Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Η ακρίβεια, η έλλειψη αποθεμάτων και oι... ευθύνες της Κυβέρνησης

Ως επιβεβλημένη θεωρεί το ΑΚΕΛ την επαναλειτουργία των σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου με στόχο τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων, καλώντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα όλους τους κλάδους που επηρεάζονται από το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Χαρακτηρίζοντας το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά ως άνευ προηγουμένου, ο βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Βουλής Γιαννάκης Γαβριήλ, υπέδειξε ότι η μια πτυχή του προβλήματος αφορά όντως τις διεθνείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες. «Η δεύτερη ωστόσο», υποστήριξε, «αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι ασήκωτες σε βαθμό ανικανότητας».

«Ως ΑΚΕΛ», συνέχισε, «προειδοποιούσαμε συνεχώς και φορτικά ότι η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου η οποία διασφάλιζε την επάρκεια σιτηρών στον τόπο, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή κτηνοτροφία και την οικονομία ευρύτερα. Φωνή βοώντος…»

Όπως τόνισε ο κ. Γαβριήλ, η κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών τον περασμένο Μάρτιο, αλλά άφησε και τον τόπο χωρίς στρατηγικά αποθέματα σιτηρών, αμελώντας σε βαθμό εγκληματικό, κατά την έκφρασή του, να εφαρμόσει τη νομοθεσία την οποία η ίδια προώθησε για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας να είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις σιτηρών και δυσβάστακτες αυξήσεις οι οποίες άρχισαν ήδη να μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Η κυβέρνηση», κατέληξε, «οφείλει άμεσα να στηρίξει όλους τους κλάδους που επηρεάζονται, να εξεύρει τρόπους εισαγωγής πρώτων υλών για αντιμετώπιση των ελλείψεων και επιβάλλεται να επαναλειτουργήσει τα σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων».

Δειτε Επισης

Ετοιμάζονται για να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρος και Ιράκ
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών της «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»