Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

«Υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού και δίκαιης φορολόγησης»

H Κύπρος χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ), σηματοδοτώντας τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη δημιουργία θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη διασφάλιση των φορολογικών βάσεων και των δημόσιων εσόδων των οικονομιών.

Διαβάστε εδώ: Ιστορική διεθνής συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τη συμφωνία, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος δεν είναι σε θέση να λαμβάνει μέρος στις παγκόσμιες διαβουλεύσεις που γίνονται σε αυτό το επίπεδο, αφού δεν είναι μέλος ούτε του ΟΟΣΑ ούτε και του Inclusive Framework λόγω ενστάσεων χώρας μέλους του οργανισμού(σ.σ. της Τουρκίας).

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών μελών του οργανισμού (Inclusive Framework). Εντούτοις το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές που διέπουν το σχέδιο των δύο πυλώνων, όπως αυτές καταγράφονται στη δήλωση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν και επισφραγιστούν στη συνάντηση των G20 στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Οι κυπριακές αρχές, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στη συνάντηση των G20, το οποίο, όπως τονίζει, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών εντός του 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως στηρίζει την επίτευξη της συμφωνίας και θα εργαστεί εποικοδομητικά συμμετέχοντας ενεργά στις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει την εισαγωγή του παγκόσμιου συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15%, διασφαλίζοντας έτσι ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού και δίκαιης φορολόγησης. 

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024
Καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα
Στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. ο Μάκης Κεραυνός