Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Αυτή είναι η νέα μακροχρόνια στρατηγική για τη ναυτιλία

Στους πυλώνες της Αειφορίας, της Εξωστρέφειας και της Προσαρμοστικότητας επικεντρώνεται η Μακροχρόνια Εθνική Στρατηγική για την Κυπριακή Ναυτιλία - “SEA Change 2030”,  η οποία παρουσιάστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, Βασίλη Δημητριάδη.

Η Στρατηγική “SEA Change 2030” περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις με σχετικό χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού και υλοποίησης, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης σημειώνοντας πως θα αναπτυχθεί μέσα από την δημιουργία μιας συνεχούς, διαδραστικής και συστηματικής διαδικασίας, ενός νέου μοντέλου προσέγγισης και λειτουργίας του Υφυπουργείου που θα στηρίξει την υλοποίηση του οράματος.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως ο κάθε στρατηγικός πυλώνας περιλαμβάνει αριθμό δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συνδράμουν σε μια θετική αλλαγή, ενισχύοντας την δυναμική και εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για την κυπριακή ναυτιλία.

Πρόκειται για μια θετική ατζέντα για την Κυπριακή Ναυτιλία, είπε, που διαμορφώθηκε μέσα από πολύμηνη διαβούλευση με την παγκόσμια και εθνική ναυτιλιακή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και μέσα από εσωτερική ανάλυση και αξιολόγηση με όλα τα στελέχη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.    

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η νέα φιλοσοφία αναμένεται να θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού Νηολογίου και του ναυτιλιακού μας προϊόντος, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων της σύγχρονης ναυτιλίας, ως επίσης των υφιστάμενων και μελλοντικών προκλήσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς και περιφερειακές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Επίσης αναμένεται να θέσει τις βάσεις για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με άλλα κράτη, καθώς και με τις ρυθμιστικές αρχές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την ναυτιλιακή βιομηχανία μέσω της δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας “Cyprus Open Maritime Exchange” (COME), για περαιτέρω ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία με προώθηση προληπτικών δράσεων καθώς και για διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.

Συγκεκριμένα, η νέα αυτή φιλοσοφία αναμένεται να θέσει τις βάσεις για:

 • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού Νηολογίου και του ναυτιλιακού μας προϊόντος.
 • Αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων της σύγχρονης ναυτιλίας, ως επίσης των υφιστάμενων και μελλοντικών προκλήσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς και περιφερειακές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.
 • Περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με άλλα κράτη, καθώς και με τις ρυθμιστικές αρχές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 • Συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την ναυτιλιακή βιομηχανία μέσω της δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας “Cyprus Open Maritime Exchange” (COME). 
 • Περαιτέρω ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία με προώθηση προληπτικών δράσεων.
 • Διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.
 • Επανασχεδιασμό και ενίσχυση της στελέχωσης του δικτύου των Ναυτιλιακών Γραφείων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
 • Παροχή ευέλικτης, άμεσης, αποτελεσματικής, και ενιαίας πελατοκεντρικής εξυπηρέτησης 24/7, όχι μόνο μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Υφυπουργείου, αλλά και με τη δημιουργία φιλικής προς τον χρήστη Ηλεκτρονικής Ναυτιλιακής Βιβλιοθήκης (e-Maritime Library) με την οποία θα παρέχεται ενημέρωση και εντοπισμός της ναυτιλιακής νομοθεσίας, καθώς και των εγκυκλίων, ανακοινώσεων και οδηγιών, ως επίσης δημιουργία “Ηλεκτρονικού Γραφείου Υποστήριξης” (e-Helpdesk) το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής με σκοπό να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω διαδικτυακής κινητής εφαρμογής.
 • Αντιμετώπιση ψηφιακών κινδύνων με δημιουργία πλαισίου παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης για θέματα κυβερνοασφάλειας.
 • Παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας στη ναυτιλία.
 • Διασφάλιση επαρκούς κατάρτισης και δεξιοτήτων για τους ναυτικούς με προώθηση ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, ηλεκτρονικής κατάρτισης και ηλεκτρονικής μάθησης αξιοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογία.
 • Διαμόρφωση κουλτούρας για ναυτικά, ναυτιλιακά και γαλάζια επαγγέλματα με στοχευμένες δράσεις.
 • Προώθηση θαλάσσιας συνδεσιμότητας με άλλα κράτη καθώς και δημιουργία πλαισίου για πιο ασφαλή, πιο πράσινη και προσβάσιμη σε όλους ακτογραμμή.

 


 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αναστασιάδης εξήρε τη σημασία της ναυτιλίας για την Κύπρο γενικότερα αλλά και για την κυπριακή οικονομία ειδικότερα και παρουσίασε το στρατηγικό όραμα που είναι  η Κύπρος να καταστεί ένας σημαντικός και ισχυρός πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση ναυτιλιακής πολιτικής με θετική επιρροή στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα, και ένα ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο που να στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην αριστεία.

«Στόχος μας παραμένει η ενίσχυση του κυπριακού νηολογίου και η περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού συμπλέγματος ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις αναδυόμενες προκλήσεις», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. 

Κλείνοντας διαβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης για συνεχή ενίσχυση και ενδυνάμωση της Κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας, ευχαριστώντας το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την διαχρονική συνεργασία, και έδωσε το λόγο στον Υφυπουργό Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, κ. Βασίλη Δημητριάδη.

Το πλήρες κείμενο της στρατηγικής είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyshippingstrategy.com,  καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υφυπουργείου Ναυτιλίας μέσω κωδικού QR.

Δειτε Επισης

Τα νέα γραφεία της EY Κύπρου-Σημείο αναφοράς για το μέλλον της εργασίας (pics)
«Παγωμένη» με τον ΔΗΣΥ για την αποπαγοποίηση θέσεων η Κυβέρνηση
Μηνύματα στη Βουλή από το Προεδρικό για τις εκποιήσεις- «Ευελπιστούμε ότι…»
Λιγότερες, αλλά με μεγαλύτερη αξία οι άδειες οικοδομής το πρώτο ενιάμηνο
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Εβδομάδα διαβουλεύσεων και διαλόγου με οργανωμένες ομάδες της Λάρνακας
Η Kyriakides Mushrooms στηρίζει το Ίδρυμα «Μοναδικά Χαμόγελα»
Οι εξωφρενικές τιμές σπρώχνουν ξένους αγοραστές στα κατεχόμενα, όχι ο πόλεμος στο Ισραήλ
Η Τράπεζα Κύπρου υπογράφει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών