Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Η Δρ Ίρις Χαραλαμπίδου τιμήθηκε στη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητών

Ομάδα έντεκα επιστημόνων από τη λεκάνη της Μεσογείου τιμήθηκε, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, κατά τη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητών (MEDNIGHT), που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε, στο Casa Mediterráneo, το διπλωματικό ίδρυμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας.

Μεταξύ αυτών που τιμήθηκαν ήταν και η Δρ Ίρις Χαραλαμπίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σε συνεργασία με τον Καθηγητή Salih Gücel, του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Σπουδών και Βοτανολογίας του Near East University, οι δύο βιολόγοι πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή μελέτη, που ανέδειξε την ακμάζουσα χλωρίδα και πανίδα της Νεκρής Ζώνης, στην οποία ζώντες οργανισμοί έχουν αναπαραχθεί σχετικά ανεμπόδιστα.

Η Δρ Μυρτάνη Πιερή, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συν-ιδρύτρια του οργανισμού SciCo Κύπρου, στην εναρκτήρια ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε τα κύρια θέματα που είναι σημαντικά για τη MEDNIGHT και τα οποία περιλαμβάνουν τις επιστήμες για το μέλλον, την τεχνολογία, την υγεία, την κλιματική αλλαγή, την ανθρωπολογία, καθώς και τις θαλάσσιες επιστήμες. Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως αυτή η συνάντηση είχε ως σκοπό να δώσει φωνή στους επιστήμονες της Μεσογείου.
 

Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητών, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από εκατό σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και της πολιτικής, που έδειξαν την υποστήριξή τους στο πρωτοποριακό πρόγραμμα MEDNIGHT, επιχορηγήθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή ως μέρος των δράσεων Marie Sklodowska-Curie και συντονίστηκε από την το El caleidoscopio, εταιρεία με βάση το Αλικάντε.

Επίτιμος προσκεκλημένος στην τελετή ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ισπανίας, José Luis Rodríguez Zapatero, ιδρυτής του Casa Mediterráneo. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Zapatero, επικρότησε την πρωτοβουλία αυτή, η οποία, όπως είπε: «Μας κάνει να αγαπούμε την επιστήμη, τη μόνη πίστη που ομολογώ, η οποία μπορεί να είναι μια πίστη παγκόσμια, καλοδεχούμενη από Ανατολή και Δύση, από κάθε πολιτισμό [...]. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε μια ενιαία ανθρωπότητα όσο η επιστήμη και η γνώση». Απευθυνόμενος προς τους τιμώμενους προσκεκλημένους, ο Πρόεδρος τούς απηύθυνε τα συγχαρητήριά του και επαίνεσε το έργο τους, το οποίο όπως είπε: «υπογραμμίζει την ικανότητά τους για πρόκληση θαυμασμού και την προσήλωσή τους στην ανθρωπότητα, καθώς και τη δύναμή τους ώστε να συνεισφέρουν στο πεπρωμένο του ανθρώπου, του είδους μας».  

Κατά τη διάρκεια της Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητών, κάθε τιμώμενος προσκεκλημένος έλαβε μια φανέλα ποδοσφαίρου με τον θυρεό του MEDNIGHT, σηματοδοτώντας έτσι τη συμμετοχή του σε μια πρωτοπόρα ομάδα στον πρωταθλητισμό της επιστήμης. Όπως και μια ποδοσφαιρική ομάδα, επιλέγηκαν έντεκα επιστήμονες, εκπροσωπώντας ο καθένας τις εννέα χώρες της Μεσογείου: Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Λίβανο, Τυνησία, Γαλλία και Ιταλία – οι οποίες πραγματώνουν το 2021, ως μια Μεσογειακή ομάδα επιστημόνων, το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας μεσογειακής ταυτότητας με κοινό παρονομαστή την επιστήμη.

Δειτε Επισης

Ενεργή παρουσία της Alpha Bank Cyprus Ltd στο 11ο Banking Forum & FinTech Expo
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ενώνουν δυνάμεις
EIMF: Παρουσιάζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master in Governance, Risk and Compliance
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS
ΠΔΣ: Ανάληψη ουσιαστικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς-Υπονομεύει το κράτος δικαίου
Η ετοιμότητα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα
ΕΜΕΛ: Κανονικά από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια
St Intertrust: Στήριγμα των επιχειρήσεων στην πορεία προς ανάπτυξή τους