Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Προς νομοθετική ρύθμιση η τηλεργασία

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία και το αρμόδιο Υπουργείο να ετοιμάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζεται νομοθετικά η τηλεργασία, ώστε να διασφαλιστούν δικαιώματα εργαζομένων που φάνηκε να επηρεάζονται από τη νέα μορφή εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άντρος Καυκαλιάς μετά τη συζήτηση που διεξήχθη επί του θέματος την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως ενόψει διαπιστώσεων για τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με την τηλεργασία και λαμβάνοντα  υπόψη το σχετικό ψήφισμα του Ιανουαρίου του 2021 του Ευρωκοινοβουλίου, το ΑΚΕΛ ενέγραψε προς συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας το θέμα της τηλεργασίας.

Ο κ. Καυκαλιάς, αφού παρατήρησε ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για ένταξη της τηλεργασίας στα εργασιακά θέσμια ως μιας ευέλικτης μορφής απασχόλησης με θετικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους και στις συνθήκες εργασίας, πρόσθεσε ότι οι αλήθειες και η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι με αυτή τη μέθοδο μαρτυρούν μια διαφορετική εικόνα, με αρκετές ώρες απλήρωτης εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας και παράταση του ωραρίου εργασίας, μόνιμη ευημερία αυξημένο άγχος και διατάραξη της ενδοοικογενειακής ισορροπίας.

Ο κ. Καυκαλιάς επικαλέστηκε μελέτη του European Foundation for the Improvement of Living and Working (Eurofound) που αναφέρει ότι το 27% των ερωτηθέντων που εργάζονται κατ’ οίκον δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να εργαστούν κατά τον ελεύθερο τους χρόνο ώστε να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους απαιτήσεις και δήλωσε πως είναι γεγονός και επιβεβαιώθηκε ότι η τηλεργασία αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις εργασιακές σχέσεις εισάγοντας νέα δεδομένα και θέτοντας νέες υποχρεώσεις μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων απειλώντας την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή Εργασίας κάλεσε την εκτελεστική εξουσία και το αρμόδιο Υπουργείο να επεξεργαστούν και να καταθέσουν στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η τηλεργασία δεν επηρεάζει δυσμενώς τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων.

Πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων η Επιτροπή Εργασίας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί θα πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες να θεσμοθετούν το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται από την τηλεργασία με τη λήξη του χρόνου εργασίας, να διασφαλίζεται δίκαιη αμοιβή, οριοθέτηση του χρόνου εργασίας, ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, σωματική και ψυχική υγεία.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ετοιμάζονται για να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρος και Ιράκ
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών της «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»