Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Γ. Θεοχαρίδης: Η ΕΚΚ συνέβαλε στην ανάπτυξη του fund industry

Success story χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Γιώργος Θεοχαρίδης, τη ραγδαία ανάπτυξη που καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως η εν λόγω ανάπτυξη συμβάλει στην χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας ενώ παράλληλα συνιστά εναλλακτική χρηματοδότηση.

Μιλώντας ενώπιον του Cyprus Investment Funds Conference – India, ο κ. Θεοχαρίδης αναφέρθηκε στο εποπτικό πλαίσιο που ανέπτυξε από το 2012 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ρύθμιση των επενδυτικών ταμείων και διαχειριστών συλλογικών επενδύσεων.

Το 2020, ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης περιήλθε υπό την εποπτεία της ΕΚΚ και η νέα κατηγορία εποπτευομένων, αυτή των Μικρών Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΜιΔΟΕΕ ή Mini-Managers), αλλά και ένα νέο επενδυτικό προϊόν, η Συμμετοχική Χρηματοδότηση, μετά από την εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών.

Πρόσθεσε πως στις προτεραιότητες της ΕΚΚ παραμένει και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την κεφαλαιαγορά. Όπως σημείωσε ο κ. Θεοχαρίδης, μια από τις πλέον σημαντικές αλλαγές σχετίζεται με το νέο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας που αφορά αποκλειστικά τις ΕΠΕΥ (IFR/IFD).

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του Κόμβου Καινοτομίας (Innovation Hub) σε Regulatory Sandbox , το οποίο θα επιτρέψει τη διάθεση καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε δοκιμαστική βάση και σε περιορισμένη κλίμακα.

Σημαντική εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει αλλαγές στον τομέα των επενδύσεων και ειδικά των συλλογικών επενδυτικών ταμείων, είναι και η εφαρμογή του πακέτου των Κανονισμών για τις βιώσιμες επενδύσεις, το οποίο λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία του Παρισιού για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Η ΕΚΚ, τόνισε ο κ. Θεοχαρίδης, δημιούργησε ένα ειδικό τμήμα στην ιστοσελίδα της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, καλώντας τους συμμετέχοντες στην αγορά να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν θετικά σημάδια στην Κύπρο ότι ορισμένα εναλλακτικά κεφάλαια επικεντρώνουν τις επενδυτικές πολιτικές τους σε παράγοντες ESG.

Παράλληλα, σημείωσε πως η ΕΚΚ υποστηρίζει τα μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας για την ενισχυμένη εποπτεία των διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων με το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας και παρέχει καθοδήγηση και διευκρινίσεις ως προς την ερμηνεία του εφαρμοστέου κανονιστικού πλαισίου.

Δειτε Επισης

Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα
ΕΜΕΛ: Κανονικά από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια
St Intertrust: Στήριγμα των επιχειρήσεων στην πορεία προς ανάπτυξή τους
Η Lidl Κύπρου στηρίζει την Κύπρο του μέλλοντος
Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Μνημόνιο συνεργασίας με Υπουργείο Άμυνας
Επιχειρηματική αποστολή και φόρουμ ΚΕΒΕ στην Αυστρία
Στο Ντουμπάι η Μαρίνα Χατζημανώλη-Συμμετέχει σε συνέδριο για θέματα ναυτιλίας
Το City of Dreams Mediterranean υποδέχθηκε την εορταστική περίοδο σε μια μαγευτική εκδήλωση
Lidl, Murex, Exness: Πολύτιμες εισηγήσεις και συμβουλές σε όσους αναζητούν εργασία(vid)
Volcano Stores: Παρουσίασαν τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2023