Powered by

Εκδόθηκε το πρώτο πράσινο ομόλογο για βιώσιμη ανάπτυξη

Το πρώτο πράσινο ομόλογο του προγράμματος NextGenerationEU εξέδωσε την Τετάρτη η Κομισιόν, συγκεντρώνοντας συνολικά 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινου ομολόγου παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Το 15ετες ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές, ενώ τα βιβλία προσφορών ξεπέρασαν τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν χαρακτήρισε την έκδοση του ομολόγου «δυνατό ξεκίνημα για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων» και πως αποτελεί ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης της ΕΕ στη βιωσιμότητα.

«Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία να καταστήσουμε σαφές στους επενδυτές ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η χρήση των εσόδων και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δαπανών που θα χρηματοδοτούνται από πράσινα ομόλογα NextGenerationEU θα υποβάλλονται σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Τα έσοδα από τα ομόλογα θα κατευθύνονται σε έργα που περιέχονται στα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του κάθε κράτους μέλους. Κάθε χώρα υποχρεούται να αφιερώσει το 37% των δαπανών του εθνικού σχεδίου της στην πράσινη μετάβαση, αν και πολλά κράτη μέλη υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό.

Μερικές από τις εθνικές επενδύσεις που έχουν ήδη εγκριθεί για χρηματοδότηση περιλαμβάνουν ερευνητική πλατφόρμα για την ενεργειακή μετάβαση στο Βέλγιο και κατασκευή σταθμών αιολικής ενέργειας σε χερσαίες εκτάσεις στη Λιθουανία.

Το 29% των επενδυτών στο ομόλογο που εκδόθηκε την Τετάρτη προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες με 12%, οι χώρες του Μπενελούξ με 11%, η Γαλλία με 11%, η Γερμανία με 10% και η Ιταλία με 9%.

Το 7% των επενδυτών προέρχονται από την υπόλοιπη ΕΕ, 4% από τον υπόλοιπο κόσμο, 4% από την Ιβηρική χερσόνησο και 3% από την Ασία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στέλνει μια ντουζίνα επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ο Τραμπ-Ενημερώνει για τους δασμούς στα προϊόντα τους
Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης