Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Εκδόθηκε το πρώτο πράσινο ομόλογο για βιώσιμη ανάπτυξη

Το πρώτο πράσινο ομόλογο του προγράμματος NextGenerationEU εξέδωσε την Τετάρτη η Κομισιόν, συγκεντρώνοντας συνολικά 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινου ομολόγου παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Το 15ετες ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές, ενώ τα βιβλία προσφορών ξεπέρασαν τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν χαρακτήρισε την έκδοση του ομολόγου «δυνατό ξεκίνημα για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων» και πως αποτελεί ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης της ΕΕ στη βιωσιμότητα.

«Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία να καταστήσουμε σαφές στους επενδυτές ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η χρήση των εσόδων και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δαπανών που θα χρηματοδοτούνται από πράσινα ομόλογα NextGenerationEU θα υποβάλλονται σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Τα έσοδα από τα ομόλογα θα κατευθύνονται σε έργα που περιέχονται στα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του κάθε κράτους μέλους. Κάθε χώρα υποχρεούται να αφιερώσει το 37% των δαπανών του εθνικού σχεδίου της στην πράσινη μετάβαση, αν και πολλά κράτη μέλη υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό.

Μερικές από τις εθνικές επενδύσεις που έχουν ήδη εγκριθεί για χρηματοδότηση περιλαμβάνουν ερευνητική πλατφόρμα για την ενεργειακή μετάβαση στο Βέλγιο και κατασκευή σταθμών αιολικής ενέργειας σε χερσαίες εκτάσεις στη Λιθουανία.

Το 29% των επενδυτών στο ομόλογο που εκδόθηκε την Τετάρτη προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες με 12%, οι χώρες του Μπενελούξ με 11%, η Γαλλία με 11%, η Γερμανία με 10% και η Ιταλία με 9%.

Το 7% των επενδυτών προέρχονται από την υπόλοιπη ΕΕ, 4% από τον υπόλοιπο κόσμο, 4% από την Ιβηρική χερσόνησο και 3% από την Ασία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS
Microsoft: Καμία πιθανότητα υπερευφυούς τεχνητής νοημοσύνης εντός 12 μηνών
Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι που κληρονομούν τις περιουσίες τους (έρευνα)
Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα
Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών