέντα εκθέματα. Στην πρώτη φάση περιλαμβάνονται το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Λάρνακας, το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών, το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας».

Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής εξήγησε «θα μπορεί ο χρήστης από τον υπολογιστή ή το κινητό του ή ο επισκέπτης εντός του μουσείου, να μάθει περισσότερες πληροφορίες μέσω περιγραφής, επιπρόσθετων φωτογραφιών ή βίντεο. Το πρόγραμμα θα είναι πολύ υποβοηθητικό και στα πλαίσια της ξενάγησης από τον ξεναγό ή τον επιμελητή του μουσείου».

Η τρίτη καινοτομία η οποία ετοιμάζεται ήδη, ονομάζεται «Larnaka Virtual Underwater Routes» και αφορά την δημιουργία των υποβρύχιων καταδυτικών διαδρομών της Λάρνακας που περιλαμβάνει τα ναυάγια Ζηνοβία, Ελπίδα, LEF1 καθώς και τους υφάλους στην περιοχή Σκοπιά στη Ξυλοφάγου και τη Δωρίδα. Οι συγκεκριμένες υποβρύχιες καταδυτικές διαδρομές θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία για το κάθε καταδυτικό σημείο και παρουσίαση των καταδυτικών διαδρομών σε virtual μορφή 360°».

Επίσης έχει ετοιμαστεί «τρισδιάστατη απεικόνιση του λιμανιού του Αρχαίου Κιτίου ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει πώς ήταν ο χώρος πριν χιλιάδες χρόνια. Για το έργο εργάστηκε ομάδα με την καθοδήγηση της Sabine Fourrier, της Γαλλίδας αρχαιολόγου που ηγείται της συγκεκριμένης αρχαιολογικής αποστολής» είπε και σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο εγχείρημα στην Κύπρο, δηλαδή τρισδιάστατη (3D) εικονική αναστήλωση αρχαιολογικού χώρου».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρονιά ρεκόρ για την ΚΕΔΙΠΕΣ το 2023-Οι υψηλότερες ετήσιες εισροές από την ίδρυσή της
Υποχρέωση δήλωσης ρευστών διαθέσιμων στα σημεία εισόδου ή εξόδου της Κ.Δ.
Κυκλοφόρησε ο νέος κατάλογος κρουαζιέρων της Let’s Go Tours by Amathus
Στη μεγάλη τουριστική έκθεση ITB Βερολίνου η Κύπρος- Οι επαφές Κ. Κουμή
Σωτηρούλα Σωτηρίου: Το TSV από Nielsen φέρνει σημαντικές αλλαγές στον χώρο της τηλεοπτικής διαφήμισης
Ακίνητα: Πρωτιά με πτώση για Λεμεσό, εντυπωσιάζουν Πάφος και Λευκωσία-Οι πωλήσεις ανά πόλη
Και πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση του τερματικού-Μιλά με την κινεζική πρεσβεία ο Παπαναστασίου
Sunil Kapoor: Επιδιώκει ενίσχυση της δυναμικής της με νέα πλοία η ÖL Shipping Group
Logicom: Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κέρδους που αναλογεί στους μετόχους
Υπεραμύνεται του μειωμένου και μηδενικού ΦΠΑ ο Κεραυνός-«Σημαντικά τα οφέλη στους καταναλωτές»